JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Visit Värmdö öppnar ny bokning för skärgården

Bild från i sommaren 2023, Möja.

Bild från i sommaren 2023, Möja.

Eva Tonström

20240220080042
20240216113335
2024-02-20
08:00

Fler ska kunna hitta ut till öarna, alla tider på året. Det menar Visit Värmdö. Nu lanserar de en helt ny bokningsportal där allt ska kunna bokas på samma ställe.

Det ska bli lättare att komma ut i skärgården, både under hög- och lågsäsong. Det handlar om boende, aktiviteter, restaurangbesök och transporter. 

Därför sjösätts nu en ny gemensam bokningsportal hos Visit Värmdö, förening för företag inom besöksnäringen i Värmdö. Där kan olika destinationer bokas i samma system.

Camilla Bring driver Sands hotell på Sandhamn.

Camilla Bring driver Sands hotell på Sandhamn.

Eva Tonström

– Man ska kunna bygga sitt eget paket, med det man vill göra och där man vill bo, eller boka ett färdigt paket som vi har satt ihop. Jag sitter och jobbar med det just nu, säger Camilla Bring på Visit Värmdö.

Hon driver normalt sett Sands hotell på Sandhamn.

Strandpromenaden på Sandhamn, sommaren 2023.

Strandpromenaden på Sandhamn, sommaren 2023.

Eva Tonström

I dag sker bokningar via olika kanaler eller direkt hos anordnaren.

Tanken på sikt är att destinationer i hela Stockholms skärgård ska finnas med och vara bokningsbara i systemet.

– Vi hoppas så småningom få med alla skärgårdskommuner i det här, och Stockholm. Det skulle förenkla både för besökarna och oss som jobbar med besöksnäring i skärgård. Att vi samarbetar ännu mer, säger Camilla Bring.

Bild från sommaren 2023, Möja.

Bild från sommaren 2023, Möja.

Eva Tonström

Systemet de använder sig av och har köpt in sig i, där Visit Värmdö har betalat 75 000 kronor som ett engångsbelopp, heter Go to hub. De marknadsför redan en rad olika städer och platser i Norge och Sverige.

Mitt i Värmdö har berättat tidigare att det finns en önskan hos många som driver verksamhet ute på öarna, att förlänga säsongen. Vissa satsar redan nu på att hålla öppet året runt.

Det här ska den nya portalen hjälpa till med, menar Visit Värmdö. En förhoppning är också att få kontakt med fler utländska turister och researrangörer som vill besöka Stockholms skärgård. 

Nämdö januari 2024.

Nämdö januari 2024.

Eva Tonström

Målet är att få så många företag som möjligt att koppla på sig, enligt Camilla Bring. Det är gratis för företagen, tillägger hon, i stället tar Go to hub ut en provision på deras försäljning via systemet.

– I mitten av mars hoppas och tror jag att vi har kommit en bit på väg och kan erbjuda ganska många paket och destinationer på sajten.

Värmdös näringslivschef Ulla Rådling får höra talas om den nya satsningen via Mitt i Värmdö.

Hur kan det här gynna Värmdö kommun?

– Vi ser positivt på satsningen och ser fram emot att följa utvecklingen och hur det på sikt kommer gynna besöksnäringen, säger hon.

Svartsö hösten 2023.

Svartsö hösten 2023.

Pekka Pääkkö

Bild från sommaren 2023, Möja.

Bild från sommaren 2023, Möja.

Eva Tonström

Visit Värmdö

Ideell förening som är ett samarbete mellan företag i Värmdös besöksnäring.

De har 130 medlemsföretag och ordförande är Carin Mogerud som driver Vita Grindarna och Djurö havsbad.

På visitvarmdo.com finns det nya bokningssystemet som är under uppbyggnad.

Visit Värmdö samarbetar med Stockholm Archipelago, som marknadsför Stockholms skärgård och drivs av Region Stockholm, Skärgårdsstiftelsen och Stockholms kustkommuner, och Visit Stockholm för att sprida idén om den nya bokningsportalen.

