Stockholms stad hann knappt anta detaljplanen för östra Hagastaden innan det damp ner en överklagan hos mark- och miljödomstolen.
Fasaderna i den nya stadsdelen blir för höga, täta och kommer för nära Hagaparken, tycker Statens fastighetsverk (SFV). Som en del av Nationalstadsparken är den skyddad som både riksintresse och statligt byggnadsminne.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
– Parken har ett stort trädgårdshistoriskt värde och utgör det främsta exemplet på engelsk landskapspark i Skandinavien, säger Johan Helander, fastighetsjurist på SFV.
SFV menar även att den nya stadsdelen kommer att öka trycket på parken, och föreslår att staden betalar ersättning för fler besökare.
Dessutom befarar de att parken ska svämma över vid skyfall.
”Märkliga synpunkter”
Men Stockholms stad håller inte med. Att Haga tingshus eller tennisbanorna skulle skadas vid regnoväder stämmer inte, för det rinner redan över kommunens mark.
Att byggplanerna skulle överklagas och försenas med minst ett år var dock väntat.
– Men det är ganska märkliga synpunkter. Poängen med parker är väl att folk ska röra sig i dem, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.
Genom att till exempel ge de gamla tullhusen ett eget torg tar man hänsyn till Hagaparkens historiska värden, anser staden som gått igenom hur de nya byggnaderna kommer att synas från parken.
Dessutom skyddar husen mot trafikbuller och skymmer motorvägen, menar Magnus Bäckström, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret. Enligt honom skulle den byggnad som hamnar närmast SFV:s del av Hagaparken hamna runt 70 meter bort, i höjd med Haga forum.
– Visst, staden syns från Nationalstadsparken men det gör den redan i dag och det blir inte jättestor skillnad. Vi tycker att fasaderna också kan berika parkerna. Om du står i parken är det bullrigt och du ser motorvägar, asfalt, grus och bilar. Det är då trevligare att ha en lugnare miljö och ett fint hus med ett kafé i bottenplan, säger han.
– Det är dessutom en stor barriär mellan staden och parken i dag. Kopplingen blir betydligt bättre om detaljplanen genomförs, vilket är helt i linje med översiktliga planer för parken och innebär fler besökare.
Gå till Hagaparken
Det är oklart när domen meddelas, men Magnus Bäckström räknar med att det blir innan slutet av året.
– Egentligen är det här kanske mest en fråga om vad man anser är en trevlig miljö och ett bra möte mellan stad och park. Och där får ju var och en tycka vad man vill.
– Vi anser att det måste få finnas en stad intill en nationalstadspark.
Idrottshall och 600 lägenheter i Östra Hagastaden
Detaljplanen för Östra delen av Hagastaden har lagts fram för stadsbyggnadsnämnden. I stadsdelen planeras en fullstor idrottshall i en skola och 600 lägenheter för studenter och seniorer.
Detaljplanen har varit ute på samråd och presenteras för stadsbyggnadsnämnden i slutet av januari. Godkänner nämnden planen går den vidare till kommunfullmäktige innan arbetena kan påbörjas.
– Jag förutsätter att det blir senare i år. Sedan ska man börja titta på de tekniska förutsättningarna, mäta och markundersöka. Det tar några år innan det blir någon spade i backen, säger Anna Näslund, presskommunikatör vid exploateringskontoret.
Nya torget Tullhusplatsen byggs i Östra Hagastaden.
Visionsbild Källa: Stockholms stad/White Arkitekter
Grundskola och gymnasium
Östra Hagastaden är den del av byggprojektet vid Wennergren center som delvis gränsar till Solna, och en del av stadens gränser kommer att behöva vidgas. Så gjordes till exempel vid torget vid Hagaplan framför Karolinska för att det inte skulle delas på mitten av kommungränserna.
Stella och Jonny Ellison, 64, It-konsult, Vanadislunden: "Det ser väl bra ut, nu är det ju bara grusplan så det blir inte fulare. Men generellt tycker jag att man förtätar för mycket och förstör. Det blir feltänk när man ska klämma ihop alla på samma yta, man borde bygga tillräckligt attraktiva bostadsområden utanför tullarna. Det är viktigt med grönområden och det där kan bli som en spärr mot Brunnsviken."
