Väsjöskolan skulle stå klar 2019 eller 2020. Det beskedet hade de första barnfamiljerna som glada i hågen flyttade in i Väsjön fått.
Men byggtakten i området sjönk, och skolan sköts på framtiden gång på gång.
Vid skolstarten 2022 blev det upprorsstämning bland en stor grupp föräldrar i Väsjön då deras sexåringar placerats på Rösjöskolan i Edsberg, trots att de inte valt den.
I april i år påbörjades till slut bygget Väsjöskolans, med nio klassrum för grundskola och tre för förskola. Skolans första etapp ska vara klar till höstterminen 2025.
Så här ska Väsjöskolans första etapp se ut. Just nu byggs den vid Väsjö torg och hösten 2025 ska den öppnas för elever.
Sollentuna kommun
Ökade lokalkostnader
Samtidigt har Sollentuna en stor överkapacitet på skolplatser.
– Men vi hade inte kunnat vänta ytterligare med Väsjöskolan. Även om vi har överkapacitet i kommunen i stort så fanns det ingen skola i Väsjön som fortsatt är ett växande område med många barnfamiljer, säger utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M).
På längre sikt måste emellertid kommunen se över sin skolstruktur och se hur de många tomma skolplatserna ska hanteras, medger Soley Aksöz Lithborn.
– Vi behöver titta på vad överkapaciteten innebär fem och tio år framåt, och förvaltningen har redan börjat med det, säger hon.
En lösning för just Väsjöskolan kan bli att ha åldersblandade klasser, om det blir för få elever i vissa årskurser.
Det är Sollentuna Föräldranätverk kritiska till och hänvisar till att det finns forskning som säger att det kan leda till sämre skolresultat.
”Detta är alltså en skola i storstadsnära stor tätort med nästan 80 000 invånare, med fortsatt positiv tillväxt av invånarantal – inte avfolkningsbygd i Norrlands inland eller en byskola i skärgården”, skriver man på Facebook.
Men Soley Aksöz Lithborn är inte orolig.
– Vi har haft skolor med åldersblandade klasser tidigare i Sollentuna och då har det fungerat väldigt bra. Vi vet hur många barn som finns i området men det är valfrihet och vi vet inte hur många som väljer att flytta sina barn från till exempel Rösjöskolan, säger hon.
Risk för fortsatt föräldrailska
På lång sikt och fullt utbyggd är Väsjöskolan planerad som en treparallellig F–9-skola. Till en början blir det dock en enparallellig F–6-skola med möjlighet till två puckelklasser, ett slags ”extraklasser” om några årskullar visar sig bli särskilt stora.
Men det innebär att det kan bli så att endast 30 sexåringar erbjuds plats på Väsjöskolan – trots att det enligt befolkningsprognosen kommer att finnas cirka 60 sexåringar i Väsjön varje år de kommande nio åren.
De som eventuellt inte får plats kommer att erbjudas plats i Vaxmoraskolan och i Rösjöskolan, precis som tidigare årskullar av barn från Väsjön.
– Jag hoppas att alla som vill får plats på Väsjöskolan, säger Soley Aksöz Lithborn.