Det har länge saknats lokaler för scenkonst, utställningar och föreningsliv på Kungsholmen. Stadens kulturborgarråd Torun Boucher (V) har till och med kallat Kungsholmen för ”lite av en vit fläck” på stans kulturkarta.

Efter flera års sökande har nu dock Kungsholmens föreningsråd fått sina efterlängtade samlingslokaler.

– Nu har vi äntligen ett kulturhus! säger Gabriele Winai Ström, ordförande i rådet som består av 30-40 stödföreningar.

Konst och eldsjälar

Kungsholmen har länge varit den enda stadsdelen utan en fast samlingsplats för föreningsliv och kultur.

2021 arbetade föreningsrådet tillsammans med konstnärer och eldsjälar för att få till ett kafé och konsthall i ett hus i Landstingsparken.

Det blev dock ingenting med det. I stället blir det på Sankt Göransgatan 92 som föreningen inviger nyrenoverade lokaler på 285 kvadratmeter den 22 januari.

Kungsholmens föreningsråds nya lokaler är 285 kvadratmeter stora och ligger på Sankt Göransgatan 92 – mitt emot S:t Görans gymnasium.

Kungsholmens föreningsråds nya lokaler är 285 kvadratmeter stora och ligger på Sankt Göransgatan 92 – mitt emot S:t Görans gymnasium.

Kungsholmens Föreningsråd

Ett kafé

Lokala föreningar kommer att fylla dem med konstutställningar, musik, kurser och dans. Det finns även möjlighet att spela schack och Tolkiensällskapet ska komma på besök i lokalen.

– Vi hoppas att det här blir ett lyft för för Kungsholmsborna. Vi vet att det har efterfrågats en samlingsplats för både kulturen och föreningslivet.

Där finns två stora salar som blir samlingslokaler och två mindre salar där den ena kan användas som kafé.

Föreningsrådet har fått hjälp av kulturförvaltningen att hitta lokalen och har även ingått ett så kallat IOP – ett idéburet offentligt partnerskap, med stadsdelsförvaltningen.

Pengar in

– De stöder oss två år i taget med en automatisk förlängning efter två år. Det blir en trygghet för oss, säger Gabriele Winai Ström.

IOP-avtalet innebär att rådet får stöd ekonomiskt och politiskt av stadsdelen under flera år – 300 000 kronor per år. De har också sökt bidrag hos kulturförvaltningen, får in pengar från uthyrning av rummen och ska dessutom bedriva kursverksamhet.