Sedan valet har det varit ovisst hur Nacka ska styras den kommande mandatperioden. Alliansen förlorade majoritet i kommunfullmäktige och behövde stöd från ytterligare ett parti för att vara säkra på att behålla makten.

25 punkter

Nu är Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna överens med Miljöpartiet om ett samarbete.

– Alliansen kommer att styra i minoritet. Vi har säkrat stöd i ett antal viktiga frågor och säkrat att vi får igenom vår budget om inte hela oppositionen röstar på Miljöpartiets förslag, säger kommunalrådet Mats Gerdau (M).

Tillsammans har partierna tagit fram ett 25-punktsprogram ”som ska bidra till Nackas gröna omställning och ett förstärkt miljö- och klimatarbete”.

”Bland annat handlar det om att en klimat- och miljödirektör ska tillsättas för att leda och samordna kommunens miljö- och klimatarbete och att kommunstyrelsens miljöutskott stärks. Bland punkterna finns även ett program med insatser för renare sjöar, mer solceller, cykelsatsningar samt ett ökat skydd av natur”, skriver partierna i ett pressmeddelande.

Avtalet kommer att följas upp och utvärderas löpande.

”Påbörjade investeringar och lagakraftvunna detaljplaner ska fullföljas för att garantera ett fortsatt arbete för tunnelbanan och utveckling av centrala Nacka samt lokalcentrumen.”

Uppgörelsen innebär att Alliansen och Miljöparitet är överens om att inte riva upp tidigare beslut. Därmed fortsätter exempelvis planerna på att bygga nya Näckenbadet i Saltjöbaden och bostäder på delar av Sicklavallen.

– Lagt kort ligger. Vi kan inte riva upp allt som vi redan har beslutat om, säger Mats Gerdau.

I frågor som inte tas upp i avtalet får partierna forma sin egen politik.

Fler laddstolpar

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) är nöjd med uppgörelsen.

– Dels ger den förutsättningar för oss att kunna styra stabilt de kommande åren, dels är det här den största miljöpolitiska överenskommelsen i Nacka hittills. Det är konkret och resultatinriktad politik när den är som bäst. Det blir renare sjöar, fler laddstolpar och mer skyddad natur – precis det jag tror att Nackaborna efterfrågar.

Miljöpartiets förstanamn Desha Svenneborg (MP) är också glad.

– Miljöpartiet gick till val på att öka takten i Nackas klimat- och miljöarbete och som miljöpartist är jag stolt över den här överenskommelsen med 25 punkter grön politik där Nacka blir drivande i omställningen till ett mer hållbart samhälle med satsningar på hållbart resande, klimatsmart byggande och mer skyddad natur. Jag ser fram emot att Nacka nu steppar upp sitt klimat- och miljöarbete och jag är också nöjd med att vi i Miljöpartiet fortsätter i opposition där vi kan forma vår egen politik och vara en blåslampa i de här frågorna, säger hon.