Billdal
För fyra år sedan hade kommunens fastighetsbolag Higab stora planer för Billdals gård, sommarresidenset från 1860-talet beläget i hjärtat av den välbesökta Billdals park.
Efter att ha renoverat utsidan till en kostnad av 13,1 miljoner kronor gick bolaget våren 2020 ut med att man även skulle påbörja en varsam restaurering av insidan.
Samtidigt sökte man efter en blivande hyresgäst som ville bedriva verksamhet i den anrika byggnaden.
Välbesökt park. Billdals gård ligger i hjärtat av Billdals park, där bland annat Billdals parkrun anordnas varje lördag året om.
Johanna Roos
Skulle inkludera göteborgarna
Tankarna gick till någon form av restaurangverksamhet som skulle göra den anrika byggnaden tillgänglig för allmänheten.
"Vi är väldigt stolta att kunna utveckla Billdals gård och på så sätt skapa ett nytt besöksmål där vi ger göteborgarna möjlighet att komma till en unik byggnad", stod det i pressmeddelandet.
Under arbetets gång skulle det ges möjlighet att besöka fastigheten och på nära håll följa byggnadsvårdsarbetet.
"Vi kommer att spara och laga i största möjliga mån med traditionella material och hantverk. Det här kommer att bli spännande och lärorikt för alla inblandande", berättade en byggnadsantikvarie.
Men arbetet hann knappt starta innan hela projektet pausades.
Kulturhistorisk plats. Billdalsgårds-gruppen, bestående av engagerade invånare i Billdal, har under projektet haft en dialog med Higab om vilken verksamhet man vill ha i huset.
Johanna Roos
Öde i väntan på vatten
Det visade sig nämligen inte vara möjligt att koppla gården till kommunalt vatten och avlopp, som är en förutsättning för att det ska gå att bedriva verksamhet i huset.
– Det stämmer att Higab fått besked av kretslopp och vatten att det inte är möjligt att koppla på kommunalt VA, vilket de initialt sa att det var, säger Johannes Olsson (MP), ordförande i Higabs styrelse.
Efter beskedet från kretslopp och vatten i slutet av 2021 har Higab tittat på möjligheten med en egen anläggning, men enligt de prover som tagits håller inte vattenkvaliteten måttet.
Den här fastigheten finns inte med i våra utbyggnadsplaner.
I nuläget står den nyrenoverade 1800-talsgården öde i väntan på nya beslut.
Väderbitet. Stora delar av fasaden, som renoverades för bara några år sedan, täcks numera av en grön algbeläggning.
Johanna Roos
Har inga svar
Skylten i entrén med texten "Ser du framtiden i historien? Bli vår nästa hyresgäst!" har vält omkull på grusplanen och det har börjat växa gröna alger på det, för bara några år sedan, nymålade trappräcket.
Varken styrelseordförande Johannes Olsson, vd:n Per-Henrik Hartmann eller kommunikatören Martin Lysell kan svara på vad som ska hända härnäst.
– I nuläget går det inte säga så mycket mer. Som sagt, arbetet fortsätter internt och det finns inga andra planer för Billdals gård, säger Martin Lysell.
Per-Henrik Hartmann menar att renoveringen av utsidan åtminstone har köpt dem tid i väntan på beslut om nästa steg.
– Den exteriöra renoveringen, som genomfördes för några år sedan, har säkerställt att huset är skyddat mot ytterligare slitage i väntan på beslut om framtiden.
Igenbommat. Restaureringen av insidan, som var tänkt att kunna följas av allmänheten, pausades strax efter att den påbörjats.
Johanna Roos
Överbelastat avloppssystem
Chansen att Billdals gård ändå skulle kunna kopplas till kommunalt vatten och avlopp är dock obefintlig.
Det menar Ulrik Björlin, enhetschef anslutningsenheten på kretslopp och vatten.
– Förklaringen som vi gett Higab är att fastigheten ligger 260 respektive 270 meter från gränsen till vårt verksamhetsområde. Vi kan heller inte ansluta via avtal, något man gör i undantagsfall.
Han menar att det även finns begränsningar i kapaciteten när det gäller avlopp.
– Även om vi skulle koppla på där så är nätet överbelastat, så som det ser ut idag. Den här fastigheten finns inte med i våra utbyggnadsplaner, varken på kort eller lång sikt.