21 barnskötare inom förskolan sägs upp. Resterande 14 personer är anställda inom skolan, främst drabbas elevassistenter.
– Anledningen till varför vi gör det här beror på att till hösten så är det betydligt färre barn i förskolorna och i skolan. I skolan har vi sett en minskning över ett par års tid, säger Anna Bjurenstam, utbildningschef i Upplands-Bro kommun.
Hon säger att hon vill understyrka att det är ungefär 900 anställda inom utbildningsnämndens område.
Anna Bjurenstam, utbildningschef, i Upplands-Bro kommun.
Pressbild
– Det är en av de tråkigaste uppgifterna som man har som utbildningschef, att behöva säga upp medarbetare.
Viktigt för arbetsgivaren nu är att hantera den stress som kommer av beskedet ute i verksamheterna, framhåller Anna Bjurenstam, detta är också någonting man kommer arbeta aktivt med.
Anna Bjurenstam säger att hon inte kommer luta sig tillbaka utan tvärtom, att diskutera uppsägningarna och hur förändringen ser ut.
– Jag vill att vi ska titta på varje skola och fundera på hur vi använder de resurserna som vi har.
Hon vill inte närmare gå in på hur det ska se ut utan vill först och främst prata internt med sina rektorer och sina anställda om hur man ska jobba framåt.
"Beklagligt"
Kommunals ordförande för sektion nordväst Jeanette Karlsson har varit med och förhandlat det som nu resulterat i uppsägningar av 35 anställda.
– Jag tycker att det är beklagligt det som händer just nu. Vi behöver fler medarbetare ute i verksamheterna. Det är barnen som blir drabbade i allt detta, säger Jeanette Karlsson.
Varsel inom barnomsorgen på gång
Förhandlingar har inletts mellan fackförbundet Kommunal, Sveriges Lärare och Upplands-Bro kommun gällande ett varsel som berör framförallt fritidspedagoger, barnskötare och elevassistenter. Arbetsgivaren anser att det råder övertalighet. Det håller inte fackförbunden med om.
Jeanette Karlsson är ordförande för kommunals sektion nordväst, där Upplands-Bro ingår.
Hon uppger att ett första möte har genomförts med arbetsgivaren. Anledningen till att förhandlingar har inletts är att kommunen anser att det råder en övertalighet i förskolan och skolan.
– Det enda som vi har varit med och diskuterat såhär långt är turordningskretsarna. Vi kommer att ta skolorna för sig och förskolorna för sig. Sen är det upp till arbetsgivaren tänker jag, det är de som anser att det är en övertalighet, säger Jeanette Karlsson och understryker:
– Kommunal tycker inte att det är en övertalighet, vi behöver mer personal egentligen.
Hur kan man ha så olika bilder av huruvida övertalighet råder?
– Det är ju det. Jag vet att vi har medlemmar som hör av sig och berättar att de aldrig får vikarier eller har tillräckligt med folk.
Upplands-Bro kommuns utbildningschef Anna Bjurenstam säger att detta inte är arbetsgivarens bild.
– Men om det är den gemensamma bilden så hoppas jag att vi kan samtala vidare om det på våra samverkansmöten, för det är inte den beskrivning som vi har fått till oss, säger hon.
Kommunal, Sveriges Lärare och Upplands-Bro har nu inlett förhandlingar.
Mostphotos
Anledningen: Föds för få barn
Enligt Jeanette Karlsson beskriver arbetsgivaren att man ser i folkbokföringen att det föds "alldeles för få barn just nu" och att det är därifrån behovet att se över personalen har kommit.
Primärt vill kommunen försöka flytta på personal dit behovet är större och på så vis undvika varsel. Detta välkomnar både Kommunal och Sveriges Lärare. Hur denna process kommer se ut vet man dock inte ännu.
– Det kommer bli ett samarbete, att se över hela den processen, men där är vi inte än.
Jeanette Karlsson, ordförande, Kommunal sektion Nordväst
Pressbild
Vad blir nästa steg nu?
– Nästa steg är att vi ska få mer information direkt från chefer och rektorer ute i verksamheterna. Vi kommer ha dialogen med dem hela tiden eftersom det kan bli oroligt ute i verksamheterna. Vi har redan märkt av oron. Flera medlemmar hör av sig.
Kommunal har inte informerat sina medlemmar ännu. Däremot har arbetsgivaren skickat ut information om att man avser att "se över personal inför hösten".
Sveriges Lärare: "Djupt oroade"
Hos Sveriges Lärare i Upplands-Bro är Lars-Erik Larsson ordförande. Han beskriver att varslet i nuläget inte berör deras medlemmar i någon större utsträckning. De sitter med i förhandlingarna som har inletts och han säger precis som kommunals företrädare att det hela fortfarande är i ett mycket tidigt skede.
– Vi är djupt oroade och det har vi lyft med arbetsgivaren, säger Lars-Erik Larsson.
Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun
Pressbild
Enligt Anna Bjurenstam, utbildningschef i Upplands-Bro, är det minskande barnantalet anledningen till att man nu behöver se över personalsituationen både inom förskolan och skolan. Just nu står 170 platser tomma inom den kommunala förskolan.
– Det här motsvarar ungefär en och en halv genomsnittsförskola, säger Anna Bjurenstam.
Rektorer har fått i uppdrag att se över sin organisation inför hösten, berättar hon.
– Om man tittar på förskolorna så är det ett minskat barnunderlag totalt sett i hela kommunen av yngre barn.
Enligt utbildningschefen är det svårare att svara på hur situationen ser ut i grundskolorna där fritidspedagoger och elevassistenter finns.
– I grundskolorna i Bro så har det ju varit ett minskat elevunderlag under ett flertal år. Och det fortsätter. Så där kommer det också ske regleringar efter skolornas storlek och barnantal helt enkelt.
Förflyttningar av tjänster
Nu pågår förflyttningar av vissa tjänster inom framförallt skolan. Här tittar man dels på andra delar av utbildningskontorets verksamhet, men även brett över alla kommunens verksamheter i syfte att inte behöva varsla fler än nödvändigt.
– Jag vill inte föregå någonting innan hela processen är klar men det är klart att man ser att det är många personer speciellt inom förskolan som kommer att beröras.
Vad tänker du om processen framåt här nu, vad är viktigast för er?
– Det viktigaste är att vi som arbetsgivare verkligen jobbar för att möta upp de anställda som finns inom kommunen och försöka stödja dem så mycket som möjligt genom den här processen, säger Anna Bjurenstam.
Medlemmar hör av sig och berättar att de aldrig får vikarier eller har tillräckligt med folk
Vad betyder varsel?
Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar sina anställda att de kanske kommer att bli uppsagda, ofta på grund arbetsbrist. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Alla som varslas blir inte uppsagda.
Källa: Arbetsförmedlingen
Upplands-Bro kommun anser att det råder övertalighet inom förskolan och skolan. Detta håller inte fackförbunden med om. På bilden: Jeanette Karlsson, ordförande, Kommunal sektion nordväst och Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun
Fred Miller/Pressbild/Pressbild