När höstterminen startar för förskolorna i Sigtuna kommun gör den det med 35 barnskötare färre än föregående termin. Kommunen meddelade de anställda i slutet av februari att antalet barnskötare kommer att minskas samt att vissa avdelningar ska stängas.

– Anledningen är minskat barnantal bland annat på grund av minskat barnafödande och minskad inflytning till kommunen samt en stor årskull som går över till skolan, säger Gunilla Bränn, verksamhetschef på förskolan i Sigtuna kommun i ett brev till anställda.

Turordningslistan gäller

Det är tre rektorsområden som berörs av detta – Edda och Ragna, Hällsbo förskoleenhet; Til och Granby samt Orion, Saturnus och Raketen. Men varslet berör alla kommunalt anställda barnskötare då turordningslistan gäller.

”En övertalighetsprocess är jobbig för alla. I första skedet har vi som arbetsgivare kontakt med fackförbundet kommunal och förhandlingarna har påbörjats”, meddelar Gunilla Bränn.

"inte i linje med barnens bästa"

Med anledning av detta har en namninsamling har startat för att få kommunen att tänka om. Beslutet strider mot barns rättigheter och behov och utgör även ett allvarligt brott mot Barnkonventionen menar initiativtagarna Linn Edsmyr (Socialpedagog) och Elisa Cansino (Barnskötare).

– Det är uppenbart att en sådan massiv nedskärning av förskolepersonal inte kan anses vara i linje med barnens bästa. Snarare skulle detta leda till en försämring av den pedagogiska miljön, en minskning av individuell uppmärksamhet och vård samt en försämrad kvalitet på den utbildning och omsorg som erbjuds till våra barn, säger Linn Edsmyr som också är förälder till barn i förskolan.

Risk för sjukskrivning

Förutom brottet mot Barnkonventionen tror de att sjukskrivningar bland personalen kommer att öka vilket skulle påverka barnens välbefinnande och trygghet.

– Pedagogerna idag är redan överbelastade och riskerar sjukskrivning på grund av arbetsbelastning och stressrelaterade sjukdomar. Man kan befara att de nerskärningar som nu pågår inom förskola kommer att leda till att sjukskrivningarna ökar ytterligare, säger Elisa Cansino.