Står man i korsningen i centrala Telefonplan sticker två höga byggnader ut. Vid LM Ericssons gamla fabriksbyggnad finns det 70 meter höga telefontornet, som lyser upp kvällarna. Nära Södertäljevägen står Tvålflingan, ett 15 våningar högt bostadshus från 2012.
Annars är bebyggelsen låg. Här finns många tre- och fyravåningshus och en hel del villor.
I framtiden kan det bli annorlunda. Stockholms stad vill bygga cirka 1 000 nya bostäder i centrala Telefonplan, i sju kvarter. För att få plats med dem vill man bygga på höjden. Åtta hus blir 19–32 våningar höga, andra får 4–10 våningar.
En kraftig förtätning och en stor förändring av områdets karaktär. Det vill den ideella föreningen Telefonplans vänner hindra.
– Vi ser fram emot att det byggs, för vi vill att området ska vara levande och utvecklas. Men vi vill att man bygger på ett sätt som värnar miljöerna här, säger Peter Nygren, ordförande i föreningen som bildades när staden presenterat sitt planförslag 2022.
Telefonplan vänners skiss visar proportionerna mellan de planerade höghusen (i mitten) och de byggnader som finns i området i dag.
Telefonplans vänner
Vill ha lägre skala
Mitt i träffar honom och sekreteraren Cecilia Cronelid vid t-banestationen en småruggig oktoberdag. Med sig har de det alternativa planförslag som Telefonplans vänner arbetat fram och skickat till alla berörda politiker. Ett förslag som innebär 350–400 nya bostäder, i stället för 1 000. Skalan är betydligt lägre och mer grönska bevaras.
– Med stadens förslag blir Telefonplan ett av stadens mest tätbebyggda områden med nästan minst grönyta per person i hela staden. Med vårt förslag behåller området sin karaktär, säger Cecilia Cronelid.
Faktum är att Telefonplans vänner utgått från det förslag Stockholms stad själv hade, 2014. Det innehöll 480 bostäder i lägre hus. Sedan dess har staden alltså mer än fördubblat antalet planerade bostäder.
LM Ericssons gamla industrianläggning vid Telefonplan är ett riksintresse för kulturminnesvården. I dag finns bland annat Konstfack och Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning här.
Märta Lefvert
Har fått hård kritik
Förslaget från 2022 fick mycket kritik när det var på samråd. Remissinstanser slog bland annat ner på att höghusen kommer att skapa mycket skugga och blåst, att parkerna blir för små för de många invånarna, att miljöerna blir dåliga för barn och att analys av kollektivtrafiken saknas. Flera instanser ansåg också att det riksintresse för kulturminnesvården som finns i området – LM Ericssons industribyggnad och LM-stadens bostadshus – kommer att ta skada.
– Vi motsätter oss också att förslaget går in i Västbergaskogen. Det är en liten skog som används mycket av skolor och förskolor, säger Peter Nygren.
Hoppas påverka
Under 2025 planerar stadsbyggnadskontoret att presentera ett omarbetat planförslag, utifrån de synpunkter som kom in under samrådet och utifrån politikernas åsikter. Telefonplans vänner, med 72 betalande medlemmar och 664 medlemmar på Facebook, hoppas att deras förslag ska påverka det.
– Vi är en liten grupp som arbetar med det här. Vi får mycket feedback från människor i området. 1 580 personer skrev på vår protestlista, säger Cecilia Cronelid.