Uteserveringarna på Stora gatan är fulla. Människor som rör sig längs gatan har bekväma skor och ryggsäckar, de bär på kartor, vatten och glass. Typiska turistattiraljer? Kanske, kanske inte men under sommaren har det i alla fall märkts att turisterna har hittat till staden.

– Vi valde Sigtuna av tre anledningar, den väldigt gamla gatan här, det minsta rådhuset och Mariakyrkan (den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande är i bruk, reds. anm), säger Mario som tillsammans med sin flickvän är på en två månaders resa från Polen till Nordkap och tillbaka.

Mario och Rosa är i Sverige och det är första besöket i Sigtuna.

Mario och Rosa är i Sverige och det är första besöket i Sigtuna.

Jens Kassnert

Det är inte första gången som Mario och Rosa är i Sverige men det är första besöket i Sigtuna. De brukar åka norrut på sommaren då det är lite svalare klimat här.

– Det kan bli riktigt varmt i Polen. Då är det skönare här och vi ska ju hela vägen upp till Norge med, säger Rosa.

Svalkande Sigtuna

Även Giovanni och Elena är i Sigtuna för en så kallad "coolcation". De är från Italien och har precis kommit fram till Sigtuna.

– Vi har varit i Sverige flera gånger och vi ser fram emot att besöka ruinerna och se den gamla staden. Vi vet att det är den äldsta staden i Sverige och har velat åka hit flera gånger men det har inte blivit av, säger Elena.

Giovanni och Elena från Italien besöker Sigtuna.

Giovanni och Elena från Italien besöker Sigtuna.

Jens Kassnert

Vid Sigtuna museum står en fransk familj och tittar på Google maps. De är på väg för att äta lunch nere vid hamnen på ett ställe de har hört talas om tidigare.

– Vi reste runt i Sverige och ville komma utanför Stockholm för att upptäcka mer av vad Sverige är. Vi har varit i Sigtuna i tre dagar och älskar det. Vi kom hit med vänner som har barn i vår dotter Alices ålder och bor via Airbnb i ett hus, det har varit superbra, säger Renauld.

– Sigtuna känns väldigt familjevänligt. Det är lugnare här än inne i Stockholm men lika fint, säger Lucille.

Renauld, Alice och Lucille njuter av lugnet i Sigtuna.

Renauld, Alice och Lucille njuter av lugnet i Sigtuna.

Jens Kassnert

Godkänd turistsommar

Carola Ålstig Andersson, verksamhetsansvarig på Destination Sigtuna har uppfattningen att turisterna som besöker Sigtuna är pålästa och många har en tydlig plan av vad de ska besöka.

Sommarens turistsäsong får mycket väl godkänt av henne. Då augusti inte är till ända finns inga direkta siffror exakt hur utfallet har blivit men både krögare och butiksägare vittnar om en väldigt bra sommar.

– De handlare som jag har pratat med på Stora gatan är väldigt nöjda med sommaren. Antingen har det gått mycket bättre eller så är det i alla fall inte sämre än förra sommaren som också var bra, säger hon.

På Drakegården, kommunens kontaktcenter och turistbyrå, har det varit många inne och frågat om allt från ruiner, stadsvandringar och kartor över staden.

– Det som har stuckit ut är att det varit många fransoser och spanjorer. Men även de amerikanska turisterna som kommer med kryssningsbåtar har tagit sig tillbaka till Sigtuna. Många är pålästa och vill titta på ruinerna och är tacksamma för att det finns en fysisk turistbyrå, säger Carola Ålstig Andersson.

Drakegårdens trädgård i Sigtuna.

Drakegårdens trädgård i Sigtuna.

Jens Kassnert

Turistenkät

Turisterna i Sigtuna kommer även till stor del från hela Sverige. Nyligen genomförde Destination Sigtuna en större enkät riktat till svenska turister där frågades vad Sigtuna var känt för.

– Då fick vi in många svar där bland annat Stadshotellet, ruinerna, Tant Brun och Sigtuna Stiftelsen nämndes. Även Skokloster som inte riktigt tillhör oss men vi räknar det lite som vårat, säger Carola Ålstig Andersson.