Går du upp för trappan i det vita huset på Karby gård hittar du grafikernas ateljéer. En vanlig dag är det bara konstnärer här. Men snart välkomnas allmänheten hit upp.

Mitt i det stora rummet står en koppartryckpress. På väggarna hänger tavlor och på golvet står lådor uppmärkta med konstnärernas namn. 

Grafikern och konstnären Rolf Lindegren bläddrar bland verken och visar en bild föreställande en hand i abstrakt miljö. Så brukar det bli när han skapar. Foto blandas med fantasi.

Under konstrundan får fler se grafikernas alster.

– Vi är tre personer som kommer vara här under helgen, jag har nya bilder men mycket är sådant jag gjort tidigare, säger han.

Fler nya medlemmar

För ett år sedan så startades en ny konstförening "Konstrundan Täby Vallentuna". Tidigare var Täbykonstnärerna med i Konst i Roslagen där konstnärer från Täby, Vallentuna och Österåker fanns med.

– Det blev för många konstnärer och platser för de som åkte runt, säger Rolf.

Ordförande är Cecilia Birelius och hon berättar att det i år är åtta nya medlemmar från Täby som ska öppna sina ateljéer.

Grafikern Rolf Lindegren är en av de som ställer ut i år.

Grafikern Rolf Lindegren är en av de som ställer ut i år.

Malin Lövkvist

Totalt är de 27 Täbykonstnärer som ställer ut i år.

– Vi vill väcka, underhålla och utbreda intresset för konst och konsthantverk genom att konstnärer och konsthantverkare får möjlighet att öppna sina ateljéer och visa sina alster i ateljémiljö, säger hon.

Rolf Lindegren har arbetet med konst i många år. Redan på 70-talet studerade han på Konstfack.

Olika tekniker

Det fina med grafik är alla olika tekniker som finns, berättar han.

– Allt från etsning till träsnitt och mer moderna tekniker. Den här bilden har jag skapat i Photoshop och genom UV-ljus kan man föra över bilden till plasten som sitter på plåten och sedan framkallas den i vatten, säger han.

Förutom att konstnärerna öppnar sina hem kommer en samlingsutställning att finnas på Karby gård.

Åk dit först, rekommenderar Cecilia.

– Där kan man få inspiration till vem man vill besöka, säger hon.

Från idé till konstverk

Helgen är en möjlighet att få se hur konstnären arbetar, berättar hon.

– Det är speciellt eftersom man får se konstnären i sin naturliga miljö och det är alltid intressant hur en idé formas till ett konstverk.

Konst i akryl, olja, keramik, foto och textil visas upp.

– Jag tror det finns något för alla, säger hon.