Amanda Ginsburg

Amanda Ginsburg förvaltar arvet från några av Sveriges mest älskade svenska sångare och låtskrivare – Olle Adolphson, Monica Zetterlund och Beppe Wolgers – samtidigt som hon med sin omisskännliga röst och stillsamma sväng skapar melodier som stannar. Debutalbumet Jag har funderat på en sak från 2018 gav Ginsburg året därpå en Grammis för Årets Jazz. 2020 släpptes nästa album, I det lilla händer det mesta, som också gav henne en Grammis i samma kategori. Nu är hon rykande aktuell med albumet Tur att jag kan skratta, som redan har börjat kritikerrosats av musikrecensenter. Ingen åldersgräns. Barn under 13 år i målsmans sällskap.

Plats: Lilla scenen, Liseberg, måndag 1 juli, kl. 20.00. Ingår i entrébiljetten.

I 150 år har Slottsskogen varit göteborgarnas park – i sommar blir det guidade turer varje tisdag och torsdag.

I 150 år har Slottsskogen varit göteborgarnas park – i sommar blir det guidade turer varje tisdag och torsdag.

Carlotta/Göteborgs Stadsmuseum

Guidade turer i Slottsskogen

Slottsskogen har varit göteborgarnas park sedan 1874 och är en plats fylld med minnen och berättelser. Nu när parken fyller 150 år firas det bland annat med kulturhistoriska vandringar med guider från Stadsmuseet. Vandringen rör sig genom så väl parken som historien. Den berättar bland annat om hur Slottsskogen förändrats från en park enbart för kungligheter till att bli göteborgarnas stadspark, öppen för alla. Längs vägen får man ta del av nostalgi, historia och kunskap om parkens natur. Turerna pågår 60 minuter. Var på plats tio minuter innan start. De guidade turerna är gratis men man behöver förboka sin plats på stadsmuseets hemsida goteborgstadsmuseum.se

Plats: Samling vid August Kobbs porträtt nedanför Säldammsbacken i Slottsskogen, tisdagar och torsdagar, vecka 26 till 31, kl. 11.30 på engelska och 13.30 på svenska.

Sommarkvällar på Kronhusgården med Mats Westling, Ola Aurell och Peter Simson.

Sommarkvällar på Kronhusgården med Mats Westling, Ola Aurell och Peter Simson.

Pressbild

Sommarkvällar på Kronhusgården

I år blir det åttonde omgången av Sommarkvällar på Kronhusgården. Stor premiär lördag 6 juli med albumaktuella Mats Westling på scen. Sedan följer 20 juli samt 3 augusti. Mats Westling bjuder på en musikalisk resa genom sina nu åtta album och firar dessutom i år 20 år på svenska. 27 juli återkommer Ola Aurell till gården. Denna helt unika sjungande komiker, och lite av ett kultförklarat kärleksbarn mellan standup och visa. 2 augusti är det Peter Simsons tur. När han står på scen denna kväll bjuds det på musik från samtliga perioder och det hela varvas med historier från ett långt liv i musikens tjänst.

Plats: Kronhusgården, premiär lördag 6 juli, kl. 17.00–20.00.

Följ med in bakom kulisserna på GöteborgsOperan.

Följ med in bakom kulisserna på GöteborgsOperan.

Pressbild

Guidade turer på GöteborgsOperan

Varför har GöteborgsOperan tv-apparater på balkongen? Vad händer i blackouten? Går det att överrösta en orkester utan mikrofon? Svaren får du på den guidade turen som tar dig bakom scen och salong. Smed, målare, elektriker, påklädare, kock, snickare, tillskärare, naprapat, elektriker, webmaster, perukmakare, inspicient och patinerare. Det är några av alla 90 olika yrken som finns på GöteborgsOperan. Följ med in bakom kulisserna och upptäck medarbetarna som aldrig syns på scenen.

Plats: GöteborgsOperan, 2 juli–3 augusti, tisdag–lördag, kl. 14.00 (svenska) och kl. 15.00 (engelska). 6–9 augusti, tisdag–fredag, kl. 14.00 (svenska) och kl. 15.00 (engelska). Turerna tar cirka 60 minuter. 

Standup Ridå på Potatisen – varje onsdag.

Standup Ridå på Potatisen – varje onsdag.

Pressbild

Standup Ridå

Upplev Göteborgs kanske mysigaste standupklubb som varje onsdag bjuder på ett gäng komiker som är allt ifrån rookies till gamla rävar. Klubben drivs av Matilda Wildmark, Nicklas Dahlström, Tina Bergérus och Hannes Bergman Thrygg, och det är de fyra som turas om att vara konferencier för kvällarna. Fritt inträde! Varmt välkomna till stammisar, nyisar och alla andra. Halva priset på mat mellan 17.00–19.00, så passa på att käka och dricka något gott innan showen.

Plats: Potatisen, Värmlandsgatan 15, varje onsdag, showstart kl. 20.00.