Om några år kan 110 nya student- och seniorbostäder finnas i Västertorp. Stockholms stad vill bygga dem i Västertorpsparken – i två skogspartier längs Vasaloppsvägen.
Cirka 50 studentbostäder och cirka 60 seniorbostäder planeras. Platserna är bra att bygga på, menar man på stadsbyggnadskontoret. De ligger nära både kollektivtrafik, butiker och parkmiljö.
– Att det blir studentbostäder och seniorbostäder är viktigt. Det är boendeformer som efterfrågas. Många äldre som flyttar från villan letar lägenheter som ligger relativt nära området där de bor, säger stadsplaneraren Jenny Åberg.
Östra kvarteret, med seniorbostäder, sett från parken. På andra sidan ligger Vasaloppsvägen.
Freda Arkitekter
Västra kvarteret med studentbostäderna, vy mot väster på Vasaloppsvägen.
Freda Arkitekter
Lugnet blir kvar
Nu pågår samråd om projektet, då berörda att komma med synpunkter. Många har redan gjort det, eftersom planerna varit kända i flera år.
– Vi har dialoger med allmänheten under framtagandet av detaljplanen. Av dem som hittills har hört av sig tror många att parkleken Lugnet ska försvinna men den kommer att vara kvar, säger Jenny Åberg.
Men i Västertorp finns ändå ett motstånd mot bygget. Orsaken är att planerna inkränktar på parkens vildare delar, med gammal tallskog. Det är fel att krympa den orörda natur som finns kvar i tätbebyggda Västertorp, tycker de som motsätter sig byggena.
– Vi är ofta här flera timmar om dagen, när jag hämtat min son på förskolan. Det är ju en unik plats, med både lekpark och en liten skog. Det är den enda natur som finns på nära håll för barnen här. Parken är Västertorps hjärta och lungor, säger Maria Eriksson-Hecht.
"Västertorpsparken här är den sämsta platsen att bygga på som jag kan tänka mig", säger Maria Eriksson-Hecht (till vänster), här tillsammans med Pernilla Hammargren och Roxy Farhat
Märta Lefvert
Staden saknar ett helhetsperspektiv.
Ser til helheten
Mitt i träffar henne och vännerna Pernilla Hammargren och Roxy Farhat i parken en solig vinterdag. De har alla, eller har haft, barn som leker här. Trion är drivande i gruppen ”Stoppa bygget i Lugnet/Västertorpsparken!” och stödjer även nätuppropet ”Stoppa bygget i parken Lugnet/Västertorpsparken!” som samlat drygt 550 underskrifter.
De värnar om sin lokala park men ser också till Hägersten som helhet.
– Staden saknar ett helhetsperspektiv. Man tittar på varje byggprojekt för sig utan att se den sammantagna effekten. I Hägersten planerar man att bygga både i den här parken, i Kastanjeparken och i Branterna. Det är mycket grönska som försvinner samtidigt som vi har ett klimatnödläge, säger Roxy Farhat.
Seniorbostäderna planeras i det utmärkta området tlll höger, studentbostäderna till vänster.
Stockholms stad
Fem våningar höga
Byggplanerna har ändrats flera gånger sedan de presenterades 2022. Nu är det fem våningar höga lamellhus som gäller – något högre än omgivande hus men med samma slanka form.
– Vi tar mindre av parken än vi tänkt tidigare. Vi vill inte gå in onödigt mycket i parken, säger Jenny Åberg.
Men trion i Västertorpsparken menar att byggena påverkar för mycket – både genom att natur försvinner och genom att barnen inte kommer att leka alltför nära husen. Utrymmet för lek i skogsmiljö krymper.
– Det finns ett klassperspektiv också. Barn med föräldrar som inte har råd att åka bort på sommaren har parken som sitt sommarställe. Hela parken behövs för dem, säger Pernilla Hammargren.