Källa: Visit Värmdö

EvaTonström
073-600 69 23

Senaste nyheterna

2017 gjordes en utredning, i vilken det inte konstaterades att inomhusmiljön bidrog till hälsobesvär.

2017 gjordes en utredning, i vilken det inte konstaterades att inomhusmiljön bidrog till hälsobesvär.

Mikael Andersson

Anställda på slottet blev långtidssjuka – kräver ersättning

Nyheter

Kommunen avfärdar kraven – ingen skuld i utredningen ✔ Juristen: "Borde åtminstone be om ursäkt"

Käpphästar utanför Brohuset i Upplands-Bro vid 2024 års hästbokdag. Snart är det dags igen.

Käpphästar utanför Brohuset i Upplands-Bro vid 2024 års hästbokdag. Snart är det dags igen.

Pressbild

Hästbokdagen tillbaka för tredje året

Nyheter

En hel dag tillägnad hästen i Bro centrum

Ett täcke i guld, liggandes över kanten ner mot plattan. Här är konstverket till minnesplatsen för terrordådet på Drottninggatan 2017. 

Ett täcke i guld, liggandes över kanten ner mot plattan. Här är konstverket till minnesplatsen för terrordådet på Drottninggatan 2017. 

Visionsbild/Stockholms Stad

Guldfärgat täcke ska hedra terroroffren – invigs på årsdagen

Nyheter

Ceremoni på Sergels torg 7 april ✔ Konstant temperatur på 20 grader

Naprapatjonas på väg mot Mount Everests topp

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian jublar på toppen av Lobuches östra topp, 6119 meter över havet, i april 2024. I maj 2025 ska han försöka ta sig upp på Mount Everest topp  8 849 meter över havet.

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian jublar på toppen av Lobuches östra topp, 6119 meter över havet, i april 2024. I maj 2025 ska han försöka ta sig upp på Mount Everest topp 8 849 meter över havet.

Privat

20250406180419
20250404133454
2025-04-06
18:04

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian utmanar sina följare i sociala medier med övningar för att bli kvitt ryggont, knäsmärtor och gamnacke. Nu utmanar han sig själv genom klättra över dödszonen och upp på toppen av världens högsta berg: Mount Everest.

Aprilsolen reflekterades i den vita snön när Jonas Parandian förra året sträckte armarna i luften för att fira att han nått berget Lobuches östra topp, 6119 meter över havet.

Där i Nepal föddes en dröm om nå ännu högre. 

– När jag lärde känna de här sherpasarna och har varit på hög höjd har det gått väldigt bra, jag har känt mig väldigt stark. Men jag har ändå tänkt att Mount Everest var väldigt avlägset. Men de sa: ”Det där kommer du att fixa.” Då tändes något hopp. 

De senaste året har träningen fortsatt. 

– Jag var beredd att sälja lägenheten men fick in en stor sponsor. Jag kommer ändå att göra av med en hel del besparingar. Bokar du via resebolag blir det svindyrt, jag använder sherpasarans eget resebolag, det är lite mer spartanskt men kommer ändå kosta runt 1,5 miljoner kronor, säger han.

I Järla sjö har Jonas ”Naprapatjonas” Parandian tränat för att bestiga Mount Everest.

I Järla sjö har Jonas ”Naprapatjonas” Parandian tränat för att bestiga Mount Everest.

Johan Kristensen

Levde ensam i vildmarken

Efter några utfallssteg sätter han ner kettlebellsen på gymmets golv, öppnar dörren och spejar ut över Järlasjön.

Han har varvat klätterpass med löprundor runt Järlasjön, Sicklasjön och Källtorpssjön, rusher upp och ner för Hammarbybacken, intervaller på trappmaskin och assault bike.

Han har mött utmaningar tidigare. 2020 var han en av tio deltagare i tv-programmet ”Ensam i vildmarken” som visades på Discovery +. Under tre månader levde han då ensam i Nordnorge. Han klarade 36 dygn, men gick ner 18 kilo.

