JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Affären som kommunen glömde – eller?

Ulf Hilonen engagerar sig för att rädda Viktor Jonssons affär, en gammal lanthandel som återfinns i gamla Bro. Fastigheten har i flera år stått och förfallit.

Ulf Hilonen engagerar sig för att rädda Viktor Jonssons affär, en gammal lanthandel som återfinns i gamla Bro. Fastigheten har i flera år stått och förfallit.

Johannes Äng

20240126135827
20240126140843
2024-01-26
13:58
2024-01-26 14:08

Engagerade invånare har sedan rivningshotet mot den gamla lanthandeln Viktor Jonssons affär i Bro blev känt arbetat outtröttligt. När Mitt i träffar två av dem kretsar samtalet kring det eskalerande förfallet av byggnaden, men också om var kommunens utlovade tillsyn blivit av.

I mars 2023 uppgav KD:s kommunalråd Jan Stefanson att styrande Alliansen i Upplands-Bro kommit fram till att den bästa vägen framåt var att riva den gamla affärsbyggnaden. Detta framgick dels av ett mejl från privata fastighetsägaren till kommunen som Mitt i tidigare tagit del av. Fastighetsägaren skrev i januari 2023:

”Vi har kommit fram till ett förslag efter diskussion med politikerna i Alliansen som de står bakom och är positiva till. Det omfattar istället småhusbebyggelse med radhus. Efter diskussion så har man även kommit fram till att Viktor Jonsson-huset och magasinet inte behöver bevaras längre.”

– Viktor Jonsson-huset är i det skicket att det är tveksamt om det är värt pengarna för att bevara det, sa Jan Stefanson vid tidpunkten.

Tidigare har det funnits en plan på att bygga flerfamiljshus på fastigheten. Denna tycktes i mars 2023 inte längre gälla. Men visionerna kommer att vända ännu en gång, låt oss återkomma till detta.

Huset har i många år fått stå och förfalla, nu tycks också vandaliseringen av Viktor Jonssons affär har ökat.

Huset har i många år fått stå och förfalla, nu tycks också vandaliseringen av Viktor Jonssons affär har ökat.

Johannes Äng

Ungefär ett år har gått sedan dess, och affären står alltjämt kvar. Det är januari 2024 och utanför den gamla byggnaden står Ulf Hilonen och Marianne Hergelius, båda boendes i kommunen, och båda engagerade i frågan om affärens bevarande.

"Den här lokalen är tom. Finns inget alls här av värde", står det på en vägg innanför huvudentrén där fönsterrutan i dörren har krossats.

"Den här lokalen är tom. Finns inget alls här av värde", står det på en vägg innanför huvudentrén där fönsterrutan i dörren har krossats.

Johannes Äng

Marianne Hergelius tar upp ett foto på sin mobil. En bild som vittnar om en svunnen tid syns. En liten flicka sitter i en vagn och bakom henne står en kvinna och håller i vagnen. Marianne förklarar att det är hon och hennes mamma. Ännu lite längre bakom dem skymtar en byggnad – det är Viktor Jonssons affär.

Genom åren blev det många besök tillsammans med föräldrarna som flyttade till Bro 1965, berättar Marianne och tittar lite uppgivet på byggnadens nuvarande form.

Magasinet, som ligger på baksidan av affärslokalen är i lika stort behov av att tas om hand.

Magasinet, som ligger på baksidan av affärslokalen är i lika stort behov av att tas om hand.

Johannes Äng

Ulf Hilonen driver Facebookgruppen "Nej till rivning av Stationsvägen 44 i Bro - Viktor Jonssons affär" där han informerar om turerna kring butikslokalen. 200 invånare har anslutit till gruppen och många uttrycker behovet av att bevara fastigheten. Mitt i har tidigare träffat Ulf och pratat om hans vision om att skapa ett kulturhus på platsen.

