På Oyster bar på Storgatan får Björn och Anette Almbladh utlopp för sina största intressen: Ostron, champagne och David Bowie.
– Vi kallas för Oyster-family, säger de.
Björn Almbladh med restaurangens egen champagne och sitt signum: cowboy-hatten. På väggen bakom syns idolen David Bowie.
Pekka Pääkkö
Sa upp sig
Hösten 2010 slog de upp portarna till skaldjursrestaurangen på Östermalm. De hade inte arbetat i krogvärlden tidigare, men längtade bort från sina kontorsjobb.
– Jag älskar skaldjur och champagne. Jag och Anette har käkat skaldjur minst en gång i veckan i hela vårt liv, säger Björn.
Till slut fick de tag på en passande lokal.
– Det tog ett år innan vi förstod vad vi höll på med. Det var som att vi flög ett flygplan samtidigt som vi byggde det.
Förutom ostron serveras även skaldjursplatåer, crème brûlée och hummersoppa.
Förberedelserna inför Nobelefterfesten och Oyster bars julbord pågår för fullt, berättar Anette Almbladh.
Pekka Pääkkö
Nobelfesten
För tionde året i rad ska de ordna maten till Nobels efterfest, Students Nobel NightCap, som anordnas av universiteten.
– Vi serverar hummersoppa, skagencrostini och typ 2 000 ostron, som vår personal öppnar på plats, säger Anette.
Efter tio år börjar rutinerna sitta och några större missöden har inte inträffat. De poängterar dock att kvalitén är det viktigaste - oavsett om det är Nobel eller vardag.
– Eftersom vi är en renodlad skaldjursrestaurang gäller det att säkerställa att man har bra råvaror, annars har vi inget existensberättigande, säger Björn.
– Vi luktar på varje ostron innan vi skickar ut det i restaurangen. Verkar något tveksamt slänger vi det, säger Anette.
På Oyster bar kan gästerna också få hjälp med ”ostron-ångest”.
– Det är många som tycker att det är lite läskigt att käka ostron. Då kan vi coacha. Allt ifrån att välja en bra ”nybörjarsås” till att gästerna ska våga tugga, säger Björn.
Skaldjursplatån är serverad med hummer, havskräftor, krabba - och givetsvis ostron.
Pekka Pääkkö
Bowieholic
Det andra som utmärker restaurangen är David Bowie. På väggarna hänger färgsprakande tavlor på artisten och den enda musik som spelas här är hans.
– Jag är tung Bowieholic. Fjärde graden, på gränsen till sjuk, säger Björn.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Paret träffades på en nyårsfest 1985.
– En man frågade om han fick sitta bredvid mig. Man tänker att nästa fråga är ”vad heter du?” men han sa ”gillar du Bowie?”, säger Anette, som också är ett stort fan.
Mannen var så klart Björn. Resten är historia.
Tredje generationen
Med tiden fick de tre barn. Även om barnen i dag har egna karriärer arbetar de fortfarande delvis i familjeföretaget.
En tredje generation är också på tillväxt.
– Vårt barnbarn som är fyra år har redan sagt att hon ska jobba här. Hon älskar skagenröra, säger Anette.