– Jag levde på fisk men fick inte i mig så mycket. En gång i veckan kom det ett läkarteam, de var de enda jag träffade. De tyckte att jag hade gått ner för mycket. Då var det bara en annan kille kvar.

Han har också testat hur länge han kan hålla andan under vattnet.

– Mitt rekord är drygt sex minuter. Jag gör det under så säkra förhållanden som möjligt. Jag har med en eller två kompisar. Jag måste komma till ett meditativt tillstånd. Du kan svimma och tappa medvetandet. Det är en stor risk att håll andan så länge, samtidigt är det intressant att utforska. Någon gång går du ut lite för hårt, nästa gång funkar det lite bättre.

”Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig”, säger Jonas Parandian och utmanar de som vill nå sina mål att träna hårdare.

”Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig”, säger Jonas Parandian och utmanar de som vill nå sina mål att träna hårdare.

Johan Kristensen

”Sjukt svårt”

Men han vet att den här utmaningen blir den tuffaste hittills.

Höjder över 8000 meter kallas dödszonen, människor kan inte vara där någon längre tid eftersom syret inte räcker till. Mount Everest är 8 849 meter högt. 

– Det blir sjukt svårt. Det är ju världens högsta berg. Jag kommer att vara långt ovanför dödszonen, det är väldigt högt och väldigt tunn luft. 

Den 9 april reser han till Nepal. Målet är att nå toppen på Mount Everest i slutet av maj.

– Jag tycker om utmaningar och det är fint att träffa folk från andra kulturer och testa mina gränser och se hur kroppen reagerar. Jag har tränat mycket andningsövningar på olika sätt, vi får se vilken hjälp det kan ge på hög höjd.

Kommer du att använda dig av syrgas?

– Med all säkerhet kommer jag att ha syrgas om jag inte känner mig exceptionellt stark.

Vad ser du fram emot mest?

– Det blir spännande att se hur kroppen reagerar. Samtidigt är det lite läskigt. Det är folk som dör på berget varje säsong. Ingen kan bära ner dig från toppen. Det gäller att veta var gränsen går och vända i rätt tid.

Skrev årets livsstilsbok

Namn: Jonas Parandian. 

Ålder: 42 år. 

Bor: Järla sjö.

Familj: Singel. 

Yrke: Naprapat, föreläsare och äventyrare. Kallar sig Naprapatjonas i sociala medier. Har drygt 240 000 följare på Instagram.

Aktuell: Hans bok ”Stillhet och rörelse” vann nyligen Adlibrispriset för bästa livsstilsbok 2024. Ska från den 9 april till den 31 maj bestiga världens högsta berg: Mount Everest.

Källa: Jonas Parandian.

Jonas tips: Så når du dina mål

Träna hårdare: Spring längre och i en högre intensitet än vad du brukar och öka vikterna när du styrketränar med en till två procent. Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig. Om du inte utmanar den kommer den inte heller att utvecklas.

Vila hårdare: Sov ordentligt, 7,5 till 8,5 timmar per natt och ta gärna en powernap på 20 minuter efter lunchen.

Gör en realistisk plan: Ska du gå till gymmet två eller fyra gånger i veckan? Byt övningar var fjärde vecka. Kör exempelvis fyra veckor med 12-15 repetitioner med lätta vikter, nästa fas 8-10 repetitioner med tyngre vikter och tredje fasen 6-8 repetitioner med ännu tyngre vikter men med lite längre vila mellan seten. Sedan kan du börja om.

Gå in i dig själv: Har du en dröm eller ett mål men hela tiden misslyckas? Försök ärligt undersöka vad det är för rädslor som håller dig tillbaka från att leva det liv du vill leva. Antingen fortsätter du på den här vägen och misslyckas, jagar inte dina drömmar fullt ut. Eller så kör du för den här drömmen.

Källa: Jonas Parandian.

JohanKristensen
08-550 551 17