Emil Salmaso
Planförslaget innefattar bygget av 600 lägenheter, varav hälften ska vara studentlägenheter och knappt 100 vård- och omsorgsboende. Här ska även finnas en grundskola och kombinerat gymnasium med plats för 1 200 elever och en förskola för 90 barn.
Här ska också en fullstor idrottshall på 20 gånger 40 meter ligga, det planeras även för en 7-spelsplan i området.
Totalt planeras för 80 000 kvadratmeter kontor och ett hotell med 360 rum.
Vy över Östra Hagastaden
Visionsbild Källa: Stockholms stad/White Arkitekter
Flyttar Uppsalavägen
Planen går in över gränsen till Nationalstadsparken vid Vetenskapsstaden.
– Det är gammal industrimark där det har legat verkstäder tidigare. Det är inte ett grönområde med parkmark, snarare ett grusområde, säger Anna Näslund.
Uppsalavägen är tänkt att flyttas västerut, bort från Brunnsviken och mot sjukhuset.
Kerstin Bergstrand, 78, Sveaplan: "Stockholm har inte råd att inte utnyttja den mark som finns. Det som byggs i Hagastaden nu är fult och för tätt, men se på marken där Östra Hagastaden ska byggas, det är ju bara grus."
Pekka Pääkkö
På marken som frigörs ska ett kvarter byggas med en gång- och cykelbro som löper längs husfasaden.
De rosa gamla tullhusen som byggdes på 1700-talet ska få ett eget torg för att lyfta fram dem.
– Det blir ett viktigt tillskott. Man ska även göra det lättare att ta sig mellan östra och västra Hagastaden. Till exempel ska två nya gång- och cykelförbindelser knyta ihop området bättre.
Alexandra, 34, hållbarhetsspecialist, Sveaplan: "Hoppas att de tänker på att göra det öppet och ser till att det är grönt. Att de har gångtrafikanter i åtanke och gör det lättare att ta sig ut till Hagaparken, det är så mycket rödljus man fastnar i. I stort ser det väl fint ut, nu är det ju bara grus där."
Emil Salmaso
Förbättrar möjligheten att transportera sig mellan Östra och Västra Hagastaden
Tidplan och överklagan
Hela Hagastaden, inklusive Östra och Västra delarna, har beräknats stå klart 2030.
Detaljplanen för Västra Hagastaden har fortfarande inte tagits fram och godkänts. Arbetena med dragningen av tunnelbanan kan komma att försena planerna.
Överklagas detaljplanen för Västra Hagastaden till bland annat Länsstyrelsen kan byggena också komma att dröja.
Källa: Stockholms stad
Tyck till om bygget av sista biten Hagastaden
Nu kan stockholmare tycka till om de tre kvarter i Hagastadsprojektet som ska byggas längs Norra stationsgatan. Den sista delen blir ett slags bullerskydd med idrottshall, kontor och över 150 lägenheter som ska ut på samråd.
Planområdet ligger precis bredvid Norra länken och Värtabanan, så buller kan tänkas vara en fråga som lyfts under samrådet. Kvarteren som ska byggas ligger mellan Norrbackagatan och Tomtebogatan ungefär, och ska fyllas med kontor, hotell, butiker och runt 185 lägenheter.
Förutom bostadsrätter kommer en del av dem även att bli till forskarbostäder och seniorlägenheter. Av bullerskäl måste de ligga mot Norra Stationsgatan.
– Det här är jättespännande. Man kan säga att det blir sista pusselbiten, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd.
Vad ska området kallas, det gränsar lika mycket till Birkastaden?
– Det är ju en del av Hagastaden, så kanske Västra Hagastaden, tänker jag.
Vy från motorvägen. Kontoren ska ligga agera som bullerplank för bostäderna på baksidan mot Norra Stationsgatan.
