Problemen i förskolan Hovet i Nybohov beror troligen på att betongen, åtminstone fläckvis, var fuktig när plastmattorna limmades på. Den hade inte fått torka ut ordentligt. Det kan i sin tur ha berott på att branschen ganska nyligen börjat använda en ny sammansättning av betong, när förskolan byggdes 2016.
– Åren dessförinnnan hade man ändrat betongens sammansättning för att minska koldioxidutsläppen, på EU-nivå. Den uppförde sig inte som förväntat, utan torkade väsentligt långsammare. Därför finns det många exempel från branschen på fuktskador på byggen från åren strax därefter, säger Björn Sundström, en av Sisabs projektansvariga.
Har utvecklat metoderna
Enligt honom har Sisab – som äger och förvaltar skolor och förskolor i Stockholms stad – dock haft få problem på grund av detta.
– Efter hand har man förfinat betongsammansättningen och även utvecklat produktionsmetoderna för att anpassa sig till att betongen torkar långsammare, säger han.
Löslagda plattor
I Hovets lokaler ska nu allt lim, som orsakade de kemiska reaktionerna när det reagerade med fukten, tas bort. Sedan ska ett spärrskikt läggas ovanpå betongen. Ovanpå det ska plastmattor läggas, men inte limmas fast.
– Det är löslagda plastmattor, utan lim. Vi har redan lagt dem i ett par andra förskolor för att testa om det fungerar. Det gör att man slipper risk för fuktskador. Mattorna släpper igenom fukt i form av ånga, säger Björn Sundström.
Vad kostnaden blir för renoveringen är för tidigt att säga, enligt Sisab. Det är första gången en hel förskola måste evakueras på grund av dålig inomhusmiljö. Problem har förekommit även i andra förskolor men har kunnat lösas utan evakuering.