Med sitt projekt vill Veronica Nilsson spegla sammanhållningen hon upplevt på Badberget.
– När jag flyttade till Nottingham fick jag ett annat perspektiv på min hemort. De har inte platser som den här, natur som är tillgänglig för alla. Jag insåg vad fint det är här i Sollentuna, säger Veronica.
"För mig är Badberget en konstant som man kan lita på", säger Veronica Nilsson. Platsen representerar barndom för henne, och hon gillar de olika naturliga sittplatserna som finns på berget. "Det blir som olika zoner, det är fint."
Stefan Källstigen
Hon bor kvar i Enland, men är hemma på besök när vi träffar henne en kylslagen marsmorgon på Badberget.
Här har hon tillbringat otaliga sommardagar under uppväxten i Landsnora. Och här satt hon och skissade och dokumenterade sina dagar för några år sedan, i ett litet tomrum efter gymnasiet.
– Det var pandemi och jag visste inte vad jag ville göra. Så jag skissade av folk i min närhet.
På avstånd började Veronica uppskatta Sollentuna och naturen än mer. ”Jag kom till ett ställe som ligger mitt i England och i staden finns bara en liten kvadrat som är en park, i övrigt är det bara grått, betong och tegel”, säger hon.
Stefan Källstigen
Gedigen research
Senare började Veronica en utbildning i illustration på Nottingham Trent University, och då skulle innehållet i skissböckerna komma till användning.
Skissboken kom väl till pass när Veronica Nilsson valde at fokusera på Badberget i sitt examensprojekt i utbildningen till illustratör.
Stefan Källstigen
– Jag gjorde ett projekt om Badberget. ”The bathing mountain”, det fick en cool klang på engelska. Eftersom jag inte kunde vara här på plats så startade jag från mina skisser och gick även tillbaka till mina minnen från barndomen.
"Stammis", en av Veronicas bilder som utgick från skissboken. "Han var här nästan varje dag, precis som jag. Han kom i sin hatt och med solstol, ibland ensam och ibland med sin fru."
Veronica Nilsson
Intentionen var att hylla platsen och ”den här guldkanten vi har här på Landsnoravägen”, berättar Veronica. Samtidigt gick hon grundligt till väga och nöjde sig inte med sina egna skisser och minnen.
– Jag letade arkivbilder från förr och intervjuade Hans Nyman som är en aktiv del i villaägareföreningen. Hans familj har bott här i generationer och han är en stor del av gemenskapen, bland annat med vårtalet han håller på Badberget varje Valborg.
Sommarbilderna dominerar i "The bathing mountain" men valborgsfirandet med Hans Nymans traditionella vårtal har också en given plats.
Veronica Nilsson
Hon skrev också i en Facebook-grupp och efterlyste gamla bilder och minnen. Det gav intressant material, men också en del motstridiga uppgifter.
– En kvinna skrev om hur hon och hennes vänner var här och badade på 1960-talet. Då svarade andra att då gick det ju inte att bada då för vattnet i Edsviken var så skitigt. Det var lite roliga kontraster.
Vill ställa ut på hemmaplan
Än så länge bor Veronica kvar i England, men hon är sugen på att flytta hem till sin lägenhet i Kvarnskogen. Det gäller bara att övertyga sambon, som är engelsman.
– Han är okej med det tror jag, men jag är väl mer taggad.
Kallbad förekommer, men det är framför allt på sommaren som Badbergets klippor lockar badgäster. "På sommaren brukar det vara smockfullt. Solen ligger på här hela dagen", säger Veronica.
Stefan Källstigen
Hur som helst hoppas hon på att få till en utställning på hemmaplan.
– Jag kollade med konsthallen på Edsvik men den var uppbokad i två år. Men det vore verkligen kul!