I vintras hade Lidingö stad svårt att hålla vägarna fria från potthål. Det trots att lagade 138 potthål i vägbanorna, att jämföra med 99 potthål föregående vinter.

En anledning till det är att vägarna har varit eftersatta. Tekniska nämnden på Lidingö har därför sökt om extra pengar från kommunstyrelsen för att satsa på asfaltering i sommar.

Kostnaden för att lägga asfalt har ökat kraftigt, kopplat till indexhöjningar. För att möta det fick tekniska nämnden vad man ansökt om: 22,6 miljoner kronor i tillskott utöver befintlig budget.

– Jag är mycket glad och nöjd med att staden avsatt extra pengar för att rusta upp vägarna på ön under 2024. Vägarna på Lidingö ska hålla god kvalitet, säger Anders Paulsen (L), ordförande i tekniska nämnden.

Han berättar att asfalten på flera håll blivit så gammal att man måste fräsa upp den och lägga ny asfalt.

– Vi gör en stor satsning under sommaren när det är som minst trafik, så att så få Lidingöbor som möjligt är hemma och blir störda.

Trafiken påverkas

Det finns en underhållsplan för Lidingös vägnät som staden legat efter med de senaste åren. Under sommaren ska staden ta igen det och komma ikapp med den plan som ligger.

Arbeten kommer att pågå mellan maj och november, med sin mest intensiva period under sommaren. De största vägarna rustas den närmaste månaden, berättar Adriana Buzea, chef på tekniska förvaltningen.

– I viss mån påverkar arbetet trafiken. När genomfartsleder asfalteras berör det självklart bilister. Men därför försöker vi hantera dessa nu när många är på semester, säger hon.

Ett av de arbeten som väntas påverka trafiken är arbetet på Södra Kungsvägen som nyligen har påbörjats. Tanken är att det ska vara klart till vecka 36.

– Men det är svårt att säga exakt då det är flera olika moment inblandade. Det beror på vad vi hittar när vi fräser bort gammal asfalt också. Så vi brukar bara säga att vi planerar att bli klara med alla arbeten senast i november.