Den 18 januari 2023 fattades beslutet att det vid sammanslagningen av stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta skulle bli Victoria Callenmark som skulle axla rollen som stadsdelsdirektör i det som skulle komma att bli Järva stadsdelsförvaltning.

Victoria Callenmark hade då arbetat i Spånga-Tensta sedan 2019, först som biträdande stadsdelsdirektör och sedan 2021 som ordinarie.

Den 1 juli 2023 slogs så stadsdelarna officiellt ihop under Callenmarks ledning, och nu, drygt ett år senare, meddelar hon att hon lämnar posten.

I oktober börjar hon i stället som kommundirektör i Värmdö kommun.

– Jag har varit i olika förvaltningar i Stockholms stad i över tio år, och hälften av den tiden i Järva. Jag har trivts otroligt bra med mitt uppdrag och i arbetet med de komplexa frågor som finns att hantera. När möjligheten om ett nytt uppdrag öppnade upp sig kände jag dock att det kanske var dags att våga ta initiativet och testa något nytt. Men jag sökte inte aktivt ett nytt jobb, säger hon.

Gott samarbete

Det nya jobbet passar bättre på ett privat plan, berättar hon.

– Jag har min familj och mitt permanenta boende på Värmdö. Det här ger en möjlighet att få kortare resväg hem och att finnas mer tillgänglig för mina nära och kära.

Åren i Järva har varit lärorika, och hon tar med sig många nya erfarenheter till sin nästa tjänst, tycker hon.

– Jag har lärt mig hur otroligt viktigt det är att jobba med att stärka invånarnas tillit och förtroende både till den politiska organisationen och till tjänstemännen. Det är viktigt att vara öppen för synpunkter och att vara lyhörd och tillgänglig för det lokala föreningslivet, trossamfund och samverkanspartners. Man är inte alltid överens, men med dialog kommer man långt.

Enligt obekräftade uppgifter till Nyhetsbyrån Järva har du haft samarbetssvårigheter med politiken – stämmer det?

– Jag är väldigt trygg med att säga att det påståendet inte stämmer alls. Jag har haft en fin samverkan, med både nuvarande styre och opposition – det går att verifiera på ett ganska enkelt sätt. Sedan är det klart att man i min roll ställs inför svåra frågor och komplexa beslut som alla inte håller med om, men det är svårt att bemöta sådana påståenden konkret när personer bakom inte träder fram. Men bilden av samarbetssvårigheter stämmer inte.

"Fantastisk tid"

Vem som tar över rollen som stadsdelsdirektör i Järva återstår att se.

Stadsdirektör Fredrik Jurdell ansvarar för tillsättningen av den positionen.

Vad kommer din efterträdare komma in till första dagen på nya jobbet?

– Jag är trygg i att min efterträdare kommer komma in i en välskött förvaltning och organisation i framkant, som levererar service, tjänster och rådgivning med god kvalitet. Det är klart det är ledsamt att lämna, men jag gör det med känslan av att det varit en fantastisk tid. Jag känner mig stolt över vad vi alla i organisationen åstadkommit tillsammans – det finns en enorm kraft och styrka, både i förvaltningen och i Järva som område, säger Victoria Callenmark.

September ut

När Victoria Callenmark gör sin sista arbetsdag påverkas av hur det går med den nya tillsättningen.

– Jag räknar med att arbeta september ut, säger hon.