Han är av den bestämda åsikten att kommunen måste tvångsinlösa fastigheten om man inte omgående uppmana fastighetsägaren att vidta åtgärder sett till nuvarande skick.

Vad har gruppens protester gett för effekt?

Jag tror att våra protester har påverkat politikerna.

– Jag tror att våra protester har påverkat politikerna. Dels har ju SD:s Katarina Olofsson lagt fram ett ledamotsinitiativ som fått igång detta med tillsynsärendet, säger Ulf Hilonen.

I korthet handlar det om att bygg- och miljönämnden, som har tillsynsansvaret över fastigheten, mer aktivt ska arbeta med tillståndet för fastigheten och säkerställa att fastighetsägaren tar sitt ansvar.

Många Brobor frågar sig vad som händer med affärslokalen som blir allt mer nedgången.

Många Brobor frågar sig vad som händer med affärslokalen som blir allt mer nedgången.

Johannes Äng

En granne passerar platsen. Hon påtalar en annan aspekt av situationen:

– Jag har felanmält allt glassplitter till kommunen. Det här är ju en väg där många barn går och de kan ju skada sig på glaset, men ingenting har ännu hänt, säger grannen och skyndar vidare.

Ulf Hilonen är Brobo sedan många år och tycker att kommunen ska ta sitt tillsynsansvar över Viktor Jonssons Affär

Ulf Hilonen är Brobo sedan många år och tycker att kommunen ska ta sitt tillsynsansvar över Viktor Jonssons Affär

Johannes Äng

Tjänstepersonerna och politikerna måste inse att platsen som Viktor Jonssons affär är och vad den berättar är viktig för en större helhet framhåller Marianne Hergelius. I synnerhet då mycket nytt byggs. Om det bara byggs nytt och ingenting av den äldre bebyggelsen bevaras, vad kan då nyinflyttade invånare förstå av sin ort, frågar sig Ulf och Marianne.

Ulf visar tidningens reporter runt fastigheten.

Ulf visar tidningens reporter runt fastigheten.

Johannes Äng

Den största och viktigaste frågan framåt för kommunen anser de båda vara glasklar:

– Kommunen måste svara på varför man inte förelägger fastighetsägaren att skydda det yttre skalet på huset, kommunen är skyldiga att göra det! Men man säger att det måste utredas.

– Det känns faktiskt som kommunen medvetet låter affären förfalla, säger Marianne.

Alliansens tvärvändning: Lanthandel i Bro ska räddas

Borta är planer på att riva och ge plats för radhus, nu ska affären och magasinet bevaras. Dialog förs med den privata fastighetsägaren om vägen framåt.

– Vi har gjort en resa med inkomna synpunkter som är väldigt starka om att fastigheterna ska bevaras, säger Jan Stefanson (KD).

Snart har ett år har gått sedan det tydliga beskedet från Alliansens Jan Stefanson (KD). Man var inom styret överens med fastighetsägaren att ta en annan väg för Viktor Jonsson-huset. En rivning av affären och närliggande magasinet skulle på så sätt ge plats för radhus.

Då Mitt i ringer upp Jan Stefanson i januari 2024 låter han inte lika tvärsäker. Samtalet berör först fastighetsägarnas underhållsansvar. Den där frågan som många invånare i Bro funderar över, däribland Ulf och Marianne som Mitt i mötte utanför byggnaden i januarikylan.

Bevara i någon form

– Det är ju ett åtagande för de som är fastighetsägare att underhålla och sköta om fastigheten. Det kan de inte smita ifrån. Samtidigt så finns det ett visst intresse från politikens sida att kunna bevara fastigheterna i någon form, säger Jan Stefanson och fortsätter:

– Det behöver inte vara i kommunal regi. Det kan ju lika gärna vara på det sättet som Villa Skoga i Kungsängen drivs, alltså att en privat aktör kommer in och driver en attraktiv verksamhet.