Stockholms stad
KFUM:s idrottshall
En betydande del av etappen ligger på KFUM:s projekt med att bygga en stor idrottshall för både basket och gymnastik. Hallen blir på 12 000 kvadratmeter. Arenan ska ha plats för runt 2400 personer, ett gym och replokaler för musik.
Den var tidigare tänkt att ligga i östra Hagastaden men flyttades till västra, och när det inte spelas basket i arenan ska den kunna användas till andra aktiviteter.
– Genom den nya anläggningen vill vi möjliggöra fler trygga mötesplatser, ledarledda fritidsaktiviteter, positiva förbilder och nätverk för Stockholms unga, säger Charlotte Tham, ordförande och projektledare av KFUM Centralhuset, i ett pressmeddelande.
Delar av kvarteren har ritats av världsberömda Snøhetta arkitekter.
Det här blir den sista etappen i bygget av Hagastaden. Samtidigt ligger planerna för den östra delen på is, efter en konflikt med Statens Fastighetsverk.
Tyck till om Hagastaden
Under samrådet får stockholmare komma med förslag, idéer, farhågor och synpunkter på projektet. För den intresserade kommer det att hållas ett samrådsmöte och öppet hus i projektets utställningslokal på Solnavägen den 24 september.
– För politiken är det en viktig process. Min bild generellt är att det brukar komma in förslag och idéer man anammar under samråden.
I markplan ska det ligga butiker och ett "mindre torg" med centrumverksamhet.
Samrådet pågår till och med 21 oktober. Sedan granskas det under första halvan av nästa år. Om det antas börjar byggena 2027.
Vy från motorvägen. Kontoren ska ligga agera som bullerplank för bostäderna på baksidan mot Norra Stationsgatan.
Stockholms stad
Tyck till om bygget av sista biten Hagastaden
Säg hej till Hagastadens nya torg!
Ännu ett fingeravtryck på stans nya finger. Nu invigs det nya torget Hagaplan med en vattentrappa som du har chansen att döpa.
Utanför Nya Karolinska finns ett hål bland höghusen – en öppen plats.
Efter 1,5 års byggarbeten öppnar det nya torget Hagaplan. Omkring hälften av det i alla fall. Delen av torget som är runt det runda huset, Forskaren, blir klart i slutet av nästa år.
Torget är fortfarande kalt men över 60 träd ska planteras och växtbäddar läggs på plats i november och i vår. Träden som köps in kommer att vara rätt storvuxna.
Exploateringskontorets kommunikatör Märit Wiklund och pressansvarige Anna Näslund uppmanar alla stockholmare att komma med förslag på namn till vattentrappan i klustret av hälsovetenskap. Helst under temat: vatten, jordens skapelse, tid, liv och kretslopp.
Pekka Pääkkö
– Hagaplan blir större än Medborgarplatsen och mindre än Sergels torg. Det ska inte bara vara ett utrymme mellan husen, utan ett torg. Det är så höga hus här, så träden hjälper till att ta ner skalorna, säger Märit Wiklund, kommunikatör vid Exploateringskontoret.
Hagaplan blir lite av en knutpunkt med både bussar och tunnelbanans nya gröna linje, som öppnar 2028.
T-baneuppgången ska hamna i hörnet av Solnavägen och Eugeniavägen. Under marken ligger ett parkeringsgarage med tusen p-platser som sträcker sig under den blivande Norra Stationsparken, som invigs nästa sommar.
Finskt skiffer täcker planteringarna och muren under vattentrappen. Det är kallmurat, vilket innebär att det knappt används något murbruk.
Pekka Pääkkö
Som dinosaurierna
Längs kallmuren av svart skiffer ligger en vattentrappa med stora bronsfat. Vatten ska rinna ner för det 36 meter långa konstverket som bygger på att vatten är grunden till allt liv.
– Vi dricker ju samma vatten som dinosaurierna gjorde. Vattnet här rinner förbi alla tidsåldrar och pumpas upp igen, det blir ett kretslopp, säger pressansvarige Anna Näslund.
