Höstregnet strilar ner över Duvnäs. Skurubon Ola Sjölund, 38, knuffar febriga och förkylda dottern Elise, 16 månader, i barnvagnen längs Strandpromenaden.

Han röstar borgerligt och hade gärna sett att Alliansen hade behållit sin majoritet i kommunfullmäktige efter valet 2022. 

– Jag tycker att det är jättebra att de vill sänka skatterna, det driver på företagande och skapar fler arbetstillfällen. 

I valet 2022 förlorade Alliansen för första gången sedan kommunen bildades 1971 sin majoritet i kommunfullmäktige. För att kunna fortsätta styra gjorde partierna en uppgörelse med Miljöpartiet. 

I utbyte mot 25 klimatsatsningar lovade Miljöpartiet att inte riva upp gamla beslut eller fälla Alliansens budget.

Ola Sjölund är positiv till samtliga klimatpunkter.

– Jättebra! Jag har svårt att rangordna dem – alla är väldigt bra. Vem tycker inte att det är bra att rena sjöar oavsett vilket parti man röstar på?

”Vem tycker inte att det är bra att rena sjöar oavsett vilket parti man röstar på?”, säger Skurubon Ola Sjölund, 38, på promenad i Duvnäs med dottern Elise, 16 månader.

”Vem tycker inte att det är bra att rena sjöar oavsett vilket parti man röstar på?”, säger Skurubon Ola Sjölund, 38, på promenad i Duvnäs med dottern Elise, 16 månader.

Johan Kristensen

”Får inte glömma människor”

Vid Björknäs centrums parkering ropar Björknäsbon Kate Halliste, 40, efter sin russkiy toy som har gömt sig bland buskarna.

– Pricken! Pricken!

Hon har jobbat som volontär och hjälpt hemlösa i över 20 år. För fyra år sedan prisades hon som Mitt i:s lokala hjälpte för att hon delade ut mat och klippte hemlösa gratis. Hon tycker att det finns viktigare saker att lägga pengarna på än klimatet.

– Fattiga familjer, ensamstående mammor och pappor och äldre personer. Miljö är absolut viktigt men vi får inte glömma människor – vi är miljön.

Hon jobbar i kassan på Ica i Björknäs och har sett hur höga elräkningar, räntor och matpriser har grävt hål i kundernas plånböcker.

– Jag har sett en jättestor ändring. Folk har blivit mycket, mycket fattigare. Tidigare köpte de vad som helst. Nu köper de mest annonsvaror. Och de köper mindre av allt: ost, choklad och godis.

”Inte märkt jättemycket”

På Fågelvägen i Älta kurar Bill Kurtson, 37, in huvudet i sin neongula regnjackas kapuschong. Han översvämmas inte av klimatsatsningarna.

– Jag har inte märkt jättemycket i vardagen. Lite fler laddstolpar. Min dotter började precis i förskoleklass och det var inget motstånd mot att käka veganskt i skolan, det är jag glad över.

Han hoppas på fler klimatsatsningar efter nästa val.

– Klimatkrisen hanteras inte som den kris den borde. Jag tycker att klimatet borde ha högsta prioritet. Jag skulle gärna se att Miljöpartiet styr med andra än Alliansen.

”Klimatkrisen hanteras inte som den kris den borde hanteras som”, säger Ältabon Bill Kurtson, 37, som tycker att Nacka borde göra mer för miljön är Alliansen och Miljöpartiets 25 klimatsatsningar.

”Klimatkrisen hanteras inte som den kris den borde hanteras som”, säger Ältabon Bill Kurtson, 37, som tycker att Nacka borde göra mer för miljön är Alliansen och Miljöpartiets 25 klimatsatsningar.

Johan Kristensen

Av de 25 punkterna är bland annat en klimat- och miljödirektör och en ny badbrygga vid Sickla strand på plats. Renande av sjöar, iordningställande av våtmarker, fler solceller, laddstolpar och cykelbanor är på gång. Andra delar som att ordna fler naturreservat tar längre tid. 

– Vi tittar på vilka områden som kan vara aktuella – både kommunala och privata. Det måste skrivas naturvårdsavtal, naturen måste skyddas i detaljplaner och det ska hållas lantmäteriförrättningar. Men ambitionen är att vi ska ta beslut som leder till minst 30 procent skyddad natur, sedan är det inte säkert att allt hinner genomföras innan mandatperioden är över. Men grönhögern levererar, säger kommunalrådet Mats Gerdau (M).

Kommer ni att gå till val med Miljöpartiet som grönhögern?

– Det återstår att se. Jag ska inte ta åt mig äran för allt men vi levererar tillsammans.

”Inte åt det bruna hållet”

Oppositionsrådet Desha Svenneborg (MP) roas av uttrycket grönhögern.

– Ja, vi får de gröna frågorna att märkas. Titta på regeringen som samarbetar med SD. I Nacka går vi i stället åt det gröna hållet – en mer grön och human inriktning.

Samtidigt har stora projekt som partierna var överens om – Mötesplats Nacka och upphöjningen av Saltsjöbanan – havererat.

– Upphöjningen var ett jätteviktigt projekt som kommer påverkar långt mycket mer än bara Saltsjöbanan, bland annat parken som var viktig för oss. Nu behöver kommunen ta ett nytag kring stadsutvecklingen, vår roll vara att pusha för en grön stad där människor får ta mer plats, säger Desha Svenneborg.