En julimorgon förra året sköts nio skott mot fönster och entrédörr till en företagslokal i Högdalen. Ingen person skadades fysiskt i skjutningen. Två numera 17-åriga pojkar dömdes nyligen i Södertörns tingsrätt för gärningen.

Via sms ska de ha försökt få företagets ägare att betala dem 750 000 kronor. Ägaren fick en film skickad till sin mobiltelefon där man ser hur dennes lokal blir beskjuten. 17-åringarna dömdes för försök till grov utpressning efter att tillsammans även ha hotat företagsägaren att hen eller en familjemedlem skulle dödas eller skadas.

Tidigare dömda

Gärningen rubriceras som grov, bland annat eftersom vapen har använts och att sms:en har anspelat på ett "våldskapital av allvarligt slag". Tingsrätten menar att enbart användningen av vapen hade räckt för att klassa brottet som grovt.

Båda gärningsmännen är tidigare i år dömda till tio månaders sluten ungdomsvård vardera för människorov i juli 2023, som de börjat avtjäna.

Nu har de dömts till ytterligare tre månaders sluten ungdomsvård var, i stället för fängelse. Tingsrätten tar i straffmätningen hänsyn till deras ålder samt att det inte sker någon villkorlig frigivning från sluten ungdomsvård. De var 16, respektive 15, år när brottet begicks.

Mitt i har varit kontakt med den ena 17-åringens advokat, hans klient vill inte ge någon kommentar.

Den andre 17-åringen har överklagat domen till hovrätten.