Det är Ekebos lokaler i Smedby som i sommar ska renoveras och göras i ordning för den anpassade grundskolan. Där går elever med intellektuell funktionsnedsättning.

– Vi har utrett olika alternativ för verksamheten i Runby och kommit fram till att det bästa alternativet är att placera den anpassade grundskolan i de lokaler i Ekebo som tidigare använts som skola och förskola, säger utbildningschef Henrik Malmström Wallin.

Starten i den nya skolan, som får namnet Ekebo anpassade grundskola, är planerad till höstterminen. I och med flytten frigörs samtidigt yta på Runby skola, vars grundskola är i behov av mer lokalyta.

– I de nya lokalerna på Ekebo får eleverna det utrymme som de behöver och det blir möjligt att ta emot fler elever, säger Suzanne Enell (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Den anpassade grundskolan är i dag uppdelad på två skolor; Runby skola har haft låg-, mellan och högstadieelever medan Grimstaskolan enbart har högstadieelever. Runby har tagit emot allt fler elever och antalet beräknas öka ytterligare framöver.

42 elever berörs av flytten.

Verksamheten på Grimstaskolan fortsätter som vanligt.

Stod tomma

Lokalerna i Ekebo står just nu tomma. Förskoleverksamheten pausades förra året med anledning av att det redan finns tillräckligt med förskoleplatser i kommunen.

Suzanne Enell säger att flytten av anpassade grundskolan ska ses som en tillfällig lösning, dock med planen att verksamheten ska finnas i Ekebo under flera år.

– Vi behövde hitta en lösning omgående, men på lång sikt pågår en utredning om en permanent placering av den anpassade grundskolan i Väsby. Vårt mål är att ha en lösning klar till 2030.