Septembersolen glittrar i blåbärssnårens spindelnät vid Sörmlandsleden. Bofink och kungsfågel kvittrar ikapp. Ur tre rör från marken porlar vattnet som har renats av rullstensåsen i tusentals år: Sandakällan.
Nedför slänten frustar Calle Larsson, 39, för att släcka törsten. Klockan är strax före halv tio på fredagsförmiddagen. Han har sprungit från Skarpnäck och är på väg mot Tyresta by, en sträcka på omkring tre mil.
”Kallare och friskare”
Han passerar Sandakällan någon gång i veckan och brukar stanna till. Han tar ut en av sina vattenflaskor ur löparryggsäcken och fyller den med källvatten.
– Målet år att dricka upp en vattenflaska på vägen hit och fylla på den. En och en halv liter är lagom och då behöver jag inte kånka så mycket hemifrån. Källvattnet är kallare och friskare än kranvattnet hemma – som från en fjällbäck.
”Källvattnet är kallare och friskare än kranvattnet hemma – som från en fjällbäck”, säger Calle Larsson, 39, från Skarpnäck som springer förbi Sandakällan någon gång i veckan och stannar för att fylla sina vattenflaskor.
Johan Kristensen
Hur rent är vattnet?
– Ingen aning. Jag bara dricker det. Men jag antar att det är okej.
En timme senare fyller arboristen Markus Högdahl, 40, från Fisksätra två dunkar som sväljer totalt 35 liter vatten. Sedan tolv år tillbaka dricker han bara vatten från Sandakällan. En gång åkte han hit på julafton för att visa källan för sina föräldrar och sin syster som bor i Kanada.
– Vi fick en chock. Det var säkert fyra, fem familjer här för att hämta vatten på julafton. Vi fick stå och köa.
Dricker bara källvatten
Varannan vecka kommer han hit för att fylla sina dunkar.
– Jag klarar blindtest. Mamma hällde upp ett glas med kranvatten och ett med källvatten. Jag gissade rätt tio gånger av tio. Jag känner kärvheten i kranvattnet. Källvattnet är mjukare.
”Jag fick en chock”, säger Markus Högdahl från Fisksätra som fick köa på julafton för att fylla sina vattendunkar. Sedan tolv år dricker han bara vatten från Sandakällan.
Johan Kristensen
Inte heller han har koll på om vattnet är rent.
– Det vette fasiken. Kroppen tål ju sjukt mycket. Men det är ju inte bra att göra fel hela tiden. Skulle det vara något riktig elakt fel här är det ju inte bra att tracka sig själv med det i en evighet.
”Inte så stor skillnad”
Plötsligt dyker en grupp japanska studenter upp. De fnittrar och fyller sina vattenflaskor med vatten från källan.
– Det var kallt men jag kände inte så stor skillnad i smaken mot annat dricksvatten. Hemma dricker jag inte kranvatten jag köper jag källvatten, säger Yuna Tanabe, 22.
Miho Atarashi, 21, Mizuki Ishida, 21, och Yuna Tanabe, 22, från Meijiuniversitetet i Tokyo drack vatten ur Sandakällan och spanade in Sandajön under sitt studiebesök i Stockholm.
Johan Kristensaen
Hon och studiekamraterna vandrar vidare och slår sig ner på klipporna vid Sandsjön.
”En av mina favoritplatser”
Läraren Kenja Szuzuki, 55, bodde i Bromma mellan 1997 och 2007. Nu återvänder han hit i september varje år för att visa studenterna han undervisar i det svenska samhället några av Stockholms höjdpunkter.
– Det här är en av mina favoritplatser. Jag kom hit för att plocka bär och blev tagen av naturen. Det här vattnet och inga byggnader – det är ovanligt i Japan, säger han.
”Det här är en av mina favoritplatser”, säger Kenja Szuzuki, 55, som undervisar studenter i det svenska samhället vid universitetet Meiji i Tokyo. Han bodde i Bromma mellan 1997 och 2006 och återvänder varje år med sina studenter för studieresor.
Johan Kristensen
Både Sandakällan och Sandsjön ingår sedan 2007 i ett vattenskyddsområde. Slås Nackabornas kranvatten ut ”kommer Nacka kommun att hämta vatten – från åsen eller sjön – och i en brunn intill Sandasjön”, skriver kommunen på en skylt i skogen.
Dricker på egen risk
Kommunen har tidigare tagit prover som visade att källvattnet var rent och mineralrikt. Men trots källans popularitet och betydelse för Nacka har kommunen slutat att provta vattenkvaliteten.
Den som offentligt garanterar att källvatten är tjänligt kan nämligen ställas till svars om någon blir sjuk av vattnet. Därför satte kommunen i stället upp en skylt att alla dricker vattnet på egen risk.
I en motion föreslår Miljöpartiet att kommunen ska återuppta provtagningen.
”Särskilt i dessa beredskapstider är det viktigt att vi har koll på vårt reservvatten”, säger Johan Krogh (C), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
Liza Simonsson
”Det är en plats att vårda och värna, en målpunkt som lockar många till Nacka. Att med jämna mellanrum testa vattnet skulle också vara viktigt sett till dess funktion som dricksvattenkälla. Även om kommunen upplyser om att vattnet dricks på egen risk bör man kunna provta det och tillhandahålla provsvaren för den som är intresserad”, skriver partiets gruppledare Lisskulla Zayane.
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden väntas ta ställning till förslaget den 18 september. Kommunalrådet Johan Krogh (C) som är ordförande i nämnden är positiv.
– Det är rimligt att provta vattnet och säkerställa att det är tjänligt. Särskilt i dessa beredskapstider är det viktigt att vi har koll på vårt reservvatten. Om det ordinarie dricksvattensystemet slås ut är det här det officiellt utpekade reservvattnet.