Dialog förs nu vidare med fastighetsägaren till Viktor Jonsson-huset att hitta "en väg framåt inom ramen för vad detaljplanen medger eller vad man kan ge bygglov till".

Jan Stefanson (KD), kommunalråd, Upplands-Bro kommun

Jan Stefanson (KD), kommunalråd, Upplands-Bro kommun

Pressbild

– Utgångspunkten är att bevara, för det här är ju kulturfastigheter som kommunen har pekat på att man vill ha kvar. Så på den punkten är man ju tydlig.

Hur kommer det sig att ni vänt i frågan, för ett år sedan var ditt besked något helt annat, har ni lyssnat på protesterna?

– Vi har ju konstaterat detta då vi frågar medlemmar i våra partier, väljare och omgivning och lägger samman det med de värderingar som vi själva har gjort, och ser då att det här är bevaransvärt. 

Jan Stefanson klargör att det är där man står idag, i januari 2024, men framhåller samtidigt ett viktigt faktum: det är inte kommunen som är fastighetsägaren.

Så beskedet från Alliansen är att ni vill bevara Viktor Jonssons affär och även det närliggande magasinet?

– Ja, det är rätt. Vi har gjort en resa med inkomna synpunkter som är väldigt starka att fastigheterna ska bevaras, och sen var det landar det kan vi inte säga i dagsläget, det ligger hos fastighetsägaren. De måste visa oss lösningar och ta initiativ till att visa oss lösningar.

Ni har ju också ett möjlighet att expropriera fastigheten, är det ett alternativ?

– Om vi skulle expropriera så övertar ju vi ansvaret när det gäller kostnader. Och där är vi inte.

Kommunhuset i Kungsängen. Arkivbild.

Kommunhuset i Kungsängen. Arkivbild.

Mikael Andersson

Bygglovschefen om tillsynen

Just nu pågår en upphandling för att hitta en sakkunnig som kan göra en underhållsutredning av både Viktor Jonsson-huset och magasinets skick in- och utvändigt. Detta kommer sedan ligga till grund för tjänstemännens vidare arbete.

Hany Touman är bygglovschef i Upplands-Bro och säger att sådana här ärenden tar tid.

Vissa tidningen talat med upplever det som att kommunen medvetet låter byggnaden förfalla, vad vill du säga till dem?

– Det stämmer inte. Men att jag förstår att det upplevs utdraget. Men tyvärr är det ett segt system. Och det är viktigt att tillsynsarbetet blir riktigt gjort, säger Hany Touman och fortsätter:

– Det är många steg som måste tas enligt de regelverk som finns. Vi arbetar så fort vi kan för att lägga fram ett beslut för politikerna

Innan sommaren 2024 är ambitionen att politikerna ska ha ett förslag till beslut i frågan.

Vi har gjort en resa med inkomna synpunkter.

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

Johannes Äng

Alliansens tvärvändning: Lanthandel i Bro ska räddas

Kommunalråd: "Vi har gjort en resa med inkomna synpunkter"

Detta har hänt

I detaljplaneförslaget som var ute på samråd under perioden 24 januari–28 februari 2022 kunde den som ville säga sin mening om två planerade flerbostadshus på tre våningar. Det handlade om 40–50 mindre lägenheter, främst ettor och tvåor.

Av förslaget framgick även att affärsbyggnaden skulle rustas upp och lägenheter skulle byggas också i denna.

En viktig del av planen var även att Viktor Jonsson-huset ska ”skyddas från rivning och förvanskning, ett skydd som inte finns i den detaljplan som gäller i dag.”

I mars 2023 berättade Mitt i om ett mejl från fastighetsägaren till kommunen där man framförde att man var överens med Alliansen i Upplands-Bro att i stället satsa på radhus på fastigheten och även riva Viktor Jonssons-affär och det närliggande magasinet.

I april 2023 tar SD:s gruppledare ett ledamotsinitiativ att tillsyn måste ske av den gamla lanthandeln.

