– Vårdpersonal har ställt upp i ur och skur. Nu är det politikens uppgift att ställa upp för vårdpersonalen, sa regionrådet Jonas Lindberg (V) när han presenterade reformen på fredagen.

Försöket, som Vänsterpartiet kallar "betald återhämtningstid", inleds den 1 september 2025 och berör 400 narkossjuksköterskor, 400 operationssjuksköterskor och 600 undersköterskor inom operationssjukvården.

34-timmarsvecka

Under två år minskas arbetstiden för dessa 1 400 anställa till 34 timmar i veckan. Beroende på avtalsområde blir arbetstiden mellan 3 och 4,25 timmar kortare än i dag.

Jonas Lindberg, regionråd för Vänsterpartiet, tror att reformen kommer att minska vårdköerna.

Jonas Lindberg, regionråd för Vänsterpartiet, tror att reformen kommer att minska vårdköerna.

Ingrid Johansson

– Den resterande tiden får de anställda använda till återhämtning, träning, vidareutbildning eller vad de vill, säger Jonas Lindberg.

Han menar att ohållbar arbetsmiljö är en viktig orsak till att vården har haft svårt att leverera. Speciellt inom operationsjukvården har det på senare år blivit allt tuffare att rekrytera, vilket gjort arbetsmiljön där ännu sämre.

– Vår arbetstidsmodell har varit föråldrad och slitit ut personalen, vilket gjort det svårt att få bort vårdköerna. Kortad arbetstid har också varit det främsta kravet som förts fram under vårdstrejken i somras.

En av sjuksköterskorna som berörs är Monica Heim, anestesisjuksköterska på Karolinska.

– Det har var väldigt tufft. Jag tror det här är rätt väg att gå. Vi har svårt att kompetensförsörja, har höga övertidsuttag och få sökande till våra verksamheter, säger hon.

Sjuksköterskan Monica Heim ser fram emot mer tid för återhämtning.

Sjuksköterskan Monica Heim ser fram emot mer tid för återhämtning.

Petter Beckman

Alla försök som gjorts hittills med kortad arbetstid har lett till kortade vårdköer, framhåller Vänsterpartiet. I Östergötland, där man kört en mer begränsad pilot under två år, ledde arbetstidsförkortningen till att det blev fler arbetade timmar.

"Hinner hämta mitt barn tidigare"

– Man tror att man tappar arbetstid, men det blev tvärtom. I Östergötland kan man också se att hälsan har blivit bättre och att fler vill jobba heltid, säger Jonas Lindberg (V).

Kostnaden för försöket, som berör samtliga av Region Stockholm sjukhus, blir 200 miljoner kronor för två år.

– Troligen kommer det inte att behövas så mycket. I Östergötland har kostnadsökningen blivit blygsam, bara 0,67 procent av lönekostnaden, säger Jonas Lindberg.

Monica Heim ser fram mot att få mer tid över utan att behöva gå ner i lön.

– Jag kommer att kunna ta ut mina tre hundar i skogen oftare och hämta mitt barn tidigare på förskolan, säger hon.

Om det tvååriga försöker ger önskat resultat kommer det att permanentas och utvidgas till fler personalgrupper.

– Vi har sagt att vi ska lyssna på personalen, och då måste vi göra det också. Hittills har vi minskat ner på hyrpersonalen, men det är först nu som de besparingar vi gjort på detta kan återföras till våra ordinarie anställda, säger Jonas Lindberg.

M: "Snurrigt"

Moderaterna i Region Stockholm kallar beslutet för "snurrig och dålig vänsterpolitik"

– Ena dagen skjuter de till pengar för att fler ska arbeta mer. Andra dagen skjuter de till pengar för att fler ska arbeta mindre med risken att köerna växer, i tider då vårdköerna redan ringlar sig långa, säger Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd.