Det klafsar om skorna när Michael och Anna-Lena Kristiansson går in genom grinden på Dalvägen. Avrinningen från Dalkarlskärret gör den nedre delen av tomten vattensjuk. Därför byggdes huset på toppen av bergsknallen.
Så var det redan när familjen flyttade hit 1987. Antingen fick de gå 62 trappsteg eller ta grusvägen till huset.
Ett fotografi tagit kort efteråt visar hur familjens dotter leker utanför huset med ett kasta-ringar-spel. I bakgrunden står en vit bil parkerad.
– Hur fick vi hit bilen om vi inte hade någon väg? säger Michael Kristiansson.
”Hur fick vi hit bilen om här inte fanns någon väg?”, säger Michael Kristiansson och visar en bild när hans dotter leker utanför huset strax efter att de flyttade hit 1987.
Johan Kristensen
Skadades i fallolycka
Trapporna blev snart omöjliga för honom att använda. På 1990-talet föll han på jobbet och skadade ryggen så illa att han fick nervskador och droppfot. Olyckan försämrade även hans tal och korttidsminne.
Flera gånger försökte han börja jobba igen. Till sist ansåg Försäkringskassan att han var för sjuk och gav honom sjukpension.
En arbetsterapeutisk utredning 2022 visade att han hans fysik var särskilt nedsatt när det gällde att gå i trappor och liknande övningar.
”Sammanfattningsvis bedöms det som mycket svårt för Michael att nyttja den långa trappa som leder upp till hans hem”, skriver hans läkare på Boo vårdcentral i ett intyg.
Efter att en granne frågade Michael och Anna-Lena Kristiansson om lov godkände Lantmäteriet infarten från Dalvägen och den delen av vägen som går till grannens hus. På den fastigheten har kommunen nu planerat för flerfamiljshus.
Pekka Pääkkö
”Katastrof för familjen”
Flera tidigare husägare har intygat att de körde bil på vägen till huset. Men när kommunen skulle detaljplanera området uppdagades att något servitut inte fanns registrerat hos Lantmäteriet.
Kommunen föreslog att vägen skulle bort och göras om till naturmark. Familjen bjöd in flera politiker att hälsa på innan beslut skulle fattas. Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson var den ende som dök upp.
– Det är väl det som är problemet. Hade nämndledamöterna kommit ut och tittat på plats hade de sett vilka konsekvenser det här får och nog insett att det är orimligt, säger Mikael Carlsson.
Han tog upp problemet när frågan var uppe i kommunstyrelsen.
– Det blev aldrig någon diskussion, man bara gick vidare och klubbade igenom det. Det är ju en katastrof för familjen. Som enskild medborgare är du väldigt svag och utsatt. Familjen har vänt sig till kommunen men inte fått det stöd de hade behövt. Det blir ju väldigt svårt att sälja huset också med de här problemen. De sitter ju verkligen i en rävsax, säger Mikael Carlsson.
”Katastrof för familjen”, säger oppositionsrådet Mikael Carlsson (NL) som var den ende politiker som hälsade på familjen för att titta på vägen före beslutet.
Pekka Pääkkö
”Åt helvete”
Den 27 juni 2023 vann kommunens detaljplan laga kraft och vägen ska tas bort. Den 8 juli 2023 skrev Göran Wellerstrand, ordförande i Gustavsviks fastighetsägares ekonomiska förening, på ett servitutsavtal och intygade att vägen har funnits sedan huset byggdes på 1940-talet.
”Servitutets ändamål är att ta sig upp med fordon upp till fastighetens bebyggelse, det är särskilt viktigt för personer som har svårt att gå i trappor.”
– Det är ju åt helvete. De bor ju i princip på en klippavsats. Vägen har varit godkänd av föreningen, tar du bort den blir tomten oanvändbar och bryter mot alla tillgänglighetskrav. Hur ska du kunna köra en rullstol uppför trappan eller få dit en ambulans eller brandbil på ett rimligt sätt? Det kommer ju inte att gå, säger Göran Wellerstrand.