I juni 2023 beslutar bygg- och miljönämnden att tillsynen ska prioriteras.

I augusti 2023 återrapporteras tillsynsärendet. Arbetet tar längre tid än väntat och sakkunning som ska besiktiga huset ska upphandlas.

Källa: Mitt i

Butikens historia i korthet

Butiken öppnades av lanthandlare Viktor Jonsson 1907 och drevs sedan vidare av sonen Sture med frun Magda fram till 1973. Idag står huset oanvänt sedan ett flertal år tillbaka

Butiken var huvudbutik för ett stort område och erbjöd allt som samhället behövde innan specialbutiker kom till orten. 

Det var spik, järnvaror, hästskor och en mängd andra järnredskap. Tapeter, virke, ammunition till jägarna och till och med dynamit fanns till försäljning – detta utöver alla de matvaror som butiken även sålde.

Källa: Upplands-Bro Kulturhistoriska Förening / Upplands-Bro Kommun

NiklasLoman
08-550 554 31

Alliansens tvärvändning: Lanthandel i Bro ska räddas

Nyheter

Borta är planer på att riva och ge plats för radhus, nu ska affären och magasinet bevaras. Dialog förs med den privata fastighetsägaren om vägen framåt.

– Vi har gjort en resa med inkomna synpunkter som är väldigt starka om att fastigheterna ska bevaras, säger Jan Stefanson (KD).

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

Johannes Äng

Nyheter
I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

Johannes Äng

Alliansens tvärvändning: Lanthandel i Bro ska räddas

Kommunalråd: "Vi har gjort en resa med inkomna synpunkter"

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

Johannes Äng

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

Johannes Äng

Alliansens tvärvändning: Lanthandel i Bro ska räddas

Nyheter

Borta är planer på att riva och ge plats för radhus, nu ska affären och magasinet bevaras. Dialog förs med den privata fastighetsägaren om vägen framåt.

– Vi har gjort en resa med inkomna synpunkter som är väldigt starka om att fastigheterna ska bevaras, säger Jan Stefanson (KD).

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

Johannes Äng

Nyheter
I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

I januari 2024 så är beskedet något helt annat än i fjol vad det gället Viktor Jonsson-huset. Nu förs en dialog med den privata fastighetsägaren hur vägen framåt kan se ut med fokus på att bevara både affärsbyggnaden och magasinet strax bakom.

Johannes Äng

Alliansens tvärvändning: Lanthandel i Bro ska räddas

Kommunalråd: "Vi har gjort en resa med inkomna synpunkter"

Senaste nyheterna

Två timmar kortare tar det för patienterna som remitteras till SöS-akuten att få vård. Verksamhetschefen Martin Nordberg vill sprida metoden.

Två timmar kortare tar det för patienterna som remitteras till SöS-akuten att få vård. Verksamhetschefen Martin Nordberg vill sprida metoden.

Petter Beckman

Enkla knepet: Så kapade SöS väntetiden på akuten med två timmar

Nyheter

Lyfter luren ✔ Akutläkaren: Vi är snabbare på bollen ✔ Ska spridas till fler

När Nina Näslund leder vattengympan är det fullt i bassängen.

När Nina Näslund leder vattengympan är det fullt i bassängen.

Angie Gray

Fullt ös när simhallen firar femtio år

Nyheter

Föreningar fixar gratis aktiviteter ✔ Vattengympan är het: ”Stannar uppe på natten och bokar” ✔ Sprängdes i luften i tv-såpa

André Rieu återvänder till Stockholm och han utlovar en extraordinär konsertupplevelse.

André Rieu återvänder till Stockholm och han utlovar en extraordinär konsertupplevelse.

Marcel van Hoorn

Hyllad violinist kommer till Stockholm: "Särskilt speciellt för mig"

Nyheter

André Rieu sätter huvudstaden i rörelse ✔ "Svenska publiken har alltid rört mitt hjärta"

Så kapades väntetiden på SöS-akuten med två timmar

Två timmar kortare tar det för patienterna som remitteras till SöS-akuten att få vård. Verksamhetschefen Martin Nordberg vill sprida metoden.

