Att hela tiden ta ut traditionerna i förskott genom att dricka julmust i oktober eller att klä julgranen flera veckor innan julafton devalverar värdet av traditionerna. Det blir helt enkelt inget speciellt när advent och julen väl kommer.
Men vad ska vi då göra med november? Denna regntunga och mörka månad som ingen egentligen tycker om. Det blir bara mörkare och mörkare för varje dygn som passerar och antalet soltimmar går troligen att räkna på ena handens fingrar.
Visserligen finns det en hel del märkesdagar under november som man skulle kunna ta fasta på, men ingen som riktigt väger upp, allt det negativa. Mårtensgås 10 november är lite för mycket en skånsk högtid med sin svartsoppa, sin spettekaka och sin helstekta gås för att vi göteborgare riktigt ska omfamna den. Fars dag 12 november är förvisso en viktig dag för slipsförsäljarna men eftersom dagen varken har genererat ett bakverk eller en särskilt maträtt så går den också bort.
Thanksgiving i slutet av månaden är en av få amerikanska högtider som inte slagit igenom hos oss, till skillnad från bl.a. nämnda fars dag eller för den delen mors dag och alla hjärtans dag. Däremot har fredagen därefter, alltså black friday, blivit en av de stora kommersiella succéerna på senare år.
Trots ett instinktivt motstånd från de allra flesta sansade människor finns det knappt en enda butik i Göteborg som inte använder sig av black friday som koncept. Åk till Backaplan eller promenera igenom Nordstan de sista veckorna i november och du kommer att bombarderas av reklam både för black friday och black week.
Även om black friday faktiskt har etablerat sig som en svensk tradition så är det vare sig något som ska uppmuntras eller för den delen något som skänker tröst eller meningsfullhet till det tidigare nämnda novembermörkret.
Så vad ska vi då ta oss till för att orka med att hantera november?
Det finns faktiskt några saker som jag tror kan vara steg på vägen. Börja redan nu att dricka glögg. Det varma kryddade vinet var från början inte alls en exklusiv juldryck utan något man drack de kalla månaderna av året. I en av göteborgstidningarna diktades det redan vintern 1885 om hur sjudande och stark glögg skulle serveras efter en promenad genom en kallfrusen Slottskogspark.
Lägg till glöggen i november och lägg också till de första pepparkakorna. Här i Göteborg tillverkas ju dessutom några av de godaste som finns i hela landet. Inte heller pepparkakorna är historiskt en julkaka.
Så glögg och pepparkakor kan man med gott samvete inmundiga redan i november. Men vänta med att lysa upp Göteborg med adventsljus till första söndagen i advent.