Det har stormat kring discgolfbanan i Erikslund har pågått sedan den utökades med nio hål för att bli en 18 hålsbana 2023.
Inledningsvis handlade kritiken om att få diskussioner förts med dem som bor i närområdet.
Senare har många skickat in felanmälan om skador som skett. Till exempel att folk har fått sickar i huvudet.
Utrett fem alternativa platser
Kommunen har nu gjort en utredning för att undersöka alternativa områden i Täby att bygga en ny discgolfbana på. Den var klar i december.
I den har man undersökt fem områden: Rönninge by Skavlötens naturreservat, Stolpaskogen, Mörtsjöskogen, Arninge-Ullna och Vågsjö.
Enligt utredningen möter få platser de krav som ställts.
– Vågsjö är mest lämplig enligt utredningen, så som jag tolkar det. Med det sagt finns det utmaningar där också, säger Carl Henrik Svenson (M), fritidsnämndens ordförande.
Carl Henrik Svensson (M), kultur och fritidsnämndens ordförande i Täby säger att de nu inväntar Länsstyrelsens svar.
Pressbild
Tre alternativ kvar
Utredningen kan summeras med tre alternativ som politikerna kan gå vidare med.
Antingen behåller man discgolfbanan i nuvarande skick och genomför naturvärdesinventeringar av nuvarande bana eller så tas de nio senaste hålen som byggs bort. Det tredje alternativer är att göra en fördjupad utredning av de fem undersökta områdena.
Vågsjö är mest lämplig enligt utredningen.
Slitage på skogen
Föreningen Halva Täby grönt och Naturskyddsföreningen hör till se skarpaste kritikerna av banan. Sedan den utökades med nio hål har de larmat till kommunen om att den orsakar slitage och skador på naturen, något Mitt i skrivit om tidigare. De menade då att banan måste stängas.
Föreningen Halva Täby grönt har nu vänt sig till länsstyrelsen för utlåtande. Något besked från dem har ännu inte kommit.
Socialdemokraterna lyfte frågan i de senaste kommunfullmäktige och undrade när ett besked ska komma.
Ska invänta länsstyrelsen
Carl Henrik Svenson menar att för att kunna ta ställning till handlingsalternativen i utredningen måste de ha beskedet från länsstyrelsen.
– Det finns en som jag upplever det, bred uppfattning om att vi behöver invänta länsstyrelsens besked, det är ju lite avgörande för hur vi bör och kan gå vidare, säger han.
De har tidigare flyttat en korg efter att fridlysta blåsippor har påträffats där.
Täby kommun ska nu göra en fördjupad naturvärdesinventering för att undersöka om skyddsåtgärder behöver vidtas vid de aktuella hålen.
Den ska förhoppningsvis göras under våren.
– Kommunen ska också föra dialog med berörda parter så som discgolfförening och närboende och Halva Täby grönt, säger han.