Två timmar kortare tar det för patienterna som remitteras till SöS-akuten att få vård. Verksamhetschefen Martin Nordberg vill sprida metoden.

Petter Beckman

20250330195346
20250328125552
2025-03-30
19:53

Läkarna lyfter luren – och sparar in två timmar. Ett nytt arbetssätt på SöS-akuten har förkortat väntetiden kraftigt för patienter som skickas dit från vårdcentraler och närakuter.

Ungefär var femte patient som hamnar på Södersjukhusets akutmottagning skickas dit på remiss från vårdcentraler och närakuter.

Fram till förra året skedde ingen kontakt i förväg mellan läkarna på de olika vårdenheterna.

Patienterna bara dök upp – vilket gjorde att det kunde ta timmar innan de fick röntgen, provtagning och andra undersökningar. En del skickades också dit i onödan och hade kunnat få hjälp på annat sätt.

Nu har nya rutiner införts, vilket lett till ordentligt kortade vistelsetider – både för de remitterade patienterna och för andra som ställer sig i kö för att få akutvård.

– Vi är snabbare på bollen, vilket gör att vi kan ge bättre vård, säger Martin Nordberg, läkare och verksamhetschef på SöS-akuten.

– Med snabbare genomströmning blir det färre patienter åt gången, vilket gör att vi kan ge dem bättre vård, säger Martin Nordberg.

– Med snabbare genomströmning blir det färre patienter åt gången, vilket gör att vi kan ge dem bättre vård, säger Martin Nordberg.

Petter Beckman

Sommaren 2024 startades ett pilotförsök som innebar att vårdcentralsläkaren först ringde ett kort telefonsamtal till en specialistläkare på SöS-akuten, som hjälpte till att bedöma vårdbehovet för patienten.

Kunde stå beredda

– Det ledde till att en del av patienterna inte behövde komma hit. Och de som kom till oss fick snabbare hjälp, eftersom vi kunde stå beredda med en färdig röntgenremiss till exempel, berättar Martin Nordberg.

Målet är att få ner vistelsetiden till fyra timmar. Dit är det ganska långt kvar idag.

Målet är att få ner vistelsetiden till fyra timmar. Dit är det ganska långt kvar idag.

Petter Beckman

Arbetsmetoden har nu gjorts till en del av ordinarie verksamhet på Södersjukhuset. Alla akutsjukhus i länet har också fått i uppdrag att utveckla ett liknande stöd till vårdcentralerna.

I snitt minskade vistelsetiden på SöS-akuten med två timmar för de remitterade patienterna under försökstiden. För alla patienter som sökte sig dit kortades tiden med en timme i genomsnitt. En del av det går att koppla till den nya telefonrutinen, menar Martin Nordberg.

Risken minskar

– Jag ser också framför mig att vi har en klart större effekt om ett år, säger han.

Läkarna på de 13 vårdcentaler och närakuter som deltog i försöket var också nöjda.

– Det som mest uppskattades var att de kunde stämma av sina bedömningar och bolla fall med en specialistläkare. Det har gjort att fler patienter får vård på rätt nivå och att risken att missa något allvarligt minskar, säger Martin Nordberg.

Väntetiderna på SöS-akuten

Regionens mål är att vistelsetiden på akutmottagningarna ska vara max 4 timmar som median. I dagsläget är den tiden på SöS-akuten 6:20 timmar.

Mellan 2023 och 2024 minskade vistelsetiden på SöS-akuten med i snitt en timme. För akutmottagningarna i regionen som helhet var minskningen 20 minuter.

Under samma period ökade andelen patienter på SöS-akuten som fick vård inom utsatt tid (4 timmar) från 28 procent till 33 procent.

Källa: Region Stockholm

PetterBeckman
08-550 550 77