Boende i kvarteret Silverskopan 3 ser nedstämda ut när Mitt i möter dem. Bakom dem tronar ett helt kvarter av 80-tals hus upp sig, ett kvarter som snart ska jämnas till marken – om staden får bestämma. 

Totalt är det 144 lägenheter som ska rivas för att ge plats åt 300 nya.

– Jag har hållit på med det här i tolv år nu. Att försöka få omgivningen och fastighetsägaren att förstå att det är inget fel på huset, det går att renovera och underhålla, men det är ingen som lyssnar på oss, säger Sven Lindblom.

Ett av skälen till att fastighetsägaren vill riva är att husen är byggda med kaseinhaltigt flytspackel, något som förbjöds 1983 eftersom det under vissa förutsättningar kan bilda skadliga ämnen.

I en rapport från Sweco 2014 fastslogs det att 97% av de undersökta lägenheterna i kvarteret hade avvikande emissioner i luften.

– Våra boendes hälsa måste komma i första hand och det enda sättet att garantera 100 procents hälsa i fastigheten är att bygga nytt och bygga rätt, säger Christer Persson, projektledare vid AFA-fastigheter.

Staden hänvisar till att kvarteret är byggs med kaseinhaltigt flytspackel och behöver rivas– men det är inte anledning nog att riva hela kvarteret, menar den expertgrupp Sven Lindblom anlitat.

Staden hänvisar till att kvarteret är byggs med kaseinhaltigt flytspackel och behöver rivas– men det är inte anledning nog att riva hela kvarteret, menar den expertgrupp Sven Lindblom anlitat.

Stefan Källstigen

Men Sven Lindberg trivs bra i sin lägenhet där han bor tillsammans med Gun Johnsson, och vill inte flytta.

– Vår lägenhet är så ljus och härlig, och en sådan typ av balkong som vi har, de byggs inte längre! Vi vill inte behöva krypa ihop i en mindre lägenhet för att de ska kunna höja hyrorna, säger Gun Johnsson.

Dessutom har boende i kvarteret själva anlitat en expertgrupp där det konstateras att det finns brister i huset – som går att åtgärda.

– Jag har själv arbetat i byggbranschen, kan någon nån gång lyssna på vad vi har att säga och titta på underlagen utifrån en objektiv syn, sen kan man fatta ett beslut, säger Sven Lindblom.

Kommer ni att bo kvar även om huset rivs?

– Troligtvis blir hyrorna rätt kraftiga, så då får vi väl gå ner i yta när bygget är klart. Vi trivs här, det är jättetrevligt att bo mitt i stan, det var ju därför vi flyttade hit. 

Kostnaderna för att riva hela kvarteret och sedan bygga nytt är AFA förtegna om, men meddelar att en renovering av fastigheten inte är aktuellt.

– Bedömningen är att kostnaden för renovering ej är ekonomiskt försvarbar, säger Christer Persson.