Det har länge saknats lokaler för scenkonst, utställningar och föreningsliv på Kungsholmen.
Stadens kulturborgarråd Torun Boucher (V) har kallat Kungsholmen ”lite av en vit fläck” på stans kulturkarta.
Är en lättnad
Men nu har till slut stadsdelens efterlängtade kulturhus på Sankt Göransgatan 92 invigts.
– Det är en lättnad och en glädje att stå här, säger Gabriele Winai Ström.
Hon är ordförande i Kungsholmens föreningsråd som består av drygt 40 stödföreningar.
Huset på Sankt Göransgatan 92 ägs av Smittska stiftelsen och rummen i kulturhuset har fått namn efter barnen till grundaren Johan Wilhelms Smitts.
Olle Anrell
2021 arbetade föreningsrådet tillsammans med konstnärer och eldsjälar för att få till ett kafé och konsthall i ett hus i Landstingsparken. I stället blev det alltså på Sankt Göransgatan 92 som föreningen nu har invigt nyrenoverade lokaler på 285 kvadratmeter.
– Det är många som har stöttat och efterfrågat det här. Behovet är stort.
Musik och kurser
Lokala föreningar ska erbjuda bland annat konstutställningar, musik, kurser och dans. Här finns två stora salar som blir samlingslokaler och två mindre salar där den ena innehåller ett kök.
Rebecca Nathanson är anställd av föreningsrådet för att sköta verksamheten. Hon berättar att det den närmaste tiden ska anordnas studiecirklar, bokcirklar och en akvarellkurs som allmänheten att anmäla sig till.
ABF-teater
Det blir också teaterkurser som anordnas av ABF.
– Det här är medborgardrivet. Vem som helst egentligen kan komma med en idé så försöker vi se till att det händer.
Föreningsrådet har fått hjälp av kulturförvaltningen att hitta lokalen och även ingått ett så kallat IOP – ett idéburet offentligt partnerskap – med stadsdelsförvaltningen. Det innebär att rådet får ekonomiskt och politiskt stöd av stadsdelen under flera år – 300 000 kronor per år.
Kulturborgarrådet var sjuk och kunde inte närvara på invigningen. Partikollegan Tina Kratz talade i stället inför den stora skaran som tagit sig till invigningen.
– Det här kommer hela kulturlivet och föreningslivet på Kungsholmen kunna göra till sin plats, sa hon.
Tina Kratz som är ordförande i Stockholms konstråd berättar att hon kommer från Skarpnäck där de för många år sedan kämpade för att behålla sitt kulturhus. – Man tänker att Kungsholmen som ligger mitt i stan ska ha massa samlingslokaler, men så är det inte. Det har varit lite av en öken vad gäller samlingslokaler och det är fantastiskt att vi kan samarbeta med föreningsrådet för att fylla huset med föreningsliv och annat.
Olle Anrell