AIK har enligt uppgift till Mitt i redan "smygstartat" den inriktning som nu alltså bekräftas.
Klubbens förändringar inom ungdomsverksamheten innebär att åldern för selekterade akademilag sänks från 13 till 10, vilket innebär en tillbakagång till reglerna som fanns före 2017.
– Vi har sett under en tid att det varit spelare som väljer andra föreningar än AIK, och så vill vi inte att det ska vara. Vi vill att alla ska kunna spela och utveckla sin fulla potential hos oss, säger AIK:s föreningschef Jonas Hägerhäll.
– Den som vill spela fotboll med sina kompisar ska få göra det, vill man bli en Alexander Isak så ska man kunna bli det också.
Men när ni höjde er åldersgräns för sju år sedan hänvisades till barnens välmående och forskning om barnidrott. Tror ni inte på det längre?
– Det finns mycket forskning i det här ämnet. Vi utvärderar kontinuerligt verksamheten och har nu sett att vi tappat i attraktionskraft hos de som vill spela mer fotboll.
Ser ni någon risk för ökat stress och press bland barn och unga?
– Nej, vi jobbar jättemycket med ”AIK-stilen”, ett värdegrundsarbete som börjar från att barnen är fem år; hur är vi mot varandra och hur uppfattas vi? Det genomsyrar alla våra idrotter.
Jonas Hägerhäll kom till AIK i början av året efter 20 år som klubbchef för Solna Sundbybergs simsällskap 04.
Stefan Källstigen
Jonas Hägerhäll betonar att beslutet inte berör någon stor del av de barn som spelar, det kan röra sig om max tio stycken i en kull på 140 elvaåringar, säger han.
Klubben framhåller också i ett pressmeddelande på sin hemsida att det inte finns något "självändamål i att resultatoptimera inom barn- och ungdomsfotboll – tvärtom antyder orden ’akademi’ och ’spelarutbildning’ att spelarna är i lärande och inte färdiga".
Vad gäller uppgifter om att AIK ska ha scoutat barn från andra klubbar, säger Jonas Hägerhäll att AIK är måna om att följa de principer som reglerar spelarflyttar och som alliansklubbarna i Stockholm har satt upp ihop.