163 fall av TBE, fästingburen hjärninflammation, rapporterades i Region Stockholm under 2023. Det är det högsta antalet fall på 20 år, visar siffror från Folkhälsomyndigheten.
I hela Sverige rapporterades 603 fall, även det ett rekordhögt antal.
Sett per hundra tusen invånare är antalet smittade sju i Region Stockholm. Störst andel fall rapporteras i Södermanland, 18 per hundra tusen.
Det enda län som inte haft en enda TBE-drabbad var Gotlands län.
Ökar kraftigt
I Stockholms län har strax under hundra personer drabbats varje år, med några toppar, men sedan 2017 går det stadigt uppåt.
– Fästingpopulationen ökar och expanderar till nya områden, och parallellt sprider sig TBE-viruset till fästingar i nya delar av landet, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren, som sammanställt siffrorna.
Och ökningen kommer att fortsätta.
– Det finns inget som talar för att vi kommer att se en minskning, utan det är nog så att risken för att bli infekterad kommer att bli större med tiden, säger han.
I Stockholms län är det i skärgården och på Mälaröarna som smittorisken är störst.
Dyrt vaccin
Smittskydd Stockholm rekommenderar att de som vistas mycket ute i naturen vaccinerar sig. Men det kan bli dyrt. Flera doser krävs och de kostar runt 400 kronor styck.
I en del regioner subventioneras vaccinet, dock inte i Region Stockholm, som tidigare utrett frågan och kommit fram till att det inte är kostnadseffektivt ur ett "hälsoekonomiskt" perspektiv.
Kö direkt vid Fästingambulansen
Allt fler väljer nu att vaccinera sig mot TBE. Och det inte utan anledning. När Fästingambulansen parkerar vid Ica Bea i Svedmyra blir det genast kö.
Enligt Folkhälsomyndigheten förekommer viruset, som kan orsaka hjärnhinneinflammation, nu i ett större geografiskt område än tidigare.
I Stockholms län rapporterades 137 TBE-fall förra året. Flest fall hittades i Haninge, Norrtälje, Södertälje, Sigtuna, Ekerö, Botkyrka, Värmdö och Österåker.
– Vi har helt klart en ökad efterfrågan på vaccin i år, säger Toni Haapanen, VD vid Vaccindirekt.
Skräcken
Han tror att anledningen är att smittskyddsläkare rekommenderar det och att människor fått ökad kännedom om vaccinering under pandemin.
Även på Glömstapoolen, som åker runt med Fästingambulansen, märker de av ökningen:
– Särskilt efter ett inslag i TV med skräckexempel på följder av TBE, säger Oskar Strömbäck, kundkoordinator.
Fästingmagnet
Under ett fyratimmarspass vaccinerar Fästingambulansen ett hundratal personer. En av dem denna dag är Ingegerd Palmqvist.
– Jag har flera fästingar i veckan, men peppar peppar har jag ännu inte fått någon sjukdom, säger hon, och går in i ambulansen för att få sitt vaccin, det 11:e i ordningen.
Kan ta slut
Men det börjar bli ont om vaccin. Den ena sorten som används i Sverige är restnoterad hos Läkemedelsverket, och för den andra uppges låga lagernivåer.
Det gäller att vaccinatörerna har lagrat upp.
– Vi vet inte hur långvarig bristsituationen blir. Men för dem som fått två doser är det okej att vänta några veckor på nästa dos, skyddet håller i sig, säger Toni Haapanen.
Kostsamt
Smittskydd Stockholm rekommenderar att barn och vuxna som vistas i naturen i länet vaccinerar sig.
Men det är inte gratis. För att bli fullvaccinerad krävs minst tre doser, och varje dos kostar omkring 400 kronor.
För några år sedan gjorde regionen en hälsoekonomisk analys av ett införande av allmän vaccination mot TBE, och kom då fram till att det inte var lönsamt.
Jag har flera fästingar i veckan
Var tredje får men
Fästingar trivs i fuktig miljö, som högt gräs eller buskvegetation.
Nästan var tredje som drabbas av TBE får någon form av följdsjukdom eller kvarstående men.
Risken att dö för den som insjuknat i TBE är 0,5 procent.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Mia Evestad hinner vaccinera ett hundratal personer under ett pass på Fästingambulansen.
Ingrid Johansson
Rusning efter vaccin mot TBE – lagren håller på att sina
Rekordmånga smittades av TBE förra sommaren
Går vi en fästingsommar till mötes? I så fall kan det vara läge att överväga vaccinering mot TBE. I alla fall om man ska vistas i skärgården, enligt Smittskydd Stockholm.
Förra året rapporterades rekordmånga fall av TBE, 533 fall i Sverige. Det är en fördubbling mot året innan, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.
I Stockholms län smittades 147 personer av sjukdomen.
TBE står för Tick Borne Encephalitis, fästingburen hjärninflammation.
Hur det kommer att se ut i år är det förstås ingen som vet. Men om det finns gott om skogssork och skogsmus och många vistas ute i skog och mark kan antalet smittade bli högt i år igen.
Uppland hårdast drabbat
Fästingsmittan är vanligast i Uppland och Södermanland. I Stockholms län är det i skärgården och på Mälaröarna som smittorisken är störst.
I Uppsala län var antalet smittade nästan 17 per 100 000 invånare förra året, mot drygt sex per 100 000 i Stockholms län.
Alla smittade får inte symtom, och en del får enbart milda symtom. Allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.
Kostar en slant
Smittskydd Stockholm rekommenderar att de som vistas mycket ute i naturen vaccinerar sig.
Det behövs flera doser för att få ett gott skydd, och varje dos kostar runt 400 kronor. I vissa regioner är det gratis för barn och unga att vaccinera sig, och subventionerat för vuxna.
Region Stockholm har utrett ifall TBE-vaccin ska subventioneras och kommit fram till att det inte är kostnadseffektivt ur ett "hälsoekonomiskt" perspektiv.
Flera doser krävs
Grundvaccinationen består av tre doser.
Dos två ges 1-3 månader efter dos ett, dos tre ges 5-12 månader efter dos två.
Snabbvaccination med kortare intervall rekommenderas inte då det ger ett sämre skydd.
Dos fyra ges tre år efter grundvaccination.
Boosterdoser ges vart femte år.
De som är över 50 år rekommenderas en extra dos två månader efter dos 2.
Vaccination ska inte göras sju dagar innan och sju dagar efter vaccination mot covid-19.
Skyddseffekten är 90 procent efter dos 2 och 97 procent efter grundvaccination.
Källa: Smittskydd Stockholm, Pfizer