Många har säkert sett det och gått förbi det – den gamla sekelskifteshuset Susegårda, som ligger på en höjd vid vattnet i Stavsnäs. En gång i tiden ska det ha varit samlingsplats för dåtidens tänkare och konstnärer, som Carl Larsson, Evert Taube och Albert Engström.
Nu är det före detta sommarnöjet, som ägs av Värmdö kommun, i sämre skick än någonsin. Enligt kommunens bolag Värmdö hamnar AB (VHAB) som ansvarar för Susegårda, är det nu så illa att det är en risk att utföra jobb på byggnaden.
Arkivbild från 2021, Susegårda. Förra styrelsen i Värmdö hamnar hade idéer om att göra huset till reception och mötesplats för en ny stugby som skulle byggas i närheten, och hyra ut övervåningen till Taubesällskapet.
Pekka Pääkkö
Bromsa förfallet
För att rädda det från att rasa ihop fullständigt ska Värmdö hamnar fixa det som är mest akut, som att täcka taket och rensa upp kring byggnaden.
– Det handlar om kortsiktiga åtgärder för att bromsa förfallet. Vi vill att kommunen så snart som möjligt bestämmer en strategi för huset, så vi kan agera efter den, säger Ellen Norrgård, vd för VHAB.
Värmdö hamnar har låtit två antikvarier, tre byggentreprenörer och en arkitekt inspektera Susegårda och kostnaderna för att renovera det har ökat ”väsentligt” de senaste åren, enligt bolaget. Bara att laga det mest akuta kostar runt en halv miljon kronor.
Huset har fått förfalla i drygt 40 år. Förra ägaren Skanska hade inte någon användning av huset och lät det därför bara stå, och en liknande situation har uppstått de senaste drygt tio åren med nuvarande ägare. De har bara gjort det mest nödvändiga för att skydda byggnaden.
Ellen Norrgård, vd hos Värmdö hamnar AB.
Magnus Jonsson Szatek/Värmdö kommun
Kan komma att säljas
Nu har VHAB lämnat över bollen till KIVAB, Kommunhuset i Värmdö AB.
– Det ligger nu på vårt bord att ta ställning till hur och vad som ska hända med Susegårda, säger Victoria Callenmark, vd för KIVAB och kommundirektör i Värmdö.
Det ingår inte i Värmdö hamnars uppdrag att förvalta den här typen av fastigheter, därför är det rimligt att KIVAB tar över ansvaret för Susegårda, tillägger hon.
Vad det skulle kosta att totalrenovera huset finns inget svar på i dag, utan det ska utredas. Diskussioner har funnits tidigare att sälja fastigheten, och det kommer vägas in nu också som ett alternativ, enligt Victoria Callenmark.
KIVAB hoppas ha en utredning om huset klar i vår.
Victoria Callenmark, kommundirektör i Värmdö och vd i Kommunhuset i Värmdö AB.
Mikael Andersson
Susegårda blir kafé och kulturhus
Efter år av prat och planering kan det nu bli verklighet: Sekelskiftesvillan Susegårda ska renoveras och bli kafé och kulturhus, med Taube som tema.
I sina glans dagar var Susegårda en ståtlig herrgårdsbyggnad som nyttjades som sommarnöje av en av dåtidens finare familjer. Huset ska ha varit samlingsplats för konstnärer och författare, bland andra Carl Larsson, Albert Engström och Evert Taube sägs ha spenderat många sommarkvällar på Susegårdas glasveranda.
Men de senaste 40 åren har huset fått förfalla. I dag är det inpackat i presenning för att det inte ska regna in och liknar närmast ett ruckel. Förra ägaren, Skanska, hade ingen användning av huset och lät det därför bara stå och de senaste tio åren har nuvarande ägare, kommunens hamnbolag Värmdö hamnar AB, inväntat grönt ljus från olika instanser för att kunna rusta huset.
Reception för stugby
Det 300 kvadratmeter stora huset är tänkt att rymma reception för en planerad stugby som ska ligga intill, med totalt 240 bäddar, kafé och kontor, kulturhus och samlingslokal för Taubesällskapet. Hur de olika delarna av huset kommer att disponeras är inte klart ännu.
– Planen för byggnaden är att den renoveras till sin ursprungliga utformning, säger Michael Larkner, vd för Värmdö hamnar AB.
Susegårda ligger på höjden precis norr om Stavsnäs vinterhamn och passar Taubesällskapet perfekt, enligt Jan-Olof Landqvist, som sitter i dess styrelse.
– Susegårda ligger ett stenkast från Taubes Sjösala, och mitt i Stockholms skärgård. Det sägs också att Evert Taube ibland besökte Susegårda, så det finns en tydlig koppling mellan Taube och det här huset, säger han och tillägger att delar av Sjösala fortfarande ägs av Evert Taubes släktingar.
Viskvällar och utställning
Taubesällskapet har letat länge efter en lokal att hyra eller köpa, därför dök det här upp väldigt lägligt, berättar Landqvist. De vill använda huset för litteratur- och sångaftnar och sammankomster av olika slag, och som mötesplats för Taubesällskapet. Tanken är också att kunna visa delar av makarna Taubes konst och skivsamling, och andra föremål.
– Vi har en idé om att kanske skapa en skulpturpark efter originalformar som finns kvar från Astrid Taubes konstnärskap, säger Jan-Olof Landqvist.
2018 köpte Värmdö hamnar en av Evert Taubes originaltexter, Brevet från Lillan, inramad. Tavlan såldes av en privatperson som hade köpt den på auktion. Den är daterad och undertecknad i San Remo 1938 och kommer nu att sitta för allmän beskådan i ett nyrenoverat Susegårda.
Byggstart är planerad till någon gång under 2022-2023.
Historien om Susegårda
Byggdes 1905 och antas vara ritad av arkitekten Ferdinand Boberg, som ritade många hus i Stockholm under samma period. Enligt uppgift användes rivningsvirke från någon byggnad vid prins Eugens Waldemarsudde vid uppförandet.
Susegårda byggdes, ägdes och beboddes av byggmästare Nils Johan Bengtsson med familj i många år. Bengtsson ska även ha arbetat med uppbyggnaden av prins Eugens Waldemarsudde, efter ritningar av Ferdinand Boberg. Källa: Värmdö hamnar AB och Jan-Olof Landqvist, Taubesällskapet