Uppbökad jord, söndertuggade rötter och högar med färskt vildsvinsbajs. Så ser det ut i en liten skogsdunge intill banorna på Värmdö golfklubb.
Vildsvinstammen ökar i hela länet men har hittills inte varit så stor i Värmdö. Nu finns de plötsligt i alla delar av kommunen.
Mikael Norgren, viltvårdare i Värmdö, visar var vildsvin har börjat hänga nattetid, vid Värmdö golfbana.
Pekka Pääkkö
Vandrar och simmar långt
På ett år har antalet vildsvin på Värmdös fastland gått från ett fåtal individer till åtta-nio grupper, med runt fem vildsvin i varje grupp. Och de ökar fort, enligt Mikael Norgren, viltvårdare i Värmdö.
– De har funnits ute på öarna länge, nu har de hittat till fastlandet också. De simmar bra och kan gå en mil på en dag om de vill, så de tar sig lätt och snabbt mellan olika platser, säger han.
Mikael Norgren får in många fler samtal från Värmdöbor nu än tidigare om vildsvin, att de rör sig nära bostadsområden och på marker där de inte ska vara.
"Jag vet inte hur man ska bli av med dem" säger Anette Hedelin på Svartsö, här en bild efter att vildsvinen besökt deras tomt.
Anette Hedelin
Hos Värmdö golfklubb är det ett nytt problem sedan ett par veckor tillbaka. Där har vildsvinen hittat en plats vid golfbanan där de håller till på kvällar och nätter.
– Det rör sig om minst tre-fyra vildsvin som setts där. Än så länge har inga skador skett, men det är bara en tidsfråga innan de tar sig ut på gräsmattorna, säger Mikael Gustavsson, vice banchef på Värmdö golfklubb.
Viltolyckor med vildsvin kommer att öka om man inte hejdar den växande populationen i Värmdö, tror Mikael Norgren, viltvårdare i Värmdö. "Att krocka med en galt på 80 kilo är som att köra rakt in i en bergvägg. De är så väldigt kompakta," säger han. Här kikar han ut ur den tillfälliga jaktkojan som ställts upp hos Värmdö golfklubb.
Pekka Pääkkö
Oönskat besök vid golfbanan
Nyligen satte de upp en provisorisk jaktkoja på golfbanan, men hittills har inga djur skjutits. Ett mer permanent gömsle ska nu byggas nära golfbanan och planen är att locka dit vildsvinen för att kunna skjuta ett eller två.
– Det är enda sättet att få bort dem. Vi hoppas att det ska skrämma djuren, säger Mikael Gustavsson.
Flera Värmdöbor som Mitt i Värmdö pratar med har problem med vildsvin i sina trädgårdar, bland annat på Svartsö och Runmarö där djuren har funnits i många år.
– Stammen har ökat sista åren, trots att många skjuts av. De rör sig även i skogarna, marken ser ut som ett potatisland där de bökat upp. Det är jättetrist. De förstör så mycket, enda sättet är att stängsla in sin tomt, säger Anette Hedelin på Svartsö.
Kris Luckin, gruppchef för natur och friluftsliv i Värmdö kommun, känner till det ökande problemet.
– Det vi kan göra är att hålla koll på populationen och ha en dialog med jaktlag och markägare. Så får vi se hur det här utvecklas, säger han.
Mostphotos
Skrik och vifta om du möter vildsvin
Vildsvinen är aktiva framförallt nattetid.
Vad ska man göra om man möter ett vildsvin?
– Vänd och gå åt andra hållet om du kan, annars gäller det att skrika och vifta, väsnas så mycket du kan, säger Mikael Norgren.
Ett skadat djur, eller en sugga med kultingar, kan vara aggressiv, annars är de flyktdjur som egentligen inte vill vara där människor är, enligt Mikael Norgren.
Han tror att inom ett par år är problemet med vildsvinen lika stort som med dagens dovhjortar i Värmdö om inget görs. Det kommer också leda till fler viltolyckor med vildsvin, menar han. Han är också oroad över att djuren ska sprida smitta med afrikansk svinpest.
Senare i vår ska möten hållas med jaktlagen i Värmdö för att prata om situationen.
– Nu skjuts några djur här och där, väldigt sporadiskt. Vi behöver öka jakttrycket om vi ska ha en chans att stoppa det här, säger Mikael Norgren.
Så här såg det ut i höstas när vildsvin bökat upp familjen Henrikssons mark på Svartsö.
Mona Henriksson
En vanlig syn på tomten hos Hans-Henrik Hamacher på Runmarö. Efter att han stängslade in tomten har det blivit bättre, men djuren tar sig fortfarande in.
Hans-Henrik Hamacher