Tidigare i mars var det nationell trafikvecka. Fokus låg främst på 30-sträckor i närheten av skolor, förskolor och idrottsplatser på Södermalm.

– Platser där det vistas många oskyddade trafikanter, helt enkelt, säger Fredrik Ehrström, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

Insatserna skedde under kortare perioder, en eller två gånger om dagen i en veckas tid.

Resultatet: 240 rapporterade förseelser, varav 131 var hastighetsöverträdelser. Det ledde till att flera personer fick körkortet indraget.

– Jämfört med tidigare trafikveckor såg vi ingen större skillnad. Hastighetsefterlevnaden är generellt sett dålig.

Påverkade av narkotika

Bland de andra överträdelserna fanns folk som pratade i mobiltelefon, oskattade eller obesiktigade fordon, förare utan körkort, rattfylleri och drograttfylleri.

– Att vi över huvud taget har förare som kör påverkade av alkohol eller narkotika är oroväckande. Även om man själv tycker att man har bra koll i trafiken så kan man inte räkna med att andra har det.

Falsk säkerhet

Sett över flera år tycker sig Fredrik Ehrström ändå se en minskning av personer som använder telefonen när de kör.

– Däremot ligger hastighetsöverträdelserna på ungefär samma nivå. Det märks att vi får större och säkrare bilar som kan ge en falsk trygghet, att förarna inte märker hur fort det går. De gasar på och sitter i sin skyddade sfär.

I huvudsak är dock reaktionerna från stoppade förare positiv.

– Vi stoppade flera föräldrar som precis hade lämnat vid förskola och skola. Många tycker kontrollerna är bra. Sedan finns alltid de som förnekar att de kört för fort, vilket leder till eventuell förhandling i tingsrätt.