Jan Bergvall fick en stroke och blev rullstolsburen för sex år sedan. Nu börjar hans situation bli ohållbar, då hemtjänsten inte längre hjälper honom upp och ned för trappan i hans villa.
Han vill inte flytta till ett äldreboende. Det är i linje med den strävan Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har – att äldre ska bo hemma så länge det är möjligt. Orsaken är framför allt ekonomisk. Det kostar generellt samhället mindre om äldre bor kvar hemma och har hemtjänst.
– Det gör det motsägelsefullt att jag inte får den hjälp jag behöver, säger Jan Bergvall.
”Byt eller sälj”
Det håller Malin Hedberg, chef för beställarenheten inom stadsdelsförvaltningens äldreomsorg, med om. Men samtidigt betonar hon den enskildes ansvar för sitt boende.
– Alla människor blir äldre. Och när man blir äldre bör man också se över hur man vill bo. Man har ett eget ansvar att se över att man har en bostad som passar. Man kan byta sin nuvarande bostad eller sälja den och köpa en annan, säger hon.
Ökning med 73 procent
Det här är viktigt inte minst i en tid när de äldre blir allt fler i samhället, lägger hon till. I västra söderort (Skärholmens och Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning) förväntas till exempel antalet personer över 65 år öka med 73 procent mellan 2023 och 2050.
Det ställer stora krav på äldreomsorgen, där både hemtjänst och vård- och omsorgsboenden ingår.
När det gäller hemtjänsten har Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning en resa att göra. Enligt Hemtjänstindex 2023 (ett initiativ från SPF Seniorerna) är kvaliteten på hemtjänsten i stadsdelen näst sämst i Stockholms stad. Bara Skarpnäck hamnar lägre.
– Vi har såklart diskuterat detta. Vi tar det till oss och tittar på andra stadsdelar som hamnar högre för att se hur de gjort, säger Malin Hedberg.
Ett nytt Hemtjänstindex kommer i december.
De äldre i samhället blir allt fler. I västra söderort ser prognosen ut så här.