Planerna som länge legat på is får nytt liv. Mark- och miljööverdomstolen har nu avslagit överklagan av bygget vid Nationalstadsparken.
– Vi är ganska förbannade och anser att lagen inte tillämpas så som den var avsedd. Sättet att meddela beslutet strider dessutom mot vad en domstol är skyldig att leverera, nämligen en förklaring, säger Richard Murray, ordförande förbundet för Ekoparken.
Inte prövat frågan
Statens fastighetsverk och flera intresseföreningar menar att de nya bostäderna, skolan och kontoren på olika sätt förstör Nationalstadsparken och förorenar Brunnsviken.
Rätten har själva inte prövat frågan, utan går helt på Stockholms stads egna bedömningar, menar Richard Murray.
– Det går att anföra till Högsta domstolen att mark- och miljödomstolen inte vet vad de gör. I det här fallet skulle jag nog vara beredd att försöka. Det är ett stycke i Nationalstadsparken man bebygger väldigt hårt. Det kan bara inte stämma överens med vad lagstiftarna avsåg.
Det kan bara inte stämma överens med vad lagstiftarna avsåg.
Alternativ visionsbild över Stockholms stad och östra Hagastaden sett från Haga södra, önskad av föreningen för Ekoparken som överklagad detaljplanen till mark- och miljööverdomstolen. En grön inramning och höjning av marken som liknar landskapet från 1700-talet. I den uppbyggda kullen skulle en idrottsanläggning med omklädningsrum, bad och bastu kunna inrymmas, menar ordföranden Richard Murray.
Föreningen för Ekoparken
Spade i marken
Genom att inte pröva överklagan vinner alltså detaljplanen laga kraft. Den stora trafikomläggningen är redan i gång och nu kan staden gå vidare med byggena av östra Hagastaden.
– Jag är glad att även Mark- och miljööverdomstolen som förväntat gick på Stockholms stads linje och att detaljplanen nu vunnit laga kraft. Det innebär att vi kan komma vidare med detta viktiga projekt och utveckla östra Hagastaden med välbehövliga bostäder samt idrottsanläggningar, skola och förskolor, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S).
– Staden kan nu tillsammans med byggaktörerna fortsätta arbetet med att utveckla östra Hagastaden med målsättningen om att komma igång med byggena under år 2027.
Långbänken fortsätter – Hagastaden överklagad igen
Bygget av östra Hagastaden ligger fortfarande på is. Japanskrapan fick faktiskt också nej och området är värdefullt, menar intresseorganisationerna som överklagat detaljplanen till överdomstolen.
Knappt hade Stockholms stad röstat igenom planerna på östra Hagastaden innan de överklagades – igen.
Statens fastighetsverk (SFV) och flera intresseföreningar menar att de nya bostäderna, skolan och kontoren förstör Nationalstadsparken och förorenar Brunnsviken.
Byggnaderna är för höga och riskerar att få området att kännas som Central park, menar kritikerna.
Richard Murray, ordförande i Förbundet för Ekoparken.
Nu har frågan nått Mark- och miljööverdomstolen. Rätten har själv inte prövat om detaljplanen rimmar med lagar om att det inte får byggas på parkmarken utan att skada natur- och kulturvärden, utan går bara på Stockholms stads bedömning, menar Richard Murray, ordförande för förbundet för Ekoparken.
– Staden har tagit en rövare skulle jag säga. Det är sorgligt att det inte är något parti som invänder mot byggplanerna. Jag tycker absolut att man ska göra något där, men inte bygga tät stad.
Ändrar karaktären
Intresseföreningarna vänder sig specifikt emot delen av byggena på den gamla så kallade bensinstationstomten. Grustaget framför Wenner-Gren Center tillhör nämligen Nationalstadsparken.
Richard Murray menar att byggena ändrar hela områdets karaktär.
På 1990-talet avslogs projektet med den så kallade Japan-skrapan för att det skadade de kulturhistoriska värdena, redan vid Sveavägen skulle man kunna se både vatten och grönska.
Visionsbild över östra Hagastaden/Norrtull. Till höger om Wenner-Gren center ligger omdebatterade området.
