Det tar Laura Dawidiak ungefär en timme att lära sig lösa en ny kub. Har man lärt sig att lösa kuber med två, tre och fyra rutor i rad går det att lösa större kuber, då algoritmen är densamma.
Mikael Andersson
En pyramid, en tolvkantig, en liten magnetisk, en badboll, en banan. I 14-åriga Laura Dawidiaks rum finns omkring 150 stycken ”kuber”. Favoriten är dock klassikern Rubiks kub.
– Man kan lösa den med en hand, eller utan att titta, säger Laura Dawidak.
Löst kuber har hon gjort sedan hon var nio. Hon hade ledsnat på fotbollen och var uttråkad. Hennes pappa hade en kub med två gånger två rutor, och han lärde sig att lösa den med hjälp av en Youtube-video. Därefter visade han Laura, som kunde lösa den samma kväll.
Efter det var hon fast.
– Jag tyckte det var jätteroligt, det finns så mycket att lära sig
För att kuben ska gå att flytta så smidigt som det går finns olika sorters smörjmedel.
Mikael Andersson
Trots att de kallas kuber finns det mängder av olika former på pusslen, men principen är oftast densamma. Kuben blandas, och sedan ska de olikfärgade rutorna flyttas så att alla sidor till slut är enfärgade.
Slog rekord med nio hundradelar
I januari slog Laura Dawidiak sitt första rekord, svenskt kvinnligt rekord i 2x2-kuben. Hon löste den på 1,45 sekunder.
Redan när hon såg blandningen på kuben förstod hon att det skulle gå fort, men hon märkte först inte att det var rekord.
– Jag fick springa bort till min kompis och fråga vad det nuvarande rekordet var. Jag slog det med nio hundradelar. Det kändes väldigt bra.
Under höstlovet tränade hon genom att lösa kuben 500 gånger om dagen. Men egentligen var hon ute efter att slå ett annat rekord, det lägsta snittet på fem lösningar, och det är nästa mål.
Trots att Laura Dawidiak löste samma kub 500 gånger per dag inför senaste tävlingen tycker hon inte att det blir tråkigt.
Mikael Andersson
150 olika kuber finns i Laura Dawidiaks rum. Några är begränsad upplaga, andra är varianter på den klassiska Rubiks kub.
Mikael Andersson
Det finns 43 triljoner blandningar och alla har inte blivit lösta.
Men det stora målet är att slå ett kvinnligt rekord i den klassiska kuben, 3x3. Just nu försöker hon få ner snittiden till att lösa den under tio sekunder.
Utmaningen att fortsätta bli bättre är vad som lockar med kuberna, berättar Laura Dawidiak. Men också alla kompisar som kuberna fört med sig.
– Att tävla är kul. Och när kompisarna blir bättre, då vill jag också bli det. Det finns 43 triljoner blandningar och alla har inte blivit lösta.
Lätt att lära sig
På tävlingarna i Sverige känner Laura Dawidiak nästan alla deltagare i och med att speedcubing, som hobbyn heter, inte är särskilt utbredd här. Men i somras var hon på EM i Spanien, där 1 200 personer tävlade.
– Det var många kända personer där som jag pratade med och jag fick hänga med mina kompisar varje dag. Vi tävlar mot varandra men stöttar också varandra.
Enligt henne är det inte särskilt svårt att lära sig lösa en Rubiks kub, man måste bara få koll på algoritmen. Och har man lärt sig att lösa kuber med två, tre och fyra rutor i rad kan man lösa alla andra större kuber.
Det finns alltid mer att lära sig, och alltid nya rekord att slå. Det är vad Laura Dawidiak gillar bäst med att lösa kuberna.
Mikael Andersson
Men det är nästan omöjligt att göra det på egen hand, det behövs en person som visar en eller en instruktion.
– Det tog två månader för han som skapade kuben att lära sig lösa den. Men att kolla på en video tar 20 minuter. Och tränar man en gång varje dag kan man lösa den under en minut sen.
Hon uppmanar alla som tycker kuber är coolt att lära sig.
– Det går fort, man kan tävla och träffa kompisar!