En liten, lurvig hund med tofs på huvudet skuttar fram till dörren på Hundmodelandet och hälsar glatt. Shih tzuhn Sonja är salongägaren Daria Sterninas egen hund, och i dag är det hennes tur att få gå på spa.
– För sådana som Sonja är det här en nödvändighet, hon skulle inte klara sig utan pälsvård.
Daria Sternina är utbildad högskoleekonom och jobbade tidigare i offentliga sektorn, men längtade efter något annat. Yrkeslivet tog en plötslig vändning när hon trillade över en annons på Facebook.
– Jag skulle tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten, och då kommer det upp en annons – ”sista platsen, hundfrisör, börja om en vecka”. En sådan slump som avgör ens öde, berättar hon.
Hunden Sonja före behandlingen...
Angie Gray
Något för alla hundar
Nu driver hon salongen sedan fem år tillbaka. Förut fick hundarna komma hem till hennes badrum, men sedan i höstas finns hon i Gubbängen. Kunderna är mestadels sådana med längre päls, som yorkshireterrier, pomeranian och shih tzus, men alla hundar är i behov av underhåll, menar Daria.
– Historiskt sett handlar det mycket om friskvård, jag ser mig inte bara som en som gör hunden snygg utan också en som gör hunden frisk och välmående. För långa klor, smutsiga öron och toviga pälsar är inte bra för hälsan.
Förra veckan hade hon en extra sällsynt kund på besök, nämligen en sibirisk katt. Men det hör till ovanligheterna.
– Jag kände mig redo att testa något nytt och det var en snäll katt.
...och Sonja efter behandlingen!
Angie Gray
För långa klor, smutsiga öron och toviga pälsar är inte bra för hälsan.
Öronrens, kloklippning och trimning
När det är dags för behandling får hunden Sonja komma upp på ett bord och äta en godis som belöning.
– Hon är lite rädd för höjder.
Även hundar som tycker mindre om spabesök är välkomna till salongen.
– Varje hund är en individ, de har sina rädslor och känslor men till skillnad från oss kan de inte prata. Ju mer jag lär känna hunden, desto mer förstår man vad de inte gillar, säger Daria Sternina och rengör Sonjas öron.
I lokalen spelas lugn musik. Håret i ansiktet putsas så att Sonja ska se bra, ”mustachen” ansas och klorna klipps. Till sist får svansen en liten trimning och färgas lätt rosa. Färgen är såklart inte nödvändig men skadar inte heller hunden på något sätt, säger hon.
– Det är som konst, och om man vill, färgen är helt växtbaserad och ofarlig. Jag kan lika gärna ta en rödbeta och färga svansen.
Hunden Sonja är lite höjdrädd, men får en godis som belöning när hon kommit upp på behandlingsbordet.
Angie Gray
Tidigare drev Daria Sternina verksamheten hemma i sitt eget hus, men nu har hon lokaler i Gubbängen.
Angie Gray
Lite svanstrimning är pricken över i:et!
Angie Gray