De kommunala, mobila ordningsvakterna har länge varit en het fråga, kanske framför allt i Järva. Stadens förra grönblåa styre satsade rejält på dem – från en handfull till 180 stycken på kort tid.
Den nya rödgröna majoriteten gör tvärtom. Budgetposten för vakterna går från 106 till 30 miljoner kronor, vilket innebär att hundra stycken försvinner. 27 patruller blir sex, fördelade i hela Stockholms stad.
Dessutom begränsas tiden de kan jobba – nu gäller från 11 på förmiddagen till 22 på kvällen.
I stället lägger styret 131 miljoner på stadens stadsdelsnämnder för trygghetssatsningar, som de själva får besluta om.
Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis i Järva, tror att effekten av det minskade antalet vakter kommer att vara påtaglig.
– Det kommer bli ett avbräck för oss. Vi räknar kallt med att vi inte kommer ha några ordningsvakter i princip, eftersom sex patruller ska täcka hela staden nu, säger hon.
Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis i Järva.
Stefan Källstigen
Kista drabbas
För att de mobila vakterna ska kunna patrullera på ett visst ställe måste platsen bli godkänd av polisen som ett så kallat lov3-område. I Järva är de centrala torgen i Rinkeby, Husby, Tensta och Spånga sådana. Även Kista busstorg och området ikring är godkänt för patrullering.
Therese Skoglund Shekarabi menar att just Kista är det område som kan komma att drabbas hårdast av nedskärningen.
– Där har vi mer ordningsstörande brott, som missbrukare som stökar runt och sådant som ordningsvakter kan hjälpa till med. Det kommer bli en märkbar skillnad.
Kista busstorg är den plats i Järva som kommer drabbas hårdast av nedskärningen av de kommunala ordningsvakterna, tror polisen.
Emma Löf Hagström
Järvapolisen har haft ett nära samarbete med ordningsvakterna under de senaste åren.
– Kollegorna är relativt samstämmiga om att det blir ett bortfall av viktig resurs. Vi har kunnat fokusera mer på ett område om ordningsvakterna har varit i ett annat, de har kunnat vara våra ögon och öron där. Om de har sett ett gäng som står och hänger eller ordningsstörningar på olika sätt har de uppdaterat oss direkt, säger Therese Skoglund Shekarabi.
Hon hoppas dock att man genom den nya budgetprioriteringen kan anställa fler fältassistenter och lärare, säger hon.
– Det behövs verkligen i vårt område.
Förlorar lokal kompetens
Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, kallar beslutet "direkt farligt".
– Det slår sönder flera års trygghetsarbete på ett sätt där man uppenbarligen inte tänkt över konsekvenserna. Ordningsvakterna har redan börjat fasas ut, mitt under en av de värsta våldsvågorna som Stockholm sett.
Stadsdelarna ska nu i stället själva välja om de vill använda pengar till att anställa ordningsvakter, men några sådana planer finns inte i Järva.
Det kommer bli ett avbräck för oss.
– Styret säger att man vill satsa på andra trygghetsskapande åtgärder i stället, men ingen har väl påstått att det inte går att göra två saker samtidigt? Nu förlorar vi en funktion som med sin blotta närvaro förhindrar stök och att brott begås. Dessutom har vakterna skaffat sig en lokalkännedom som är enormt viktig. Jag är övertygad om att det här kommer bli dåligt, säger Ole-Jörgen Persson.
Ole-Jörgen Persson (M) är mycket kritisk till att så många ordningsvakter försvinner.
Stefan Källstigen
"Satsa på annat"
När Mitt i besöker Rinkeby torg står en av vaktbilarna där, men några ordningsvakter syns inte till.
Åsikterna om deras betydelse går isär bland folk "på stan".
– Jag har bott i Rinkeby i hela mitt liv, och skulle säga att ordningsvakterna på senaste tiden skapat mer otrygghet än trygghet, tyvärr. Jag hör hela tiden om kompisar som blivit oskyldigt utpekade, att vakterna närmat sig dem på olika sätt utan anledningar, frågat vad de gör när de bara står och umgås, säger en 21-årig kvinna, som vill vara anonym.
Rinkebybon Nikoletta Dolfin tror att det är satsningar på annat som krävs för att området ska bli tryggare.
– Vi behöver informatörer i stället, folk som ger samhällsinformation, guidar rätt. Vi behöver fler trygghetsvärdar – allt sådant. Det förbättrar tryggheten på riktigt, säger hon.
Rinkebybon Nikoletta Dolfin.
Mikael Andersson
En äldre kvinna, som även hon vill vara anonym, är av en annan åsikt.
– Det är inte alls bra att de försvinner. Ju fler ordningsskapande insatser i Järva desto bättre, vi behöver få stopp på våldet och droghandeln, med folk på plats som kan ingripa när de ser något, säger hon.
Vill satsa på annat
Elvir Kazinic (S), ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, säger att man i Järva främst planerar att satsa på andra trygghetsskapande åtgärder framöver.
– Det är jättebra att man får bestämma själv var resurser behövs som mest. Vi vill lägga pengarna på våra verksamheter och stärka upp tryggheten från grunden. Vi vill satsa på fritidsgårdar, fältassistenter, på att ungdomar ska ha en meningsfull fritid. Det är sådant som förebygger brott på riktigt.
Elvir Kazinic (S), nämndordförande i Rinkeby-Kista.
Emma Löf Hagström
Behövs inte ordningsvakter också?
– Jag har inget emot ordningsvakter, men de kan inte ingripa mot våld, och de har kort utbildning. Stockholm behöver först och främst fler poliser, det är a och o i det här. Sedan är det upp till stadsdelarna att använda sig av ordningsvakter om man känner att det behövs. Jag tror det här är en mycket bättre lösning, att man kan lägga fokus där man ser att det behövs, säger Elvir Kazinic.