”Varför spenderar kommunen en massa tid och skattepengar på att motarbeta familjen i en sådan här fråga. Den är väl kristallklar? Åk dit och titta!”, säger Göra Wellstrand, ordförande i Gustavsviks fastighetsägareförening.
Johan Kristensen
På Anna-Lena och Michael Kristianssons köksbord ligger åtskilliga pärmar fullproppade med papper. Argument som familjen har staplat för att att visa det orimliga att ta bort vägen.
Paret har lyft fram flera omständigheter som de anser visar att vägen har funnits minst lika länge som huset.
– De måste ju haft hit en cementbil för att göra grunden och det skulle vara omöjligt att släpa allt virke upp för trappan, säger Michael Kristiansson.
”Lämplig markanvändning”
Den 26 juni 2004 godkände Nacka kommun ett bygglov för ett nytt garage intill huset.
– Hur kunde kommunen godkänna ett garage om vi inte har någon väg upp till huset? säger Michael Kristiansson.
Kommunalrådet Johan Krogh (C) kan inte svara på frågan.
– Det var över 20 år sedan. Jag kan inte uttala mig om varför kommunen fattade det beslutet då.
Men det visar väl ändå att vägen har funnits där länge?
– Ja, så kan det vara. Men detaljplanen tar ställning till vad som är en lämplig markanvändning framåt.
”Kommunens bedömningen är att alla fastigheter går att använda”, säger kommunalrådet Johan Krogh (C).
Liza Simonsson
”Helheten har blivit bra”
Familjen anser att tomten har blir värdelös utan vägen och kräver att kommunen betalar skadestånd och löser in fastigheten.
Kommunen har sagt nej till allt.
– Vi tycker att helheten har blivit bra. Kommunens bedömningen är att alla fastigheter går att använda. Ingen fastighet ska ju bli obrukbar, säger Johan Krogh.
Både Lantmäteriet och mark- och miljödomstolen har gjort samma bedömning.
Michael och Anna-Lena Kristiansson har överklagat och nu kräver Mark- och miljööverdomstolen att både Lantmäteriet och kommunen förklarar sig.
Lantmäteriet svarar att vägen måste bort eftersom kommunen har detaljplanerat den som naturmark men att man pausar handläggningen i avvaktan på Mark- och miljööverdomstolens dom.
Nacka kommun håller också fast vid att vägen ska bort. Servitutet är ogiltigt eftersom det skrevs först efter att detaljplanen godkänts, enligt kommunens projektledare Anna Dolk.
”Enligt kommunens uppfattning strider detta servitutsavtal mot gällande detaljplan och uppfyller inte förutsättningarna för servitut enligt jordabalkens bestämmelser”‚ skriver hon till Mark- och miljööverdomstolen.
”Det kan skuggor”
Michael Kristiansson visar bilder från Lantmäteriet från 1963 och 1965 på sin dataskärm. Trappan fanns inte på den första men på den andra står den på plats. På båda bilderna ser han grusvägen som leder till huset. Men inte ens det är Lantmäteriet överens om.
– Lantmäteriet säger att det kan vara skuggor. Men på den ena bilden är det fler träd än på den andra så skuggorna borde inte falla på samma sätt, säger Michael Kristiansson.
”Åk dit och titta”
Lantmäteriet vill i övrigt inte uttala sig om fallet. Mitt i har också sökt kommunens projektledaren Anna Dolk och kommunalrådet Mats Gerdau (M) för kommentarer.
Göran Wellstrand tycker att kommunen agerar fel.
– Varför spenderar kommunen en massa tid och skattepengar på att motarbeta familjen i en sådan här fråga. Den är väl kristallklar? Åk dit och titta skulle jag säga till Anna Dolk och Johan Krogh.
Mark- och miljööverdomstolens dom väntas senare i år.