Om du vill ha nära till ett rymligt skyddsrum bor du i fel kommun. Värmdö har endast 56 skyddsrum med plats för totalt 6 285 personer, vilket motsvarar 14 procent av alla Värmdöbor. Det placerar Värmdö i botten i en jämförelse med resten av länets kommuner. I hela länet finns det skyddsrum med plats för 1,7 miljoner människor, alltså ungefär 72 procent av befolkningen.
Värmdös skyddsrum finns uteslutande i Gustavsbergsområdet. Stora delar av Värmdö kommun saknar alltså regelrätta skyddsrum där man kan ta skydd vid ett eventuellt angrepp mot Sverige.
Ska finnas i tätorter
Varför det är så här kan hänga ihop med att Värmdö har så mycket glesbygd. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som har det övergripande ansvaret för landets skyddsrum, är skyddsrummen nämligen i första hand till för områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter och städer.
De räcker alltså inte till alla invånare, och det är inte heller meningen.
Magnus Brattgård, säkerhetsansvarig på Värmdö kommun, säger att MSB nu utreder behoven om det ska byggas fler skyddsrum eller om de som finns ska kompletteras med andra former av skydd. Det gäller Värmdö såväl som andra platser i landet.
– Utifrån utvecklingen nu så är det viktigt att det arbetet prioriteras hos MSB för att få tydlighet i nya krav, vid exempelvis nybyggnation och möjligheten till utveckling av befintliga utrymmen, säger han.
I veckan beslutade Värmdös kommunstyrelse att göra ett tillägg i kommunens översiktsplan om behovet av skyddsrum. Antalet skyddsrum motsvarar inte kommunens befolkningsutveckling, menar man.
Skyddsrummen planerades för kalla kriget i mitten av förra seklet och några nya har inte byggts sedan 2002. Därför finns det många områden i Sverige som i dag helt saknar skyddsrum, enligt MSB.
Ta skydd i källaren
Om det saknas ett skyddsrum nära dig ska du bege dig till ett annat skyddande utrymme, till exempel en källare eller tunnel, enligt MSB. De flesta skyddsrum i Sverige finns i källare på privata fastigheter, och det är fastighetsägarens ansvar att hålla ordning och öppna upp dem, enligt MSB.
En annan sak som ska utredas är VMA, viktigt meddelande till allmänheten, eller Hesa Fredrik som det heter i folkmun. Många Värmdöbor hörde inte Hesa Fredrik när det testades den 7 mars. Det handlar framförallt om personer som bor ute i kustbandet, och långt från Gustavsberg, där alla sirener sitter idag, totalt sex stycken.
– Här kommer vi att göra en genomgång och ansöka om att fler sirener kan sättas upp i främst planlagt område. Viktigt att komma ihåg är att VMA också skickas ut i många andra kanaler när det är aktuellt. Så som till exempel radio och TV, säger Magnus Brattgård.
https://www.mitti.se/nyheter/varmdo-tar-emot-50-ukrainska-flyktingar-far-bo-i-hemmesta/repvco!q8i3thsVHlJdMG@rNbqKwg/
https://www.mitti.se/nyheter/varmdo-bostader-nerringda-av-oroliga-hyresgaster/repvch!9tC8KNuqosWuOLkRvR@RQA/