Det var 1999 som kommunen skrev avtal med Vallentuna Hockey om att hyra träningslokalerna i ishallen i 50 år.

Mitt i Vallentuna har granskat avtalet, där det står att "Hyra för den avtalade hyrestiden erlägger Hyresgästen som ett förskott med 6 485 000 kronor utgörande Hyresgästens andel av investeringsbeloppet."

I avtalet hänvisas till investeringen som där döps om till förskottshyra. Vallentuna Hockey behöver därför inte betala någon hyra för lokalen.

– Vallentuna Hockey och Vallentuna kommun kom överens om att de iordningsställde och byggde den här lokalen. Vallentuna Hockey stod för hela kostnaden. Man tecknade ett långt avtal som speglade avskrivningstiden på byggnationen, säger kommundirektör Annika Hellberg.

I mejl skriver hon att hyresbeloppet speglar Vallentuna kommuns kostnader och Mitt i Vallentuna vill då se dokument som styrker det. Hon ber då att få återkomma. Först blir svaret i mejl att "Hyran för träningslokalen är beräknad utifrån Vallentuna kommuns kostnader. Utöver det betalar föreningen för faktiska driftkostnader (el, värme och vatten) och skötsel."

– Vissa saker som rör de yttre delarna av fastigheten har vi ansvar för, som brandskydd, säkerhet och annat. Det ryms inom den här summan.

Dagen därpå svarar Annika Hellberg i nytt mejl: "Avtalet visar att Vallentuna kommun godkände beloppet 6 485 000 kr. Avtalet är från 1999 och kravet på att bevara räkenskapsinformation är sju år efter räkenskapsåret."

Mitt i Vallentuna försöker även få en förklaring av Vallentuna Hockeys ordförande Ib Andersen på varför Korpen fick betala 17 000 kronor mer i andrahandshyra än hockeyn till kommunen. Något rakt svar får vi inte.

Ib Andersen säger sig först inte känna igen differensen mellan hockeyns hyra och den hyra de tagit ut i andra hand av Korpen.

– Mätt över 50 år och en ränta på 3 procent är det i den storleksordningen. Det handlar om räntor, amorteringar och inflationen. Värdet eroderar över tid. Om man har en kapitalkostnad över en längre period ska den täckas över och kapital är inte gratis.

Själva har ni haft 129 700 i årshyra som när man slår ut det blir 10 800 kronor i månaden på 50 år enligt det första avtalet.  

– Då har du antagit att kapital är gratis. 

Varför ska Korpen betala era kapitalkostnader?

– Det finns inget avtal med dem. Vi har en helt annan situation. Korpen har avtal med en helt annan organisation. 

Gjorde Vallentuna Hockey några fel när avtalen skrevs?

– Det är en jättekonstig fråga.