Det var sommaren 2023 som åklagaren fotograferade en datorskärm där det framgick vem som var misstänkt för grovt vapenbrott. Hon skickade sedan textmeddelanden till närstående där hon röjde uppgifterna, enligt domen från Södertörns tingsrätt.

Även sommaren dessförinnan röjde hon uppgifter ur en pågående förundersökning om mord. Hon skickade textmeddelanden med uppgifter från en förundersökning till en närstående, som inte hade rätt att ta del av uppgifterna. Åklagaren ska ha avslöjat namn på mordoffret, att denne blivit skjuten och var skotten träffat.

Kvinnan har i båda fallen varit ansvarig åklagare och förundersökningsledare för de aktuella ärendena. Hon har medgett omständigheterna, men nekar enligt domen till brott.

Släkt med ledande gängkriminell

Enligt Södertörns tingsrätt råder det ingen tvekan om att de röjda uppgifterna har ingått i pågående förundersökningar om allvarlig brottslighet, och att de har omfattats av sekretess.

Tingsrätten skriver vidare att hon i egenskap av åklagare inte kan ha misstagit sig på sekretessregleringens innehåll. Rätten anser därför att hon ska dömas för att uppsåtligt ha gjort sig skyldig till två fall av brott mot tystnadsplikten.

Tingsrätten påpekar dock att det inte finns någonting som talar för att röjandet av uppgifterna har skett i ont syfte eller att det har skadat förundersökningarna.

Åklagaren döms till 50 dagsböter.

Lars Morand, chefsåklagare i ärendet, säger att fallet sticker ut.

– Det händer ju att människor åtalas för brott mot tystnadsplikten, men att en åklagare gör det är väldigt väldigt ovanligt. Jag har inte hört talas om det tidigare, säger han.

Samtidigt har Åklagarmyndigheten begärt att kvinnan ska avskedas. Det ska prövas av Statens ansvarsnämnd.

Bakgrunden är dels de aktuella brotten mot tystnadsplikten, dels att det efter att kvinnan varit anställd i flera år vid Åklagarmyndigheten framkom att hon är släkt med en ledande person i ett kriminellt nätverk. Kvinnan har besökt släktingen i fängelse under ett 20-tal tillfällen, varav hälften av gångerna när hon var anställd vid myndigheten. Hon ska inte ha informerat arbetsgivaren om kopplingen eller besöken.