Stockholms län har 14 045 skyddsrum med plats för cirka 1 600 000 personer, enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskaps (MSB) karta. Det räcker för att skydda 66 procent av invånarna, visar siffror från nyhetsbyrån Newsworthy. 

Men då räknas inte vissa platser i Stockholms stad och Solna, som MSB kategoriserar som större specialskyddsrum, in. Dessa kräver krigsplacerad driftpersonal – något som saknas i dag. 

MSB har fått i uppdrag att senast i december presentera en lösning för hur dessa skyddsrum ska kunna användas.

C: Omvandla parkeringsgarage

Centerpartiet i Stockholms stad vill nu hitta alternativa lösningar för att öka stadens beredskap och har lagt en motion om att omvandla parkeringsgarage till skyddade utrymmen. 

Ett skyddat utrymme är en tillfällig lösning och inte ett fullvärdigt skyddsrum, till exempel vid en kärnvapenattack. Medan riktiga skyddsrum alltid är det bästa alternativet, menar C att alternativa lösningar måste finnas där sådana saknas.

– Det kommer i första hand förmodligen inte komma atombomber om det blir krig här. Det kommer snarare handla om att skydda sig från konventionella bomber, säger Svante Linusson (C).

"Om det är så illa att vi hamnar i krig, så tror jag att folk är tacksamma för varje skyddsrum vi lyckas få till," säger Svante Linusson (C).

"Om det är så illa att vi hamnar i krig, så tror jag att folk är tacksamma för varje skyddsrum vi lyckas få till," säger Svante Linusson (C).

Wictoria Berglund

Saknar viktiga faciliteter

Parkeringsgaragen har flera fördelar. Många är byggda i stabil betong och ligger under jord, vilket kan ge skydd mot splitter och tryckvågor. De är ofta byggda i armerad betong och har stora ytor med tillgång till luft, vilket gör att de kan rymma många människor.

Skulle kunna ge skydd åt flera tusen människor.

Men de saknar viktiga faciliteter som toaletter, ventilation, vattenförsörjning och el för exempelvis mobiltelefoner.

– Jag sitter i styrelsen för stadens parkeringsbolag och har tagit upp frågan om toaletter. Problemet är att bolaget inte kan göra sådana saker om det inte lönar sig ekonomiskt. Därför måste staden hjälpa till med finansiering, säger Svante Linusson.

Kostnaden för att anpassa parkeringsgaragen varierar beroende på hur bra vatten- och avloppsledningarna är i närheten, menar han. Men han ser det som en lösning som kan göra stor skillnad.

– Till exempel i Hjorthagsgaraget, som vi bygger just nu, finns det plats för tusen bilar. Det skulle kunna ge skydd åt flera tusen människor.

MP: "Öppna för dialog"

Att en stor del av stockholmarna inte får plats i ett skyddsrum är ett underbetyg till staten, menar Clara Lindblom (V), ordförande i Storstockholms Brandförsvar.

– Vi har gång på gång påtalat till regeringen hur viktigt det är att de tar ett helhetsgrepp kring den här frågan och framförallt skjuter till de resurser som krävs. Men hittills kan vi tyvärr konstatera att de satsningarna har uteblivit, säger hon.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP), som är ansvarig för parkeringsgaragen, konstaterar också att ansvaret för att utveckla nya skyddsrum ligger på MSB.

– Om de skulle vilja använda Stockholms parkeringshus är vi alltid öppna för en dialog om hur det kan lösas på bästa sätt, säger han.