Det var en artillerigranat med diameter 16 cm som hittade i Västerhamnen.

Det har Polisen och Vaxholms fästnings museum kommit fram till efter att ha granskat fyndet.

”Det rör sig mycket riktigt om en artillerigranat – i detta fall av modell 1885” skriver Daniel Wikdahl, presstalesperson på Polisregion Stockholm.

Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson, region Stockholm

Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson, region Stockholm

Minna Ridderstolpe/Polisen

”När själva granaten tillverkats går inte att svara på. Det beror på hur länge granater av det här slaget var i bruk, men man kan tänka sig ett tidsspann mellan 1885 och några decennier in på 1900-talet.”

Hur granaten hamnat i Vaxholm är däremot oklart.

Aldrig använd i Vaxholm

Enligt Erik Himmelstrand, chef för Vaxholms fästnings museum har typen vad han vet aldrig använts i Vaxholm, utom möjligen på försök runt förrförra sekelskiftet.

Polisen anser inte att det går att bedöma om det kan finnas fler granater på samma plats. Detta eftersom man inte vet hur den som hittades hamnade i vattnet.

Nu har granaten som hittades i Västerhamnen i Vaxholm analyserats.

Nu har granaten som hittades i Västerhamnen i Vaxholm analyserats.

Polisen

”Är det till exempel en enskild granat som tappats vid lastning/lossning? Eller har den medföljt fyllnadsmassor från något gammalt skjutfält i området?” skriver Daniel Wikdahl på Polisregion Stockholm.

Erik Himmelstrands teori är att den kan ha tappats i vattnet vid omlastning från pråm till land eller tvärtom.

”Man kan spekulera i varför den inte togs upp” skriver han.

Fraktades bort i bombkula

”Kanske berodde det på ”mänsklig” rädsla. Straffen var hårda även för förseelser vid den här tiden och att ha tappat en skarp granat var givetvis förenat med hård bestraffning. Kanske ville någon eller några undvika disciplinära åtgärder?”

Erik Himmelstrand, chef Vaxholms fästnings museum

Erik Himmelstrand, chef Vaxholms fästnings museum

Fredrik Sjöquist

Om granaten fortfarande var farlig när den hittades kan polisen inte ge svar på, eftersom skicket gjorde att man bara kunde undersöka den på utsidan. I stället tog Nationella bombskyddet det säkra före det osäkra och fraktade bort den på fredagen (28/3) i en så kallad bombkula, en specialkonstruerad stålbehållare, så att den senare kunde destrueras.

Enligt Vaxholms stad uppger Nationella bombskyddet att granaten var cirka 45 centimeter hög, vägde 31,64 kilo och innehöll 3 kilo sprängmedel.

En annan 16 cm granat m/1885, fast i bättre skick, på museum.

En annan 16 cm granat m/1885, fast i bättre skick, på museum.

Armémuseum

På onsdagen, veckan efter fyndet, hade arbetet med kajrenoveringen återupptagits – men en bit från fyndplatsen. Utifrån Polisens uppgifter ska kommunen besluta hur man ska arbeta vidare i hamnen meddelar Robert Klingvall, projektansvarig på Vaxholms stad.