Gemenskap. Under afterworkshoparna vill Sofia Brax att deltagarna ska ta del av varandras framtidsdrömmar. Här är hon tillsammans med arbetsledaren Stefan Kristoffersson och Feras al Oudeh, en tidigare deltagare.
Markus Andersson
20221202051036
20221202083930
2022-12-02
05:10
2022-12-02 08:39
Hon är en av tre eldsjälar som belönas med Göteborgs Stads utmärkelse Vardagshjälte 2022. Genom att bjuda in både nya och etablerade svenskar till "afterworkshops" i sitt vardagsrum vill Sofia Brax bygga ut nätverken.
Sofia Brax från Långedrag är noga med att poängtera att hon inte ensam tar åt sig äran för utmärkelsen till "Vardagshjälte 2022", ett pris från Göteborgs Stad till personer som engagerat sig i sina medmänniskor och gjort goda gärningar utöver det vanliga.
– Vi är ett helt litet team bakom, så egentligen är det fyra vardagshjältar som håller i detta. Det känns jätteroligt att det vi gör uppmärksammas. Vi lägger ner mycket tid för att det ska bli så givande som möjligt.
Hon själv har en lång bakgrund inom HR och har även under flera år engagerat sig i att skapa mötesplatser där nya och etablerade svenskar får möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter.
Givande för alla
För fyra år sedan tog hon initiativ till så kallade "afterworkshops" där hon bjuder in upp till 20 nya svenskar och lika många etablerade hem till sitt vardagsrum. Syftet att lära känna varandra och bli en del av varandras nätverk.
– Att få jobb är på ett eller annat sätt nyckeln till integration och de som kommer nya till Sverige har inga nätverk. Från början låg tonvikten på att skriva CV, men nu är det mer på ökad kulturförståelse, vilket ju är så givande för både nya och etablerade svenskar.
Förutom att ordna själva nätverksträffarna ägnar teamet även mycket tid efteråt för att hjälpa deltagarna vidare i sitt nätverksbyggande.
– Efter varje träff fortsätter vi coacha och koppla ihop folk med andra för att öka möjligheterna till jobb, säger Sofia Brax
De får Göteborgs Stads utmärkelse Vardagshjälte 2022:
Sofia Brax har med stort engagemang bidragit till att bryta barriärer. Var sjätte vecka bjuder hon in 40 personer till sitt hem – 20 väletablerade och 20 nyanlända främst akademiker. Syftet är att de som är väletablerade ska dela med sig av sitt kontaktnät för att sänka tröskeln till arbetslivet.
Anders Holme är en medmänniska som gör skillnad i det tysta och förstår svårigheter som inte syns utanpå. Som simtränare har han blivit ett ovärderligt stöd för en person som haft det kämpigt, bland annat på grund av sjukdom. Anders är stabil och trygg och inte rädd för det svåra varken i bassängen eller i livet.
Wilma Lundberg kom med färjan till Asperö och såg en äldre man som i permobil försökte ta sig ombord på färjan men ramlade i sjön. Utan att tveka hoppade Wilma i vattnet och fick tag i den nödställde mannen. Tillsammans med andra passagerare räddades mannen upp på land
Årets tre Vardagshjältar tar emot sina pris på kommunfullmäktiges julmiddag den 8 december.
Källa: Vårt Göteborg
Vi är ett helt litet team bakom, så egentligen är det fyra vardagshjältar som håller i detta.