I fredags uppmärksammades FN:s internationella dag för äldre. Årets tema var digital jämlikhet för alla åldrar. I handlingsplanen för Åldersvänligt Göteborg handlar många av de beslutade åtgärderna om att skapa förutsättningar för gemenskap för alla åldrar - möten över generationsgränser.
Digitaliseringen har inneburit fantastiska möjligheter att mötas på avstånd och göra världen lite mindre. Samtidigt har den förstärkt utanförskapet för dem som står utan den vana och utrustning som krävs för att delta i den digitala gemenskapen.
Sedan tidigare vet vi att upplevelsen av ensamhet är utbredd – framförallt bland äldre människor som lämnat arbetslivet och kanske förlorat en partner. Men ensamhet och isolering får aldrig accepteras som en naturlig konsekvens av åldrandet.
De digitala genvägar till delaktighet och gemenskap, som vi tillsammans hittat former för under de många månader av hemarbete och fysisk distansering, måste göras tillgängliga för den delen av befolkningen som oftare än andra upplever besvärande ensamhet.
Vi behöver bli bättre på att ta hänsyn till människors sociala, själsliga och andliga behov. Därför måste det viktiga arbetet med att möjliggöra mötesplatser och att höja den digitala kompetensen fortsätta och förstärkas. Det kan handla om digital support som hjälper äldre att komma igång med användning av digitala tjänster, appar och sociala medier. Även sådant som många av oss tar för givet: tillgång till BankID och digital brevlåda eller möjlighet att streama kultur och nöjen måste vara tillgängligt för alla äldre som vill.
Även om ansvaret för att skapa gemenskaper främst vilar på var och en av oss som medmänniskor så påverkar politiska beslut förutsättningarna för gemenskap. Arbetet med Åldersvänligt Göteborg fortsätter!