De senaste tio åren har antalet vigslar i kommunen minskat successivt. Enligt statistik från SCB toppade vigslarna 2016 när 393 par gifte sig. Förra året var det 294, vilket är en minskning med cirka 25 procent. I år har 78 vigslar registrerats, än så länge. Anledningarna till trenden kan vara många, men ett tuffare ekonomiskt omvärldsklimat kan vara en av dem.

– En anledning kan vara rent ekonomiska skäl. Det är dyrt om man ska hyra lokal, bjuda en hel del folk, mat och underhållning, säger Charlotte Sander som är relationsexpert och samtalsterapeut.

Hon lägger till att många kanske trivs med relationen som den är, eller att det i vissa fall kan vara enklare än att bryta relationen.

– Det kan också vara lite lathet. Man tycker att man har det så bra som bara sambos eller särbos, och varför ändra på det?

Charlotte berättar att det viktigaste är att man mår bra i sin relation, men att giftemål kan vara ett bra sätt att befästa sig som team.

Charlotte berättar att det viktigaste är att man mår bra i sin relation, men att giftemål kan vara ett bra sätt att befästa sig som team.

Dennis Guldstrand

Att bära eller brista under kris

Lägst antal par som gifte sig var det under pandemin, 2020. Då var det så lågt som 218 par som gick till altaret i Sollentuna. I sitt dagliga arbete har Charlotte identifierat lite olika effekter av pandemin.

– Där relationen har varit tuff innan pandemin så kan den ha gjort att det blivit sista spiken i kistan, pandemin tog sista orken ur relationen. Man orkade inte spendera så mycket tid tillsammans, eller så inser man att man inte stöttar varandra i svåra tider som ju pandemin var för många, säger hon.

Men prövningar kan också stärka förhållandet:

– Par där pandemin gjort att man fått möjlighet att stanna upp, fokusera på och fördjupa relationen. Man har utvecklats och förstår varandras känslor och behov bättre.

I slutändan kanske det inte gör så mycket om man gifter sig eller inte, utan att man har en bra relation med sin partner, menar Charlotte.

Är det ens ett problem att inte lika många gifter sig?

– Egentligen inte. Men för en del är det viktigt att få gifta sig och då tänker jag inte bara på själva bröllopet och allt däromkring, utan känslan att vara ett team. Det är faktiskt många som tycker att det är viktigt att få det bekräftat genom att gifta sig, Säger Charlotte Sander.