Arbetslösheten i Stockholms stad har stigit till 7,1 procent, en ökning från 4,78 procent i maj 2023. Det är den 13:e månaden i rad som arbetslösheten är högre än under samma period året innan.
Situationen är den värsta på ett decennium, bortsett från pandemin, och påverkar framför allt Järva, Skärholmen och Hässelby-Vällingby.
– Omvärldsläget och inflationen har drivit upp arbetslösheten. Stockholm brukar klara sig väl, så det är klart att det är en varningssignal, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd.
De drabbas hårdast
Särskilt utsatta är utrikesfödda kvinnor, unga och personer med funktionsnedsättningar. Samtidigt riktar Emilia Bjuggren kritik mot regeringen:
– I det här läget behövs en aktiv arbetsmarknadspolitik, men regeringen gör för lite och skjuter över ansvaret på kommunerna.
Emilia Bjuggren (S), skol-, arbetsmarknads- och personalborgarråd i Stockholms stad.
Klara B Orreteg
Här satsas miljoner
För att möta arbetslösheten satsar Stockholms stad bland annat på:
Stockholmsjobben: En kommunal visstidsanställning för individer långt från arbetsmarknaden, med möjlighet att kombinera arbete med studier. För 2024 läggs 15 miljoner kronor extra på dessa insatser.
Feriejobb för unga: Staden ökar budgeten för feriejobb med 8,5 miljoner kronor nästa år, vilket möjliggör över 11 000 platser för unga under skolloven. Nytt för 2025 är att en yngre målgrupp med social problematik ska erbjudas feriejobb.
Stärkt vuxenutbildning: Under 2025 satsar staden ytterligare 30 miljoner kronor för att ge fler möjlighet att utbilda sig till yrken där det råder arbetskraftsbrist.
Jobbtorgen i staden får också ökade resurser för att hjälpa arbetslösa att hitta jobb eller studier, och fler studie- och yrkesvägledare ska finnas på bibliotek och medborgarkontor.