Filippa Lindstrand och pappa Johan bor vid Odenplan och tror att torget blir bra.
Pekka Pääkkö
Verket kostade omkring 8 miljoner kronor och har inte fått något namn än. Nu ber staden stockholmare att komma med förslag. En jury utser en vinnare som belönas med ära och ett diplom.
Mitt i:s förslag ”Fontänis” ratas snabbt.
– Var kreativa! Chansen att vinna är större om man motiverar hur man tänkt, säger Märit Wiklund.
Vad händer om ni inte får in några förslag eller ratar alla?
– Då får vi komma på något! Något torrt.
Mönstret på Hagaplan ska likna ett tumavtrycket som en blinkning till all hälsovetenskaplig verksamhet i området. T-banans uppgång byggs i torgets vänstra hörn.
Stockholms stad
Stockholm blev större
Målet är att torget blir en plats där både de 4 000 som flyttat in i Hagastaden kan samlas och samtidigt ge sjukhusbesökare en möjlighet att hitta lugnet.
Tidigare möttes Solnas och Stockholms stads kommungränser tvärs över torget, men gränserna drogs om och Solna överlät en bit mark till Stockholm. Ett liknande övertagande kommer att göras borta vid tullhusen i östra Hagastaden.
Vattnet rinner förbi alla tidsåldrar sedan jorden skapades, från stenåldern till nutid.
Pekka Pääkkö
– Jag tror på det här! Jag tycker att det är en bra samlingsplats, säger Filippa Lindstrand, 16, när hon sneddar över torget med sin pappa Johan.
– Vi bor vid Odenplan och går förbi här rätt ofta, men det har varit byggarbetsplats så länge. Det blåser lite men det blir nog bra, säger han.
Lördagen den 30 september mellan kl 11 och 15 invigs torget med olika aktiviteter.
– Torget går väl an men ser halvfärdigt ut. De borde använt stenar med lite färg för att bryta av mot byggnaderna, säger Helene Swärd.
Pekka Pääkkö
Namntävling för vattentrappan på Hagaplan
Skicka in ditt namnförslag med motivering till Hagastaden@stockholm.se.
Den 1 mars 2024 stänger Stockholms stad lådan för förslag. Förhoppningen är att utse en vinnare när vattnet sätts på till våren.
Hagaplan blir 9 000 kvadratmeter stort. Medborgarplatsen är 7 000 och Sergels torg 11 000.
Träden på torget är bland annat av arterna Robinia, Sequoia och Tulpanträd.
Källa: Stockholms stad
Invigning på lördag
Den 30 september kan besökare dansa, lyssna på musik och prova på aktiviteter.
Allt är gratis och Stockholms stad bjuder på popcorn. Även glass och annan mat finns att köpa.
Program:
11.00 Uppvärmning med Friskis & Svettis
11.10 Konferencier Johanna Samuelson välkomnar
11.15 Varför ser torget ut som det gör? Samtal med landskapsarkitekt Kerstin Lagnefeldt, Stockholms stad, och Anders Jönsson, landskapsarkitekt AJ Landskap
11.30 Invigning med Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, Sara Kukka-Salam (S), kommunstyrelsens ordförande Solna stad och Aida Hadzialic(S), finansregionråd Region Stockholm
11.50 Musikunderhållning - Stockholm Steelband
12.00 Barnens Bänk-Bingo (drop-in-aktivitet fram till klockan 15)
12.10 Scenshow med cirkustema
12.30 Prova på-aktiviteter på torget: jonglera, gå på lina, rocka med rockringar
12.45 Rundvandring på torget - landskapsarkitekterna Kerstin Lagnefeldt och Anders Jönsson
12.50 Musikunderhållning - Stockholm Steelband
13.10 Konstverket "Inflyttarna": samtal med konstnären Johanna Karlin. Därefter invigning av verket tillsammans med Erik Persson (S), kulturnämndens ordförande i Region Stockholm
14.00 Dansuppträdande från Kühlers dansskola
14.10 Konstvisning: följ med på en guidad visning och se konsten som redan flyttat in på Karolinska Universitetssjukhuset (45 minuter)
14.30 Varför ser torget ut som det gör? Samtal om torget med landskapsarkitekterna Kerstin Lagnefeldt, Stockholms stad och Anders Jönsson, AJ Landskap
15.00 Avslutning
Källa: Stockholms stad
Filippa Lindstrand och pappa Johan bor vid Odenplan och tror att torget blir bra.
