Sex skolor i Hässelby-Vällingby och Bromma står inför större renoveringar – samtliga måste evakueras. Frågan om var eleverna ska ta vägen har varit segdragen. Blackebergsskolan är en av de mest prioriterade i renoveringsplanen. Skolan ligger mitt i Blackeberg och byggdes 1953.
– Det är en jättebra skola. Vi hade gärna gått högstadiet här också om de hade haft det. Men fler toaletter borde finnas, säger Isabella Jangholm, 12, från klass 6A.
Vi träffar henne och några andra ur klassen efter en lektion. Runt 400 elever går här i dag, från förskoleklass till årskurs 6. När Blackebergsskolan byggdes för 70 år sedan var eleverna betydligt färre.
– Vi har alldeles för få toaletter och en del ligger otryggt till, berättar rektorn Sara Brodin.
Hon är klädd i knallrosa jacka och halsduk och tar emot på sitt kontor.
Fönsterrenoveringar på Blackebergsskolan är redan inledda. ”Alla vet att det är en gammal skola som väntar på renovering. Vi försöker hitta lösningar så länge”, säger rektor Sara Brodin.
Filip Magnusson
– Det har skett att mindre ledningar brister och vi oroar oss för att större vattenledningar och avloppsstammar kan brista.
Fleecetröjor till personal
Ett faktum för många av de berörda eleverna kommer bli längre resvägar under tiden skolan renoveras. För skolans del blir det mycket att packa inför att flyttlasset ska gå.
Blackebergsskolan är en tegelbyggnad av gammalt slag. Ventilationen upplever personalen är si och så. Skolan är varm på somrarna – och kall under vintrarna.
– Vi har köpt in fleecetröjor till alla pedagoger, säger Sara Brodin.
Skolans kuratorer och vaktmästare har dekormålat om några av toaletterna för att göra dem mysigare. I åtminstone sex år har frågan om renoveringarna i västerort tröskats. Skolan genomför strategiska val inför evakueringen.
– Vi har köpt en jättefin digital lekutrustning till skolgården för en halv miljon kronor. Den kan fällas ihop vid evakueringen. Det är noga uttänkt.
Miljardbelopp
Det finns viss oro hos skolledningen kring det gamla köket. Vad händer om något går sönder?
Havererar något så är vi i ett kärvt läge.
Det är mycket att ta hänsyn till, men beslutet är nära nu.
– Vi levererar mat till två andra skolor också, så mat till över 1 000 personer görs dagligen. Havererar något så är vi i ett kärvt läge, säger Sara Brodin.
Isabella Jangholm, Rohan Chhatry Bista, Viljo Erixon Hansen och Abigail Tadele i klass 6A på Blackebergsskolan.
Filip Magnusson
Totalt ska staden renovera skolor i västerort för runt en miljard kronor. Den planerade evakueringsskolan i Råcksta skulle inhysa 900 elever och ha ett idrottstält intill. Budet var att den skulle kunna stå klar i höst.
Men politikerna drog i handbromsen – notan skulle landa på 233 miljoner kronor. Sedan ändrade man sig – skolan skulle byggas ändå. Men under 2022 uppmärksammades utbildningsförvaltningen på risker för fler fördyringar och förseningar. Projektet pausades.
Eventuellt svar i mars
Staden har som alternativ sett över paviljonger eller inhyrda lokaler. Socialdemokraterna har lyft att nedstängda Jacobiskolan borde vara ett alternativ, där stadens juridiska process med den förra hyresgästen alltjämt pågår.
Thomas Pella Bergsell, kommunikationschef på Skolfastigheter i Stockholm AB, hoppas kunna presentera evakueringslösningen under mars månad tillsammans med utbildningsförvaltningen.
– Det vi tittat på är ventilationssystemen och vatten-, avlopps- och el-anläggningarna och skolornas behov. Det är mycket att ta hänsyn till, men beslutet är nära nu.
Grimstaskolan.
Mitt i
Abrahamsbergsskolan.
Googlemaps
Blackebergsskolan.
Stockholms stad