Tyresö kommun kräver in miljontals kronor i efterhand varje år från familjer som har betalat för lite i avgift till förskola och fritids.
Bara i år handlar det om 1 800 fakturor som gått ut till lika många familjer där de krävs på totalt två miljoner kronor. Året som kontrolleras nu är 2023 och kommunen kallar det för en ”avgiftskontroll”, något som de menar utförs av fler kommuner i landet.
Karin Marklund, Tyresö, med Einar 4 år: "Jag tycker efterkontrollerna är bra, så att det blir rätt för alla. Jag tror inte folk gör det här med flit, det är svårt ibland att veta vad man kommer tjäna under året. Vi fick faktiskt tillbaka pengar ett år för att vi betalat för mycket."
Eva Tonström
Går igenom inkomstdeklarationer
Det här görs genom att kommunen kontrollerar inkomsterna som föräldrarna har skrivit i sin ansökan om plats för barnet, mot deklarerad inkomst hos Skatteverket.
Har man angett för låg inkomst och därmed betalar för lite i avgift, eftersom det hänger ihop, kommer ett efterkrav från kommunen på mellanskillnaden som måste betalas in.
– Vi säkerställer att alla betalar enligt samma regler. Det är en rättvise- och trygghetsfråga och alla familjer ska behandlas lika, säger Klara Watmani (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Tyresö.
Samtidigt har 330 familjer betalat in för mycket i år och får tillbaka totalt 550 000 kronor. Kommunen går alltså cirka 1,5 miljon kronor plus.
Roger Eriksson, Tyresö, har ett barn på förskola: "Det är väl bra att dom gör kontrollerna, om det finns familjer som uppger fel siffror. Jag blir förvånad över att det är så mycket pengar!
Eva Tonström
Begärt in över tio miljoner kronor på 12 år
Överskottet brukar ligga på cirka en miljon kronor varje år, enligt förvaltningen, pengar man annars inte hade fått in. Kontrollerna har pågått i 12 år och sysselsätter två personer på heltid en vecka per år.
Förvaltningen skuldbelägger ingen för att det är så stora fel i betalningarna varje år, varken sig själva eller föräldrarna. De gör heller inget för att ändra rutinerna så att det blir rätt från början så att de slipper skicka ut tusentals betalningskrav varje år.
– Oftast handlar det om omedvetna misstag. Föräldrar kan missa att uppdatera sina inkomstuppgifter vid löneförändringar, vid byte av arbete eller vid förändringar i familjesituationen. Ibland kan det också handla om missförstånd hur avgiften beräknas, säger Klara Watmani.
Johanna Bornholm, Tyresö, har två barn 10 och 5 år: "Vi fick ett sånt betalningskrav när vi hade glömt anmäla efter föräldraledigheten att vårt barn ökat i tid på förskolan. Jag tror att de flesta inte gör det här medvetet, det är lätt att glömma om man har fått ny lön eller nytt jobb, kanske varit sjukskriven. Det borde finnas ett bättre system än det här, så att folk inte känner sig stämplade att de gjort något olagligt och fel."
Eva Tonström
Kan behöva förtydligas i riktlinjer
Anders More, revisor på Ernst & Young, som bistår kommunens förtroendevalda revisorer, tycker att kontrollerna fyller en viktig funktion eftersom fel korrigeras. Samtidigt skulle man kunna förtydliga, kanske skriva in i riktlinjer, att kommunen gör det här varje år, menar han.
– Det skulle i så fall vara för att bli mer tydlig gentemot kommuninvånarna att man tillämpar den här metoden och att stickprov och kontroller kan förekomma, säger han.
Finns det skäl för er revisorer att granska detta?
– Det är inget jag kan svara på nu. Man gör en granskning om det misstänks att det kan finnas felaktigheter i rutiner och arbetsprocesser, så det är något vi behöver diskutera i så fall. Beslut om granskning fattas av kommunens förtroendevalda revisorer.