Pekka Pääkkö
Säg hej till Hagastadens nya torg!
Norrtull ska gå från trafik till grönska
Parkeringsplatser tas bort, en busslinje läggs om och den underjordiska cykelpassagen fylls igen. Ett omfattande trafikarbete i Norrtull har dragit igång i förberedelser för östra Hagastaden.
Området kring Wenner-Gren Center, främst västerut, blir byggarbetsplats det kommande året. Trafiken ska läggas om för att kunna förbereda arbetena med östra Hagastaden.
– Vi behöver flytta vägarna för att kunna bygga nya permanenta vägar, säger Märit Wikström, kommunikationsansvarig vid exploateringskontoret.
Blir fyrvägskorsning
Ett tiotal parkeringsplatser mellan Wenner-Gren Center och Sveavägen har redan tagits bort och kommer inte att ersättas. Däremot blir fotbollsplanen och skejtparken kvar än så länge.
Även infarten till Dannemoragatan från Norra Stationsgatan tas bort.
I dag är den delen av Dannemoragatan enkelriktad, man kan köra in på den från Norra Stationsgatan men inte ut. I stället byggs en vändplan längst ner på Dannemoragatan som blir dubbelriktad.
– Gång- och cykeltunneln under Sveaplan stängs. Det tillkommer ett kvarter längst ut där Sveavägen vänder framför Wenner-Gren Center, och då visar utredningar att tunneln inte är den bästa lösningen. Den ersätts med ett signalreglerat övergångsställe och cykelöverfart.
Hållplatser tas bort
Tanken är att Sveaplan blir en fyrvägskorsning mellan Ynglingagatan och Sveavägen. Samtidigt stängs utfarten från Norrtullsgatan till Sveavägen för gott.
Det gör att hållplatserna för buss 2 måste läggas om
– de två vid Sveaplan tas bort tillsammans med den i slutet av Norrtullsgatan.
I stället ersätts de av hållplatser på Ynglinga- och Hagagatan.
Just nu ligger planerna för östra Hagastaden på is efter att Statens fastighetsverk överklagat detaljplanen, då delar av byggena påverkar Nationalstadsparken.
Grönare entré
Därför kan staden inte påbörja bygget av 600 bostäder, det nya torget och aktivitetsparken vid tullhusen.
Men det hindrar inte att gå vidare med trafikarbetena.
– Det här är en del i en helhet där trafiken i hela Norrtull saktas ner. Förslaget är att bygga så att trafiken till och från Stockholm läggs på ena sidan tullhusen i stället för att ha en motorväg rakt in, säger Märit Wikström.
– Norrtull har sett ut som ett provisorium under lång tid. Står man på bron är det mest trafik. Staden vill göra något annat med stan, få till en mer levande stadsdel.
Stadens plan är att gå från dagens trafikdominerade område, till en grönare stadsentré med bland annat ett nytt torg.
Östra Hagastaden
Detaljplanen har inte vunnit laga kraft. Statens fastighetsverk har överklagat till mark- och miljödomstolen, då en del av projektet går genom Nationalstadsparken.
600 nya bostäder ska byggas, varav 334 studentlägenheter och 90 servicelägenheter.
En ny gymnasieskola med idrottshall och förskola i separat byggnad planeras närmast Wenner-Gren Center.
I anslutning till skolområdet föreslås en aktivitetspark.
Kring tullhusen från 1733 planeras ett torg.
Byggen och minskad trafik i Norrtull ska göra det lättare för gående och cyklister att ta sig till och från Hagaparken och Bellevue.
Källa: Stockholms stad
Trafikomläggning Norrtull inför östra Hagastaden
White arkitekter/Stockholms stad