White Arkitekter/Stockholms stad
Kulle med Nobelcenter
Förbundet föreslår att man i stället försöker återskapa historiska gröna kullar. En upphöjd gångväg utan trappor skulle binda ihop parken med Vasastan.
– När du kommer Norrtullsgatan ner har du lite höjd. Det skulle kunna bli en väldigt fin entré till Hagaparken. Vi har argumenterat för att Nobelcenter skulle kunna ligga här med en omgivning som ger inblick i parken.
Även ett kafé och en motionshall med omklädningsrum och bastu skulle kunna få plats, menar de.
Delar av detaljplanen ligger i Solna och Solnabor borde också få tycka till, anser Richard Murray.
– Sammanlagt är det nästan åtta Hötorgsskrapor som ska byggas. Men man har redan sagt att områdets struktur inte ska ändras. Solnas invånare har inte varit med i någon planprocess.
Stockholms stads skisser visar hur de nya byggnaderna skulle sticka upp och synas från olika håll i parken.
Staden menar att planerna är helt rimliga och har fått rätt i tidigare instanser. Att vattnet skulle förorenas håller man inte heller med om.
Visionsbild. Vy över östra Hagastaden från Hagaparken och östra strandpromenaden.
Stockholms stad
Avgörande år
Om Mark- och miljööverdomstolen bestämmer sig för att pröva målet påbörjas en ny rättslig runda under 2025. Om prövningstillståndet nekas vinner planen laga kraft.
– Jag välkomnar att mark- och miljödomstolen gick på Stockholms stads linje och tog ställning för detaljplanen. Det också var i linje med länsstyrelsens bedömning kring riksintresset Nationalstadsparken, säger stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S).
– Östra Hagastaden är ett viktigt stadsutvecklingsprojekt och kommer att skapa en ny grön entré till staden med nya parker, torg och bostäder. Nu får vi invänta besked huruvida Mark- och miljööverdomstolen väljer att ge prövningstillstånd för den nya överklagan.
Den nya stadsdelen (detta har hänt)
Stockholms stad röstade igenom detaljplanen för östra Hagastaden i december 2023.
Planerna överklagades av både Statens fastighetsverk (SFV) och bevarandeorganisationerna Förbundet för Ekoparken, Haga-Brunnsvikens vänner och Kommittén för Gustavianska Parken.
De menar att byggena förstör Nationalstadsparkens karaktär och skulle öka besökstrycket och slitaget i grönområdet. Dessutom skulle föroreningen av vattnet i Brunnsviken bli större.
En lagstiftning från 1994 reglerar Nationalstadsparken och vad som får byggas i den. 2017 klassades den som riksintresse.
Källa: Mitt i, Mark- och miljödomstolen
Östra Hagastaden
Planerna innefattar 600 lägenheter för studenter och seniorer, kontor, ett hotell, en fullstor idrottshall, grundskola och kombinerat gymnasium med plats för 1 200 elever och en förskola för 90 barn, samt en 7-spelsplan.
Trots överklagandena har ett omfattande trafikarbete dragits igång i Norrtull som förberedelser för östra Hagastaden. Vägar flyttas för att kunna bygga det nya vägnätet i stadsdelen.
Byggen och minskad trafik i Norrtull ska göra det lättare för gående och cyklister att ta sig till och från Hagaparken och Bellevue, menar staden.
Källa: Stockholms stad
Japan-skrapan
Runt början av 1990-talet ville ett svensk-japanskt konsortium bygga ett höghus i Norrtull. Skanska skulle bygga det.
Skrapan skulle bli ett slags ny entré vid Stockholms norra infart, istället för den tidigare bensinstationstomten.
Planförslaget var dubbelt så stort som Wenner-Gren center.
Moderaterna och Socialdemokraterna tog ställning för projektet, medan Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Stockholmspartiet och Centern sade nej.
Planerna lades ner under 1990-talet.
Källa: DN, Mitt i
Förbundet för Ekoparken har överklagat detaljplanen för östra Hagastaden till mark- och miljööverdomstolen. De vill se den gamla bensinstationstomten återställd till historiska höjder och inte höga byggnader.
Förbundet för Ekoparken/Stockholms stad